Sunday, 05 October 2008

MachinebouwRein van der MastWat hebben de rapid technologies mijn bedrijf te bieden, wordt mij wel eens gevraagd. Het antwoord verschilt per bedrijf. De rapid technologies betreffen in ieder geval meer dan het maken van prototypes. Laten we even stilstaan bij deze prototypes. Dankzij 3D printing, één van de uitvoeringsvormen van rapid prototyping, kunnen we aanvankelijk concepten, en later ontwerpen eenvoudig en goedkoop in materie omzetten, ‘materialiseren’. Dit heeft als belangrijkste voordeel, dat we ze kunnen vasthouden, voelen, neerzetten en aan anderen kunnen tonen. Als bijvoorbeeld opdrachtgevers verbetermogelijkheden zien, kunnen we direct veranderingen aanbrengen en hoeft er niets te worden veranderd als het eigenlijk al te laat is. Rapid prototyping drukt dus de kosten van productontwikkeling, beperkt de risico’s en draagt er aan bij, dat de ontwikkeling niet onverwacht veel tijd in beslag neemt en dus tot vertraging leidt.
En er is meer, want ook gereedschappen en zelfs eindproducten kunnen we ‘rapid’ verkrijgen. Met één druk op de knop ontstaat het gereedschap of eindproduct, met respectievelijk rapid tooling en rapid manufacturing (of ‘rapid fabrication’). Met rapid technologies is het bijvoorbeeld mogelijk snel complexe gietvormen te maken. Met rapid manufacturing is het mogelijk eindproducten voor consumenten te realiseren. Omdat we bij rapid manufacturing niet aan dure gereedschappen met een vaste vorm vastzitten, kan ieder product een andere vorm krijgen. Met rapid manufacturing zijn niches te bedienen en ook steeds beter grotere markten, zoals die voor hoortoestellen (Siemens).
Ook de machinebouw kan van de rapid technologies profiteren, bijvoorbeeld om snel schaalmodellen van machines te maken, voor evaluatie of instructie. En het is net zo makkelijk om op dezelfde manier kunststof of stalen onderdelen van het (eind)product verkrijgen. Misschien is ‘rapid’ niet altijd de beste keuze, want in veel gevallen is bijvoorbeeld spuitgieten superieur. Toch bieden de rapid technologies steeds meer mogelijkheden, mede dankzij nieuwe hardware, software en materialen.
De machinebouw zou veel vaker rapid technologies moeten toepassen. Onderdelen laten zich daarmee makkelijk en snel produceren, vooral de complexe. Bovendien laten verschillende onderdelen zich gemakkelijk verenigen in één, want de rapid technologies kennen veel minder beperkingen met betrekking tot de complexiteit van de vormen.


Sunday, 05 October 2008 22:02:50 (GMT Standard Time, UTC+00:00)      Comments [1]  

| BPM | DB/M | Infosecurity.nl | IT Service | Java | LAN Magazine | Machinebouw |
| Optimize | Process Control | Software Release | Storage | Telecommagazine |