Dertien stoffen op termijn verboden volgens REACH
05-07-2011 -
Dertien stoffen zijn voorgedragen voor opname in Annex XIV van de REACH-richtlijn. De stoffen in die Annex mogen in Europa alleen nog gebruikt worden door bedrijven die daarvoor een ontheffing (autorisatie) hebben verkregen.
Branche: Overheid
Het Europese Chemicaliën Agentschap ECHA heeft recent dertien stoffen aanbevolen voor opname in Annex XIV (de autorisatielijst) van de REACH-richtlijn. Stoffen die voorkomen op de Annex XIV lijst mogen niet meer worden gebruikt in Europa, tenzij het bedrijf voor het gebruik ervan een ontheffing (autorisatie) heeft gekregen. ECHA heeft een publieke consultatie gestart, waarin reacties op de plannen kunnen worden ingediend. De dertien stoffen zijn gekozen uit de zogenaamde ‘Kandidatenlijst’ die fungeert als een voorportaal voor Annex XIV.
Het gaat om de volgende stoffen, aangeduid met hun Engelstalige namen: chromium trioxide, chromic acid (+ oligomers of chromic acid and dichromic acid), sodium dichromate, potassium dichromate, ammonium dichromate, potassium chromate, sodium chromate, trichloroethylene, cobalt(II) sulphate, cobalt dichloride, cobalt(II) dinitrate, cobalt(II) carbonate, cobalt(II) diacetate.
ECHA nodigt alle belanghebbenden uit om hun commentaar in te dienen en dan met name over typen gebruik die uitgezonderd moeten worden van het verbod. De termijn loopt af op 14 september 2011. Na 14 september dient ECHA zijn definitieve voorstel in bij de Europese Commissie, inclusief de voorwaarden om bepaalde typen gebruik van de stoffen uit te zonderen van een verbod. Op dat moment wordt ook een definitief tijdschema gepubliceerd.
De stoffen chroomtrioxide en chroomzuur worden veel toegepast in de oppervlaktebehandelende industrie. Voor veel toepassingen is er vooralsnog geen volwaardige vervangende stof beschikbaar. Autorisatie is een complexe en kostbare zaak. Reden voor de VOM om samen met FME en anderen een chroomplatform op te richten, dat de belangenbehartiging voor de betrokken bedrijven kan bundelen.
Meer informatie (waaronder bezwaarformulieren) is te vinden op de site van ECHA. (Bron: FME)