Machinebouw blog - laatste entry
26-11-2009 - Technische zintuigen
Zoals veel technische componenten ontwikkelen ook sensoren zich steeds verder. De snelheden waarmee ...
Lees meer
Machinebouw activiteiten
Geen evenementen gevonden.

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Machinebouw nieuws
"Traditionele managersrol op de schop"

20-11-2009 - Uit onderzoek onder 1500 managers door Van de Groep & Olsthoorn blijkt dat de huidige managersrol in de industriële sector aan verandering onderhevig is.
Branche: Metaal- en machine-industrie

Terwijl de industrie voorheen bekend stond als een meer conservatieve bedrijfstak, constateert het bureau een duidelijke trend naar plattere organisatiestructuren, generieke internationale managementfuncties met een grotere span-of-control, en toenemende aandacht voor verandermanagement. Ook ziet het werving- en selectiebureau een focus op persoonlijke groei van de medewerker en een prettige bedrijfscultuur als kernmotivatie.
De focus van de huidige manager verschuift volgens een meerderheid van de respondenten van operationeel/inhoudelijk meer naar het generiek managen van organisatieveranderingen en de persoonlijke groei van de medewerkers. Volgens 77 procent van de respondenten worden trainingen en opleidingen hierbij steeds belangrijker. Daarnaast is job-rotation op managementniveau in opkomst. Zestig procent van de respondenten geeft aan naar verwachting tussen de twee en vier jaar een overstap te maken naar een andere managementfunctie.
De manager van de toekomst blijkt volgens 70 procent van de respondenten vooral een coachende manager te zijn, iemand die bescheiden en vasthoudend op de achtergrond faciliteert. Volgens de jongere managers is specialistische kennis hierbij steeds minder van belang. Directeur Gertjan van de Groep: “De industrieel manager van de toekomst acteert branche- en productonafhankelijk en kan worden ingezet binnen verschillende industrieën. Het is iemand die vooral coacht en op de achtergrond bijdraagt aan een prettige bedrijfscultuur. Uit ons onderzoek blijkt dat de cultuur van een bedrijf de doorslaggevende factor is in de keuze om voor een bedrijf te gaan werken. Een boven marktconform salaris trekt mensen niet meer over de streep. Het management heeft hierin een belangrijke taak.”
Een ander opvallend resultaat is dat 65 procent van de respondenten verwacht dat door bovenstaande trends het aantal managementfuncties in de industrie zal afnemen. Van de Groep: “Ook in de industrie worden organisaties minder hiërarchisch. Managementlagen verdwijnen en de manager wordt steeds meer een generieke professional met een grotere ‘span of control’. Aan de andere kant zie je, dat volgens 75 procent van de respondenten de Nederlandse manager – juist vanwege deze generieke capaciteiten – in de toekomst meer te vinden zal zijn op internationale posities.”
Tot slot hebben managers hun ‘work life balance’ goed op orde. Wel 76 procent van de respondenten geeft aan werk en privé goed te kunnen combineren. Dit ondanks het feit dat 85 procent van de managers aangeeft meer dan 40 uur te werken en ook nog een werkende partner en één of meerdere kinderen te hebben. Van de Groep: “In de industrie zie je nu ook de beweging die andere sectoren al eerder doormaakten: parttime, thuis- en flexwerken is geleidelijk steeds meer geaccepteerd.”
Van de Groep & Olsthoorn is een werving- en selectiebureau voor (hoger) managementfuncties in de techniek, industrie en logistiek.

Meer informatie: www.vandegroep.nl

Machinebouw nieuws || alle items
27-11-2009 - Hybride-lineair lager combineert rollen en glijden
Het nieuwe hybride lager ‘DryLin WJRM’ is ontwikkeld om de benodigde aandrijfkracht te verminderen.
Lees meer
27-11-2009 Simac-CEO Van Schagen voorzitter technologiebranches
26-11-2009 CBS: ondernemers industrie weer minder somber
25-11-2009 Amada opent nieuw Solution Center
24-11-2009 "Gunstig arbeidsmarktperspectief voor technische studie...
23-11-2009 Gestandaardiseerde motion-control
20-11-2009 "Traditionele managersrol op de schop"
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw online archief || alle items
03-07-2009 - De machine en de EG-richtlijnen

Download: [ voor geregistreerden ]

Iedere machinebouwer en -gebruiker begrijpt dat een nieuwe machine moet voldoen aan de geldende Europese Machinerichtlijn. Maar hoe zit het nu met de andere Europese productrichtlijnen? Zijn er hiervan misschien nog meer van toepassing op de nieuwe machine? Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Rapid Technologies nieuws
Machinebouw zoeken
Machinebouw

Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw genomineerd!
Machinebouw is genomineerd als Kentico 'site of the year 2009' finalist in de categorie 'best manufacturing site'.


Klik hier om je stem uit te brengen.
Machinebouw agenda
2 en 3 december 2009, Precisiebeurs
2-5 december 2009, Euromold 2009
4 December 2009, The Future of Additive Manufacturing
10 december 2009, Profion Maintenance Linqs
10 december 2009, Symposium Produceren in Nederland
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Hoofdredacteur Techniek
Array Publications
Alphen aan den RijnKlik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier