Machinebouw blog - laatste entry
28-11-2011 - Alweer voorbij
Niet alleen het jaar is voorbij. Ook de economische opleving lijkt een kort leven beschoren. Ondanks ...
Lees meer

Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Machinebouw nieuws
Hoge verwachtingen voor RapidPro

10-01-2012 - RapidPro, het jaarlijkse 3D-printing evenement, kent op 25 en 26 januari haar tweede editie. Organisator Mikrocentrum verwacht meer dan 2000 bezoekers aan de poorten van Koningshof in Veldhoven.

De 3D printing technologie is inmiddels volwassen geworden en kan op vele gebieden worden ingezet. Op de beursvloer staan meer dan 50 aanbieders van totaaloplossingen, inclusief de wereldwijde marktleiders van applicaties en apparatuur. Dit jaar wordt in een apart gedeelte van de beurs ook aandacht besteed aan de mogelijkheden voor thuisgebruik rond het thema ‘RapidPro at home’.


Wat is 3D-printen?
Een 3D-printer kan voorwerpen driedimensionaal afdrukken. Dit gebeurt door het laag na laag opbouwen van het product vanuit een 3D-CAD model. Een veelgebruikte methode is FDM (Fused Deposition Modelling) waarbij een dunne sliert plastic als een soort tube tandpasta op een substraat wordt gelegd om vervolgens laag voor laag het product verder te vormen. Een andere techniek is Selective Laser Sintering (SLS), waarbij met behulp van een laser dunne laagjes nylon met elkaar versmolten worden tot de juiste vorm. Deze techniek is iets duurder, maar wel nauwkeuriger en werkt voor holle delen zonder supportstructuur. Daarnaast zijn er nog diverse andere technologieën en zijn er diverse variaties mogelijk in materialen variërend van (bio)plastic, keramiek, metaal etc.


RapidPro biedt met ruim 50 exposanten en een uitgebreid lezingenprogramma met diverse internationale sprekers een compleet overzicht van het volledige vakgebied inclusief de laatste trends en ontwikkelingen.


Voor wie bedoeld?
De huidige 3D-printers worden vooral toegepast in bedrijven die productconcepten ontwikkelen en tijd willen besparen door het zelf maken van modellen met 3D-printen. Gebruikers zijn o.a. actief in de medische industrie, lucht- en ruimtevaart, architectuur en machinebouw maar ook in de entertainmentindustrie zoals de game-industrie en de filmindustrie. Ook kunstenaars gebruiken 3D printers om hun creaties supersnel en met een grote mate van ontwerpvrijheid direct vorm te geven. Eigenlijk zijn de mogelijkheden onbeperkt en komen er voortdurend nieuwe applicatiegebieden bij.


Nieuwe mogelijkheden
Door het goedkoper worden van de 3D-printers komt deze techniek nu ook binnen bereik van consumenten en zelfstandige ontwerpers.  Zo worden er goedkope zelfbouwpakketten aangeboden van 3D-printers gebaseerd op open source technologie, maar zijn er ook goedkope kant-en-klare apparaten te koop voor thuisgebruik of voor professionele zzp-ers en kleine servicebedrijven. Het 3D-printen van zeer nauwkeurige onderdelen kan nu met een geometrische nauwkeurigheid van 15 micron en wanddiktes tot 0,1 mm. Naast snelle prototyping kunnen kleine (gepersonaliseerde) onderdelen gelijktijdig geproduceerd worden in seriegroottes tot bijvoorbeeld 2500 stuks.


Wat is er nog meer te zien op RapidPro?
Naast 3D-printen is er op RapidPro ook veel aandacht voor allerlei andere vormen van het snel maken van prototypes en producten en allerlei technologieën die dit ondersteunen. Het biedt de bezoeker de gelegenheid om een keuze te maken uit diverse alternatieven en de voor- en nadelen van alle technologieën eenvoudig naast elkaar te zien en te kunnen vergelijken.


RapidPro is het jaarlijkse evenement voor de totale keten van het snel maken van prototypes, het snel ontwikkelen van producten en het snel en efficiënt produceren. Denk hierbij aan additieve manufacturing (3d-printing), rapid prototyping, rapid tooling, vacuümvorm technieken, gieten, meten, scannen en digitaliseren maar ook aan oppervlaktebehandelingen en grondstoffen. RapidPro wordt georganiseerd door Mikrocentrum en vindt plaats 25 en 26 januari 2012.

Gerelateerde artikelen
26-02-2009 2D barcodescanning in opkomst 

Reacties op dit artikel
Dit artikel heeft nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
11-01-2012 - Van Leeuwen neemt staalleverancier over
De Van Leeuwen Buizen Groep heeft stafstaalleverancier Jean Wauters en het dochterbedrijf IPM overgenomen.
Lees meer
10-01-2012 Hillebrand als eerste NEN-EN-1090-1 gecertificeerd 
10-01-2012 Hoge verwachtingen voor RapidPro 
09-01-2012 High-power hoogfrequent relais tot 8GHz 
06-01-2012 Optimale diagnose en visualisering 
04-01-2012 Veilig en steriel koppelen en ontkoppelen 
03-01-2012 Branchevereniging start nieuwe opleiding modelmaker 
Lees meer
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw artikelen || alle items || zoeken
Geen leesweergave beschikbaar07-10-2011 - Glijden zonder smeren met kunststof lagers

Het geleidelijk verdwijnen van een smeermiddel uit een lager doet menigeen op gezette tijden, of bij kortstondige, hoge belastingen naar een vetspuit grijpen. Bij een kleine draaibank die af en toe wordt gebruikt, is dat alleszins acceptabel, maa ... Lees meer

Geen leesweergave beschikbaarESPE is meer dan een lichtscherm
Geen leesweergave beschikbaarRecessie benut voor snelle marktintroducties
Geen leesweergave beschikbaarLineaire geleiding is minder rechttoe rechtaan dan h...
Geen leesweergave beschikbaarVoor elke rol een app; één datamodel
Geen leesweergave beschikbaarOok bij etiketten printen is goedkoop duurkoop
Geen leesweergave beschikbaarInnovaties in tandwielvervaardiging
Geen leesweergave beschikbaariCoon
Geen leesweergave beschikbaarModulaire concepten brengen flexibiliteit in verpakk...
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Volg Machinebouw op Twitter
Machinebouw vacatures
Lees meer
Laatste editie
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
2 t/m 5 oktober 2012, Aandrijftechniek
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software