Friday, 01 August 2008

Column 2.0Bertus ZuijdgeestIets de juiste naam meegeven is zeer belangrijk voor het succes van een product of dienst in de markt. Een autotype dezelfde naam geven als een pakje braadboter is geen goed idee. De misser is al heel oud en nu er minder braadboter reclame wordt gemaakt (‘je moet er wel even bij blijven’), is de pijn wat minder. De auto is echter nog steeds een zeldzaamheid op de Nederlandse wegen. De pijn zit wel diep. Meeliften met een trend in naamgeving is veelal een veilige gok. We hebben allemaal gezien dat in de softwarewereld jaartallen in plaats van versienummers werden ingevoerd. Deels komt men daar weer van terug, wanneer geen regelmaat gehouden kan worden terwijl dat wel belangrijk is voor de klanttevredenheid (‘waarvoor betalen we dat onderhoud terwijl we geen nieuwe versie krijgen?’). Het ziet er vreemd uit wanneer in 2008 de 2007-release uitkomt. Net ernaast is ook gemist. En het is net als Hilton en Spears zo vreselijk 2007. Nee, dan zijn versienummers voor velen toch beter en vooral veiliger. Ook als het helemaal geen product is maar een schimmig en moeilijk te definiëren fenomeen.

We kennen allemaal Web 2.0, het interactieve web, waar gebruikers actief zijn in plaats van passief webpaginaatjes aankijken. De verwachtingen zijn hoog. Er is met grote inzet een strijd gaande om de hoogste deelnamecijfers. Het gaat allemaal om de reclame. En natuurlijk om de data zelf. Want hoe die uiteindelijk worden gebruikt, schijnt vrijwel niemand zorgen te baren. Het aantal actieve gebruikers is slechts een fractie van het totaal aantal geregistreerde. Maar dat is kennelijk ook niet van belang. De oorspronkelijke bedenkers zitten ondertussen heerlijk met een groot glas met kleurige inhoud aan de ene of andere poolbar. Zij hebben het goed gedaan. Bij mij zijn er helaas dagen dat ik niet zulke goede ideeën heb.

De PLM-software-industrie is inmiddels op de lopende trein gesprongen en noemt alles nu PLM 2.0. Alles is nu webgebaseerd en ‘collaborative’. Alsof het dat nog niet was. Is het overigens opgevallen dat niemand collaborative naar het Nederlands vertaalt? Samenwerken is een vaak geziene vertaling, maar beter is natuurlijk collaboreren. Alleen heeft dat nog steeds zo’n vieze bijsmaak. Wie collaboreert er nu graag? Het is het probleem van het pakje boter. Zo lang iets maar in een andere taal wordt uitgedrukt, dan is het allemaal opeens wél goed. Er bekruipt mij dan zo’n onbestemd menukaartgevoel. Een gerecht met een Nederlandse naam zouden we niet kiezen, maar zodra het er op z’n Frans of Italiaans staat, ziet het er opeens veel smakelijker uit. Net zoals iemand die een Nederlandse smartlap verafschuwt wel graag naar een Engelse, Franse of Portugese tearjerker luistert.

De mens houdt zichzelf graag voor de gek. Daar zijn nu ook de dure jongens uit de corporate consultancy achtergekomen. Zo hebben zij onlangs in een groot en gerespecteerd dagblad ‘Enterprise 2.0’ uitgeroepen. Een hele halve pagina werd aan het gezwets gewijd, het leek wel een advertorial. Snelle pakken die rond drie tot vier mille per dag toucheren zijn er nu achter gekomen dat bedrijven die veel uitbesteden dat beter kunnen doen door nauwe samenwerking. Natuurlijk webgebaseerd. Collaboreren is toegestaan.

Onwillekeurig moest ik bij het lezen denken aan de boodschap die al zo’n tien jaar in de CAD/PDM-wereld wordt verbreid maar die slechts mondjesmaat in de juiste kringen ingang vindt. Misschien dat de snelle pakken wel in staat zijn de juiste krachten binnen ondernemingen te mobiliseren, zodat nu echt eens werk gemaakt kan worden van de wat in ‘onze’ markt al lang met standaardtechnologie mogelijk is. Dat gezegd hebbende, wens ik iedereen een goed begin van de tweede helft van het jachtseizoen versie 2008. Nu eerst op vakantie naar la Mer de l’Est.

 

Alles is nu webgebaseerd en ‘collaborative’


Friday, 01 August 2008 11:14:18 (GMT Standard Time, UTC+00:00)      Comments [1]  

| BPM | DB/M | Infosecurity.nl | IT Service | Java | LAN Magazine | Machinebouw |
| Optimize | Process Control | Software Release | Storage | Telecommagazine |