Machinebouw blog - laatste entry
04-11-2011 - Niet meer belangrijk?
Er wordt elke dag nog een hoop drukte gemaakt over een te kiezen CAD-applicatie. Elke maker, reselle ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Machinebouw nieuws
Export en werkgelegenheid groeien ondanks sombere tijden

07-11-2011 - Voor het eerst sinds 2009 zijn de vooruitzichten voor het mkb-metaal slechter dan het kwartaal ervoor. Dat blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het derde kwartaal.

Daarmee is een einde gekomen aan een positieve trend. Ook het toekomstbeeld is somberder. Voor de buitenlandse afzet verwacht de sector nog een kleine groei terwijl voor de binnenlandse markt per saldo ten opzichte van het derde kwartaal een krimp wordt verwacht.

 

Dat de verwachtingen slechter zijn dan de reële cijfers, blijkt uit het feit dat de winstgevendheid van veel bedrijven redelijk op peil is gebleven. Ook hiervan wordt verwacht dat dit het volgende kwartaal slechter zal zijn. Er zijn ook positieve geluiden. Eén op de drie ondernemers heeft vacatures openstaan. Ook het aantal bedrijven dat meer mensen in dienst heeft groeit nog, al gaat die groei minder hard.

 

De Economische Barometer maakt duidelijk dat alle sectoren een stap terug doen ten opzichte van het vorige kwartaal. Echter, vooral veel bouwgerelateerde bedrijven zijn in zwaar weer terecht gekomen. Opvallend is verder dat de sectoren machinebouw en metaalwaren beduidend minder goed presteren dan een kwartaal geleden.

 

Stabilisatie binnenlandse orders

Na zes kwartalen groei van de binnenlandse orderpositie is deze vrij abrupt tot stilstand gekomen. Het aantal ondernemers met een verbeterde binnenlandse orderpositie is afgenomen van de helft naar een ruim kwart. Daar tegenover staat een afname van de orderpositie bij één op de drie ondernemers. Opvallend is dat relatief veel oppervlaktebehandelaars een beter kwartaal achter de rug hebben. De binnenlandse orderpositie wordt, na drie kwartalen een stabiel positieve waardering, nu neutraal gewaardeerd.

 

Terwijl 20% van de ondernemers een beter 4e kwartaal verwacht, verwacht 30% een slechter 4e kwartaal. Eerder dit jaar was al duidelijk dat de verwachtingen minder positief waren, deze trend zet zich nu voort. De verwachtingen van de landbouwmechanisatie bedrijven over het 4e kwartaal zijn positiever dan gemiddeld. Bedrijven die juist iets somberder zijn over het 4e kwartaal zijn actief in de bouw, machinebouw- en metaalwarenindustrie.

 

Export blijft groeien

Net als het vorige kwartaal is de beoordeling van de buitenlandse orderpositie over de hele linie beter dan de binnenlandse. Het aantal bedrijven dat exporteert is al lange tijd constant en ook het aandeel van de export in de totale omzet is al jaren stabiel. De meeste exporterende bedrijven zijn te vinden onder de machinebouwers en de metaalwarenbedrijven.

13% van de bedrijven exporteert tot 10% van de omzet

32% van de bedrijven exporteert gemiddeld bijna 40% van de omzet

 

Een derde deel van de ondernemers die exporteert geeft aan in het 2e kwartaal een betere orderpositie te hebben gehad dan in de vorige periode. Een kwartaal geleden was dit nog de helft van de ondernemers. Dit geldt ook voor het aandeel ondernemers dat hun buitenlandse orderpositie als positief waardeert. Over de exportverwachtingen voor het 4e kwartaal zijn de ondernemers aanzienlijk positiever dan die voor het binnenland, maar minder positief dan een kwartaal geleden. Per saldo geeft 9% van de ondernemers aan een beter kwartaal te verwachten ten opzichte van 28% drie maanden eerder.
 

Toename werkgelegenheid zet door

Op dit moment geeft ruim 20% van de ondernemers aan meer personeel in dienst te hebben dan een kwartaal eerder, ruim 10% geeft aan minder mensen in dienst te hebben. Bij de oppervlaktebehandelaars is het aantal bedrijven dat meer mensen in dienst heeft, sterker toegenomen dan gemiddeld in de sector. Net als in 2008 lijken de bedrijven eerst hun flexibele schil te gebruiken om fluctuatie in de omzet op te vangen. Gemiddeld hebben de bedrijven bijna 1,5 fte ingeleend. Dit is ongeveer 7% van het personeelsbestand, minder dan het afgelopen jaar.

 

Aantal vacatures blijft nagenoeg gelijk

Het aantal bedrijven met een vacature ligt met 32% iets onder het niveau van het 1e haljaar. Gemiddeld hebben deze bedrijven 1,6 vacatures openstaan. Opvallend is het relatief groot aantal vacatures bij de bouw gerelateerde bedrijven. Onder de las- en constructiebedrijven, de verspanende bedrijven en de oppervlaktebehandelaars zijn vier op de tien bedrijven op zoek naar nieuw personeel.

 

Bedrijfsresultaten positief beoordeeld

Het bedrijfsresultaat wordt door 41% als positief gewaardeerd. Dit zijn er iets minder dan het vorige kwartaal. Het aantal ondernemers dat het bedrijfsresultaat als negatief beoordeelt is toegenomen van 11% naar 16%. Op de vraag of het bedrijfsresultaat ten opzichte van het 2e kwartaal is veranderd, geeft 22% aan dat dit is verbeterd en 28% dat dit is verslechterd. Sectoren die een bovenmatige afname van het bedrijfsresultaat waarnemen zijn de las- en constructiebedrijven. Ook de machinebouwers beantwoorden deze vraag negatiever dan gemiddeld in het mkb-metaal.

 

Het te verwachten bedrijfsresultaat voor het volgende kwartaal is per saldo negatief. Na zes kwartalen telkens een beter bedrijfsresultaat te verwachten, is dat nu omgeslagen naar een per saldo minder bedrijfsresultaat. Van de bedrijven verwacht 20% een beter bedrijfsresultaat tegen 24% een slechter. Opvallende positieve uitschieters zijn de landbouwmechanisatiebedrijven. Negatieve uitschieters zijn de bouw gerelateerde- en metaalwaren bedrijven.

 

Winstgevendheid blijft op peil

Het aantal bedrijven dat winst maakt is ten opzichte van het vorige kwartaal nauwelijks veranderd. Gemiddeld maakt ruim 60% van de bedrijven winst, draait ca. 25% quitte en maakt ongeveer 15% van de bedrijven verlies. Het aantal bedrijven dat winst maakt is in de verspanende sector het hoogst.

 

Investeren onzeker

Het aantal bedrijven dat aangeeft meer te zullen gaan investeren in machines is in het 3e kwartaal toegenomen ten opzichte van het 2e kwartaal. Daar staat echter tegenover dat er ook meer ondernemers zijn die denken minder te zullen gaan investeren. Per saldo een afname van -13 naar -18%. Bijna de helft van de bedrijven geeft aan net zoveel te zullen gaan investeren als in de afgelopen periode.

Gerelateerde artikelen
Geen gerelateerde bedrijven gevonden.
Reacties op dit artikel
Dit artikel heeft nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
15-11-2011 - Nederlandse industrie goed op schema met energiebesparing
De Nederlandse industrie heeft vorig jaar 1,4% energie bespaard ten opzichte van 2009. Volgens minister Verhagen zijn de resultaten het gevolg van maatregelen op het gebied van proces- en ketenefficiëntie. De industrie blijft hierdoor op schema om de afgesproken energiebesparing te realiseren. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de 20% CO2-reductiedoelstelling van het kabinet en de concurrentiekracht van de bedrijven.
Lees meer
14-11-2011 Robots niet meer weg te denken in productie trekhake... 
11-11-2011 Panasonic brengt robuuste Android-tablet  
09-11-2011 Ambitieuze strategie Gasparini resulteert in nieuwe ... 
08-11-2011 Eerste Femme Tech Awards uitgereikt 
07-11-2011 Export en werkgelegenheid groeien ondanks sombere ti... 
01-11-2011 Robots bepalen beeld op Welding Week 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw artikelen || alle items || zoeken
Geen leesweergave beschikbaar08-07-2011 - Ook koper is verantwoordelijk voor veilige installatie

Vertrouwen in de leverancier is prima, maar wie een robotinstallatie koopt voor zijn productie, heeft ook een eigen verantwoordelijkheid in het zekerstellen dat met de robot veilig gewerkt kan worden. DAF Trucks volgt bijvoorbeeld vaste protocoll ... Lees meer

Geen leesweergave beschikbaarEN-ISO 954-1-norm vervalt eind dit jaar onherroepeli...
Geen leesweergave beschikbaarTwents mkb werkt samen aan mechatronica
Geen leesweergave beschikbaarThemadag toont nieuwe ontwikkelingen
Geen leesweergave beschikbaarBetrouwbaarheid drukpersen stelt eisen aan component...
Geen leesweergave beschikbaarExit inefficiënte elektromotoren. En nu?
Geen leesweergave beschikbaarEigenzinnige Japanse machinebouwer breidt gestaag ui...
Geen leesweergave beschikbaarStrategische en tactische ontwikkelingen in PLM-soft...
Geen leesweergave beschikbaarAnodiseren van aluminium vraagt om veel overleg
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
30 november - 1 december 2011, Precisiebeurs 2011
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software