Machinebouw blog - laatste entry
23-12-2010 - Niet zo briljant
Terwijl ik de vorige keer nog schreef over het met opzet starten van een cyberwar door waarschijnlij ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Deze maand in Machinebouw

Nieuw in nummer 8 2010


Thema: Aandrijven & besturen


Thema: 'Machinebouwers moeten meer en eerder samenwerken'
Volgens ingenieur Egbert Stremmelaar, directeur van ERIKS Aandrijftechniek BV in Schoonhoven (voorheen Elmeq), werken Nederlandse machinebouwers te solitair. Dat is goed als het om unieke kennis gaat, maar niet bij andere onderwerpen. Op terreinen zoals aandrijf- en besturingstechnologie zouden ze intensiever moeten samenwerken met specialisten. Pas dan ontstaat volgens Stremmelaar een machine met maximale meerwaarde voor de eindgebruiker. En daar gaat het per slot om.

Productietechniek: Vergeet niet te filteren als je gaat verpanen
Hoe hoger de eisen aan de geometrie en de oppervlaktegesteldheid, hoe groter de noodzaak tot filteren. Kopers kijken vaak niet op een euro bij een investering in multifunctionele gereedschapwerktuigen en bijbehorende procesmedia. Bizar is, dat de beslissing over een filtersysteem vaak valt na de aankoop van bijvoorbeeld een slijp-, hoon- of vonkmachine. Het staat onomstotelijk vast dat optimale filtering één op één leidt tot betere kwaliteit, zeker als het om microns gaat.

Software: Duurzaamheid is de trend maar heeft zijn prijs
Duurzaamheid is een actueel thema. Iedereen is zich bewust van de kwetsbaarheid van onze planeet en de eindigheid van grondstoffen. Duurzaamheid begint bij de ontwikkeling van producten. Bij de materialen, de productiemethoden en de productielocatie en eindigt bij de recycling. Het onderwerp is veelzijdig en alles heeft zijn keerzijde. Softwareleveranciers proberen bedrijven te ondersteunen bij hun keuzes. Maar het is allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt.

Innovatie: Open innovatie vaart wel bij opkomst sociale media
De socialisering van de productontwikkeling is in opkomst. Het wordt steeds gemakkelijker contacten te leggen met de juiste mensen, ongeacht waar ze werken. Ontwikkelaars, projectleiders en klanten zijn direct gerelateerd aan ontwerpen, taken en verantwoordelijkheden. Een gevolg van de wereldwijde uitbesteding van R&D, engineering en productie. Het PDM Platform besteedde onlangs aandacht aan dit thema en nodigde Dassault Systèmes, PTC en Siemens PLM Software uit om hun visie uit de doeken te doen.

Thema: Geen brug te ver voor Vlaardings wachters
Voor de gemeente Delfland ontwikkelde BAM een nieuwe besturing voor de bediening van drie bruggen. Het oude systeem voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen en was in sommige opzichten onveilig te noemen. Hart van de nieuwe besturing vormt het pakket Zenon. Hiermee bleken niet alleen op een intuïtieve manier de nieuwe benodigde functies geprogrammeerd te kunnen worden, ook de visualisering is er een stuk op vooruit gegaan.

Productietechniek: LDS-proces geeft MID's tweede kans
Tijdens de laatste Hannover Messe wist LPKF Laser & Electronics AG de prestigieuze Hermes Prijs in de wacht te slepen. Men wist deze prijs te behalen met de nieuwe Fusion 3D LDS-machine: de sleutelcomponent van het LDS-proces ('laser direct structuring') voor de productie van MID's ('molded interconnect devices') voor de elektronicasector.

Interview: "Focus CAD, CAM en integratie versterkt onderneming"
Begin juni 2010 werd het faillissement van de Solvagroep uitgesproken. Direct daarop volgde een doorstart van een aantal ondernemingen uit de groep. De redactie vroeg het nieuwe management om een reactie. Onno de Rouw en Frans Nieman van de nieuwe organisatie Greenock-Somatech B.V. waren de gesprekspartners.

Management: De weg naar verbetering kan steil zijn
Veranderen is als een expeditie naar de top van de Himalaya. Het begint met een droom of doel. Daarna verzamel je mensen om je heen om het doel te bereiken. Vervolgens maak je plannen en inventariseer je de benodigde middelen. Dan start de klim met veel goede moed. Halverwege de klim komt de man met de hamer. De vermoeidheid slaat toe en het doel lijkt steeds verder weg. Dit moment is bepalend: wordt verandering een verslechtering of wordt de verandering een succes?

Additieve vervaardiging: Onderzoeksinstituut verkent grenzen sterealithografie
TNO Industrie en Techniek in Eindhoven is al jaren een promotor van additieve vervaardiging. Niet alleen helpt het bedrijven bij de efficiënte toepassing ervan, het instituut geldt ook als een wereldwijd gerespecteerde partij wat de ontwikkeling van nieuwe varianten betreft.

Machineveiligheid: Risicobeoordeling volgens EN-ISO 14121 (2)
Vanwege de eis in de nieuwe Machinerichtlijn is de uitvoering van een risicobeoordeling verplicht voor elke machinefabrikant. In het vorige artikel is impact van deze wettelijke eis uitgebreid besproken. Hoe pas je gevarenanalyse toe bij machines een de risicograaf uit de geharmoniseerde norm EN-ISO 14121-2.


 
Machinebouw nieuws || alle items
07-01-2011 - Eemshaven wil stopcontact van Nederland worden
Met de ontwikkeling van verschillende energiecentrales wil Eemshaven stopcontact van Nederland worden.
Lees meer
06-01-2011 Landré presenteert nieuwe draaimachine van Haas
05-01-2011 TNO nodigt mkb’ers uit voor verspaningsproject
04-01-2011 Voortman toont nieuwe machines
03-01-2011 Ondernemers industrie optimistisch in december
24-12-2010 Bout met sensor is nauwkeuriger aan te draaien
23-12-2010 Onderdelen zeer grote telescoop vertrokken
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw artikelen || alle items || zoeken
Geen leesweergave beschikbaar01-10-2010 - Ook nieuwe machines zijn vaak mechanisch achterhaald

Innovatie en wereldwijde concurrentie zijn thema's die sterk met elkaar verbonden zijn. Zo zien innovatieve, wereldwijd actieve machinebouwers en vooral bedrijven die zich richten op de 'nieuwe economieën', hun verkoopcijfers door de aantrekkende ... Lees meer

Geen leesweergave beschikbaar"Focus op CAD, CAM en integratie ervan versterkt ond...
Geen leesweergave beschikbaarOnderzoeksinstituut verkent grenzen stereolithografi...
Geen leesweergave beschikbaarDe weg naar verbetering kan steil zijn
Geen leesweergave beschikbaarGeen brug te ver voor Vlaardingse wachters
Geen leesweergave beschikbaarVliegende sigaar terug van weggeweest
Geen leesweergave beschikbaarLDS-proces geeft MID's tweede kans
Geen leesweergave beschikbaarVergeet niet te filteren als je gaat verspanen
Geen leesweergave beschikbaarRisicobeoordeling volgens EN-ISO 14121 (2)
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Machinebouw 10
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
20 januari 2011, Industriële Veiligheid 2011
1-2-2011, HTEE
2 maart 2011, RapidPro
10 maart , Seminar SIL/PL
17 maart 2011 , Seminar Pilz SIL/PL
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software