Machinebouw blog - laatste entry
22-10-2010 - Het beste voor de klant
Internet is inmiddels zoiets geworden als water, stroom en gas. Een primaire levensbehoefte. Het is ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Machinebouw nieuws
“Warmteterugwinning bij luchtcompressoren snel winstgevend”

22-10-2010 - ALUP Kompressoren en Warmtebouw Utrecht bieden maatoplossingen door compressoren te voorzien van een warmteterugwin-unit.
Branche: (semi) Procesindustrie

Ook kan de teruggewonnen warmte worden gebruikt voor proceswarmte. Dit schrijft ALUP Kompressoren in een persbericht. Het comprimeren van lucht gaat per definitie gepaard met warmteontwikkeling. Normaal gesproken wordt die warmte via de oliekoeler als warme lucht naar de ruimte afgevoerd. Naarmate het compressorvermogen toeneemt, stijgt vanzelfsprekend ook de hoeveelheid thermische energie die hiermee verloren gaat. Bij een relatief kleine 80 kW compressor is al sprake van circa 55 kW aan afgeblazen en dus in principe terugwinbare warmte. “Dat is het vermogen van een behoorlijke CV-ketel”, stelt André van Willigen, sales-engineer bij ALUP Kompressoren in Nieuwegein. “Bedraagt de compressorcapaciteit 350 kW, dan kan zelfs tot 240 kW aan warmte worden teruggewonnen. Iedere ALUP-compressor kan hiervoor optioneel worden voorzien van een warmtewisselaar. Wat men vervolgens met die warmte gaat doen en wat daarvoor aan additionele technische voorzieningen nodig is, bepaalt de snelheid waarmee de investering in het warmteterugwinsysteem wordt terugverdiend. Normaal gesproken ligt die termijn tussen de 1 en 3 jaar.”
“Waar het om gaat is wat je met die warmte wilt of kunt gaan doen en wat daarvoor aan installatietechnische voorzieningen vereist is”, benadrukt commercieel manager Patrick van Echtelt van Warmtebouw Utrecht B.V. “Een relatief makkelijk te realiseren mogelijkheid is compressorwarmte toepassen voor ruimteverwarming, waarvoor koppelingen denkbaar zijn met een CV-, hetelucht- of vloerverwarminginstallatie of een luchtgordijnsysteem. Maar de teruggewonnen warmte kan uiteraard ook worden gebruikt in het productieproces. Dit bijvoorbeeld om een vloeistof of visceus mengsel in een tank te verwarmen, of voor een droogproces. Belangrijk is dat het warmteaanbod en de vraag goed op elkaar afgestemd worden. Als gespecialiseerd werktuigkundig installatiebedrijf met 165 medewerkers, houden we ons de laatste jaren in toenemende mate bezig met het ontwerpen, bouwen en installeren van warmteterugwinsystemen. Energiereductie is immers al lang geen trend meer, maar een absolute noodzaak. Dit niet alleen in het kader van de gewenste CO2-reductie, maar ook om economische redenen. Energie zal de komende jaren immers alleen maar duurder worden en dus wordt het steeds sneller rendabel om proceswarmte en bijvoorbeeld compressorwarmte terug te winnen. Bedenk bovendien dat er in veel gevallen via de Energie Investeringsaftrekregeling (EIA) extra financieel voordeel is te behalen bij het realiseren van een warmteterugwinsysteem. Dit voordeel bedraagt netto zo’n 10 procent van het investeringsbedrag. Voor wat warmteterugwinning bij compressoren betreft hanteren we de vuistregel dat 70 procent van de energetische opname kan worden teruggewonnen. Het makkelijkst is om de warmtewisselaar van de compressor op te nemen in het CV-circuit. Via een aparte regeling laat je de CV-ketel dan bijspringen als dat nodig is. De compressor is dan de ‘hoofd CV-ketel’ en de bestaande CV-ketel wordt stand-by gezet voor eventueel noodzakelijke bijverwarming. Zo’n systeem is vrij eenvoudig te realiseren en in bepaalde toepassingen al na een jaar volledig terugverdiend.”

Meer informatie: www.alup.nl

Gerelateerde artikelen
Geen gerelateerde bedrijven gevonden.
Machinebouw nieuws || alle items
29-10-2010 - Afzetprijzen industrie bijna 9 procent hoger
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september bijna 9 procent hoger dan in september 2009.
Lees meer
28-10-2010 Mori Seiki kondigt X-klasse aan
27-10-2010 Promoteam wil meisjes enthousiasmeren voor techniek
26-10-2010 Kabinet Rutte-Verhagen verlengt IPC-regeling
26-10-2010 SMC komt met nieuwe flexibele pneumatische slede
26-10-2010 Stemming ondernemers industrie iets verbeterd
25-10-2010 Grootverbruikers energie naar rechter om tarieven st...
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw artikelen || alle items || zoeken
Geen leesweergave beschikbaar 11-06-2010 - Nieuw concept reduceert insteltijd spakenmaakmachine

Wil men dat een productiemachine efficiënt zijn primaire functie uitoefent, dan kan het nodig zijn het concept van de machine volledig opnieuw te tekenen. Daarbij moeten dan soms functies als productiviteit - in de zin van productflow - of eenvou ...  Lees meer
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
2 en 3 november 2010, Opslagtanks 2010
11 november 2010, Bits&Chips; 2010 Embedded Systemen
17 t/m 19 november 2010, Elektrotechniek 2010 België
17-18 november 2010, Practical Product Lines 2010
1-4 december 2010, EuroMold
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier