Machinebouw blog - laatste entry
04-11-2011 - Niet meer belangrijk?
Er wordt elke dag nog een hoop drukte gemaakt over een te kiezen CAD-applicatie. Elke maker, reselle ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Machinebouw nieuws
Robots bepalen beeld op Welding Week

01-11-2011 - De Welding Week in Antwerpen (18-21 oktober) heeft 8.494 bezoekers getrokken. Vooral de tentoongestelde robots vielen op, onder meer op de stands van Fanuc Robotics, Yaskawa, ABB, Rolan Robotics, Cloos en Valk Welding. Zij benadrukten de focus op automatisering tijdens de Welding Week.

Ook het plasmalassen en laserlassen, technieken die naadloos aansluiten bij het automatiseringsgedeelte, konden teruggevonden worden bij meerdere exposanten. Naast het inzetten bij lasprocessen, vinden plasma en laser uiteraard ook hun toepassingen in de snijtechnieken. HGG bood tijdens de Welding Week de mogelijkheid een workshop te volgen met de ProCutter, hun nieuwe 3D buizensnijder. Ook bij Astra-Tec, De Tollenaere, Wouters Cutting, Haco-Trading, vlogen de vonken in het rond tijdens de verschillende demonstraties.


Dé publiekstrekker bij uitstek was zonder twijfel de demonstratie onderwaterlassen. De duikers van K&C Diving gaven regelmatig een staaltje van hun kunnen in een container van 27 kubieke meter. Zowel het snijden van metalen stukken als het weer aan elkaar lassen werden meermaals per dag gedemonstreerd. Bij deze opdrachten is het duidelijk dat het niet enkel om techniek draait, maar evenzeer om teamwork.


Om het 'knelpuntberoep' van lasser blijvend onder de aandacht te houden, werd enkele jaren geleden in België de PipeTech Academy opgericht door enkele industriële bedrijven. Tijdens de Welding Week waren zij ook prominent aanwezig om de (toekomstige) lassers warm te maken voor het pijpfitten en pijplassen. De laatstejaarsstudenten die de beurs mee bevolkten op de eerste twee dagen waren in elk geval dolenthousiast over de verschillende voorstellingen. Maar ook ervaren lassers werden gedurende de ganse beursperiode in groten getale aangetrokken door deze demo's. De specifieke kennisoverdracht in de vorm van het BIL/NIL lassymposium kon in totaal ruim 160 deelnemers bekoren. Nieuwe technologieën, toepassingen, productiemethodes en materialen werden uitvoerig besproken tijdens dit 2-jaarlijkse symposium.


Op de Welding Week werd ook duidelijk dat twee belangrijke ontwikkelingen van de laatste jaren hun opmars bestendigen. Als eerste is dat de aandacht voor het gebruik van aluminium als basismateriaal voor vele constructietoepassingen in bijvoorbeeld de automobiel- en vliegtuigindustrie. Het lijkt er zelfs op dat deze tendens steeds belangrijker wordt. Ten tweede is er de stijgende belangstelling voor andere verbindingstechnieken. Verlijming is niet meer weg te denken als alternatief voor sommige lastoepassingen. Maar ook Friction Welding en Friction Stir Welding zijn opkomende technologieën die aan belang winnen. Op de standen van Beluma, Laskar en Dejond werd ook de aandacht voor inpersen, klinken, rivetteren en andere mechanische verbindingstechnieken levend gehouden.


De verschillende lasrookafzuiginstallaties op de stands duiden op het belang dat de sector zelf hecht aan veiligheid en gezondheid. Aanbieders Nederman en Plymovent hadden verschillende modellen uitgestald. Uiteraard was er ook aandacht voor PBM's zoals lashelmen, handschoenen, veiligheidskledij. De stand van Cepro bood een primeur met het nieuw harmonicasysteem voor lamellen als lasafscherming.Bron: Metaalnieuws

Gerelateerde artikelen
Geen gerelateerde bedrijven gevonden.
Reacties op dit artikel
Dit artikel heeft nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
15-11-2011 - Nederlandse industrie goed op schema met energiebesparing
De Nederlandse industrie heeft vorig jaar 1,4% energie bespaard ten opzichte van 2009. Volgens minister Verhagen zijn de resultaten het gevolg van maatregelen op het gebied van proces- en ketenefficiëntie. De industrie blijft hierdoor op schema om de afgesproken energiebesparing te realiseren. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de 20% CO2-reductiedoelstelling van het kabinet en de concurrentiekracht van de bedrijven.
Lees meer
14-11-2011 Robots niet meer weg te denken in productie trekhake... 
11-11-2011 Panasonic brengt robuuste Android-tablet  
09-11-2011 Ambitieuze strategie Gasparini resulteert in nieuwe ... 
08-11-2011 Eerste Femme Tech Awards uitgereikt 
07-11-2011 Export en werkgelegenheid groeien ondanks sombere ti... 
01-11-2011 Robots bepalen beeld op Welding Week 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw artikelen || alle items || zoeken
Geen leesweergave beschikbaar08-07-2011 - Strategische en tactische ontwikkelingen in PLM-software

De toekomst kunnen voorzien is veel waard. Normaal zijn softwareontwikkelaars niet erg scheutig met het verstrekken van informatie over de toekomst van hun producten. Een uitzondering maakte Siemens onlangs. Tijdens de jaarlijkse PLM Connection w ... Lees meer

Geen leesweergave beschikbaariColumn
Geen leesweergave beschikbaarBetrouwbaarheid drukpersen stelt eisen aan component...
Geen leesweergave beschikbaarOok koper is verantwoordelijk voor veilige installat...
Geen leesweergave beschikbaarThemadag toont nieuwe ontwikkelingen
Geen leesweergave beschikbaarRisicoreductie: wat zijn de keuzes?
Geen leesweergave beschikbaarEigenzinnige Japanse machinebouwer breidt gestaag ui...
Geen leesweergave beschikbaarExit inefficiënte elektromotoren. En nu?
Geen leesweergave beschikbaarAnodiseren van aluminium vraagt om veel overleg
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
30 november - 1 december 2011, Precisiebeurs 2011
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software