Machinebouw blog - laatste entry
28-11-2011 - Alweer voorbij
Niet alleen het jaar is voorbij. Ook de economische opleving lijkt een kort leven beschoren. Ondanks ...
Lees meer

Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

28 november 2011 - Alweer voorbij

Niet alleen het jaar is voorbij. Ook de economische opleving lijkt een kort leven beschoren. Ondanks rabiate maatregelen, pogingen parlementen te omzeilen en onder curatele stelling van eigenlijk oorspronkelijk soevereine staten. Je zou toch denken dat dit een behoorlijke ‘wake-up call’ is. Maar nee, de grootste economie van Europa doet voor hoe het niet moet: ondank ‘sprudelnde’ belastinginkomsten is er nog steeds geen sluitende staatsbegroting, laat staan dat schulden afgelost worden. Toch is de drang tot het bedienen van de eigen clientèle zo groot dat belastingverlichting wordt doorgezet. Het is bijna Kafkaësk. Door heel Europa komt de groei tot een krakende stilstand. De normale situatie is de het ‘normale’ bedrijven beroerd gaat in een crisis. De bedrijven die veel zaken doen met de overheid doen, gaat het nog goed. Zij krijgen de nasleep te bespeuren in de vorm van bezuinigingen wanneer de andere bedrijven weer opkrabbelen. Nu raken beide groepen bedrijven in zwaar weer. De overheden hebben geen middelen meer om anticyclisch te investeren. Het geld is op, bijlenen is nu echt wel taboe geworden. Op enig moment volgen opleving en crisis zich zo snel op, dat het verschil niet meer te merken is. Het gemiddelde is dan wellicht ongeveer nul. Eindelijk afscheid van het paradigma dat groei noodzakelijk is om onze welvaart te behouden? Bestaat dat, kapitalisme zonder groei? Dat we niet meer de vlucht naar voren moeten grijpen om de zelf veroorzaakte ellende voor te blijven? Groei en inflatie waren traditioneel de eenvoudigste manier voor staten om van hun schulden af te komen.
Gelukkig heeft voor velen het einde van het jaar altijd een positief effect op de immer stijgende prijzen. Die van software dalen als de naalden van de kerstboom na het optuigen. Omzet moet er komen, aantallen moeten gehaald worden anders worden de inkoopcondities van de resellers slechter. Nu weten sommige mensen dat omzet niet meteen gelijk is aan winst. Er naar handelen is weer heel iets anders. Zo wordt er nog altijd teveel aandacht besteed aan nieuwe functies/features en te weinig aan nieuwe wegen om tot het einddoel te komen. Iedereen heeft de mond vol over Lean en 6-Sigma. Uiteraard, zoals zo vaak, van oorsprong productiegerichte onderwerpen. Of de consequenties van Lean en consorten worden geaccepteerd, staat op een heel ander blad. De leveranciers staan klaar met allerlei pakketjes om daarin te ondersteunen. Maar zoals zo vaak gaat het niet om de pakketjes. Die moeten doen wat ze moeten doen. Het gaat om de manier waarop men de behoefte van klanten ziet, hoe die commercieel wordt ingevuld. Met functies die klantgericht worden aangeboden als modules met een aantal standaard mogelijkheden en een uitgekiende set opties. De basis functionaliteit moet de klant overtuigen van de aankoop. De opties,waar goed op verdiend kan worden, zorgen ervoor de naadloze aansluiting op de behoefte. En daarvoor heeft de klant geld over. Dat is een lastig en gecompliceerd spel. Commercie speelt een rol, net zo goed als productie, inkoop en nog vele andere bedrijfsfuncties. Dat stijgt ver boven engineering uit. Dat vereist visie. Die moet op de juiste plaats in de organisatie worden ontwikkeld. Huiswerk voor de Kerstdagen: Lean, Systems Engineering, CM-II. En volgend jaar aan de slag. Reken maar dat 2012 nog sneller voorbijgaat dan 2011. In die zin: geniet van de laatste restjes 2011. En alvast alle goeds voor het spannende jaar 2012.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
13-01-2012 - Robot Daniel 123 ontmoet robot Jane 234
Robots krijgen steeds meer menselijke eigenschappen. Een ontmoeting tussen twee robots kan zelfs net zo verlopen als wanneer twee mensen elkaar tegenkomen.
Lees meer
11-01-2012 Van Leeuwen neemt staalleverancier over 
10-01-2012 Hillebrand als eerste NEN-EN-1090-1 gecertificeerd 
10-01-2012 Hoge verwachtingen voor RapidPro 
09-01-2012 High-power hoogfrequent relais tot 8GHz 
06-01-2012 Optimale diagnose en visualisering 
04-01-2012 Veilig en steriel koppelen en ontkoppelen 
Lees meer
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Volg Machinebouw op Twitter
Machinebouw vacatures
Lees meer
Laatste editie
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
2 t/m 5 oktober 2012, Aandrijftechniek
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software