Machinebouw blog - laatste entry
04-11-2011 - Niet meer belangrijk?
Er wordt elke dag nog een hoop drukte gemaakt over een te kiezen CAD-applicatie. Elke maker, reselle ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

04 november 2011 - Niet meer belangrijk?

Er wordt elke dag nog een hoop drukte gemaakt over een te kiezen CAD-applicatie. Elke maker, reseller en verkoper vindt zijn systeem het beste en weet vele redenen te vinden waarom dat zo is. Vaak heb ik de indruk dat een aanschaf niet zoveel te doen heeft met de kwaliteiten van de software.

Natuurlijk, als het pakket bagger is, dan doet het niet mee in de keuze. Maar als het meer dan niets is, kan een gemiddelde gebruiker nauwelijks de verschillen zien wanneer die niet door de verkopers worden duidelijk gemaakt. Dat is natuurlijk hun opgave, maar hoe zijn die verschillen dan te waarderen? Hoe gaan die bijdragen aan de business. Welk rendement gaan die op de investering opleveren. Ik wed dat niemand daarop een zinvol antwoord kan geven. Je kunt je afvragen of het de potentiële kopers wel interesseert. De keuze wordt door heel andere, vaak totaal onzakelijke overwegingen bepaald. Wanneer medewerkers aan uiteenlopende pakketten gewend zijn, wordt een pakket gekozen dat niemand kent. Om toch vooral niemand te bevoordelen en scheve ogen te krijgen.

Toegegeven, dit briljante argument komt slechts zelden naar voren. Je hebt ervaren mensen in huis die fatsoenlijke pakketten kennen en dan wordt er iets gekocht dat bijkans bagger is waarmee iedereen problemen heeft. Ik vind het een geweldig plan, uniek en er is vast lang over nagedacht door een duur betaalde manager. Soms wordt er op gelet welke kunstjes (CAD-kunstjes, geen vakkunstjes) schoolverlaters kennen. Regelmatig speelt dit argument onderhuids, omdat de schoolverlater, of beter nog: stagiair(!), een selectie moet gaan doen. Als nu echt niemand geïnteresseerd is, zeg het dan gewoon en gooi een muntje of een dobbelsteen. Soms wordt simpelweg gekeken wat het meest wordt verkocht. Het is een argument in een situatie waar veel kleine aanbieders zijn en de kans van omvallen reëel is. Maar de markt is al lang gereinigd. Soms vindt er een keuze vanuit het negatieve plaats. In de laatste fase van een keuzeproces dringt een van de verkopende partijen aan op een beslissing anders vervalt de beloofde fikse korting. Een overspeelde hand leidt dan tot keuze voor de concurrent.

Maar in alle eerlijkheid: zijn de dames en heren softwaremakers niet zelf bezig hun eigen graf te graven? Langzamerhand komt een vervangingsmarkt op. En het wordt ook echt minder belangrijk op welke applicatie de keuze valt. Want de echte kosten van een vervanging zitten niet in de softwareaanschaf maar in het eventuele verlies van de modellen die over de jaren zijn gemaakt. Dit verlies wordt steeds kleiner door ontwikkeling in de CAD-pakketten. Deze bevatten steeds meer en rijpere technieken om modellen van andere applicaties, desnoods via een neutraal formaat, te hergebruiken door middel van direct modeling. En kom nu niet aan met de intelligentie in een model. Als een model een maand niet is aangeraakt, weet niemand meer hoe het is opgebouwd en dus zit die vermeende intelligentie alleen maar in de weg. Het gevolg van direct modeling is dat de kosten van een wissel veel lager worden. En als je de oude software dan ook nog ‘inruilt’ dan valt de pijn helemaal mee.

Er is nog een andere trend die het belang van de CAD-applicatie vermindert en dat is het toegenomen belang van het beheer. Beheer van data, van eisenpakket tot en met installaties die bij klanten staan, is ondertussen veel meer bepalend voor de waarde van de data dan de data zelf. Klinkt vreemd? Is het niet. Want wat heb je aan data als je niet weet welke versie het is? Hoe een eis is vertaald naar een oplossing? Als je geen relaties tussen de data hebt en geen impactanalyse kunt doen? Als data niet meer terug te vinden is omdat het ergens op een netwerkschijf of mooier nog een locale schijf staat?

Uiteindelijk zal het er op uitdraaien dat CAD een van de editors is die in het PLM-systeem is geïntegreerd. We maken ons tenslotte ook niet meer druk om de tekstverwerker. De functionaliteit is voldoende. Wat telt is de integratie, het passen van applicaties in de informatiehuishouding van een organisatie. Al het andere is eigenlijk niet meer belangrijk.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
15-11-2011 - Nederlandse industrie goed op schema met energiebesparing
De Nederlandse industrie heeft vorig jaar 1,4% energie bespaard ten opzichte van 2009. Volgens minister Verhagen zijn de resultaten het gevolg van maatregelen op het gebied van proces- en ketenefficiëntie. De industrie blijft hierdoor op schema om de afgesproken energiebesparing te realiseren. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de 20% CO2-reductiedoelstelling van het kabinet en de concurrentiekracht van de bedrijven.
Lees meer
14-11-2011 Robots niet meer weg te denken in productie trekhake... 
11-11-2011 Panasonic brengt robuuste Android-tablet  
09-11-2011 Ambitieuze strategie Gasparini resulteert in nieuwe ... 
08-11-2011 Eerste Femme Tech Awards uitgereikt 
07-11-2011 Export en werkgelegenheid groeien ondanks sombere ti... 
01-11-2011 Robots bepalen beeld op Welding Week 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
30 november - 1 december 2011, Precisiebeurs 2011
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software