Sunday, 09 November 2008

RollenRein van der MastMet de opkomst van 'mass customization' komen enkele interessante vraagstukken op ons af. Want als de producent rechtstreeks gaat communiceren met de consument, welke rol resteert dan voor de tussengelegen lagen: de groothandel en de detailhandel? En als de consument een inbreng heeft in het ontwerp, maakt hem dat dan tot mede-eigenaar, ook al is zijn bijdrage tamelijk gering? Nieuwe businessmodellen zijn denkbaar, waarbij de producent en de consument een heel andere relatie met elkaar aangaan.
Toepassingen van 'rapid manufacturing' in combinatie met maatwerk voor de massa bestaan al, het zijn er echter weinig. De bekendste voorbeelden: laboratoriumcentrifuges van het Duitse Hettich, hoortoestellen van Siemens Hearing en Phonak, en ‘afdrukken’ van alter ego’s in SecondLive.
Een belangrijk kenmerk van rapid manufacturing is het ontbreken van productgebonden gereedschappen. Een matrijs is productgebonden, omdat een holte, meestal in metaal, de vorm voorschrijft van het product die het voortbrengt. Dit soort gereedschappen zetten producenten aan tot het vervaardigen van enorme aantallen, identieke exemplaren. Productgebonden gereedschappen zijn immers doorgaans kostbaar, veel kostbaarder dan één exemplaar van het product. Waar blijft de inlvoed van de consument? Of de consument die zich heeft gegeropeerd, de comunities?


Sunday, 09 November 2008 23:06:59 (GMT Standard Time, UTC+00:00)      Comments [0]  

| BPM | DB/M | Infosecurity.nl | IT Service | Java | LAN Magazine | Machinebouw |
| Optimize | Process Control | Software Release | Storage | Telecommagazine |