Machinebouw blog - laatste entry
04-11-2011 - Niet meer belangrijk?
Er wordt elke dag nog een hoop drukte gemaakt over een te kiezen CAD-applicatie. Elke maker, reselle ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

04 november 2011 - Integratie

Zo was de radio in eerste aanleg een apart kastje, waarop later platenspelers, cassetterecorders en cd-recorders aangesloten werden. Geleidelijk werden de losse apparaten geïntegreerd tot handzame combinaties, en op dit moment is een complete stereoset nauwelijks groter dan een paar pakken melk op de boekenplank - misschien met uitzondering nog van de platenspeler.

Iets soortgelijks geldt voor de media-aansluitingen thuis. Eerst een telefoonaansluiting, toen daarbij een kabel voor de tv, daarna een internetverbinding via één van de twee bestaande systemen, en nu komt indien gewenst zowel telefoon, tv-signaal als internet gezamenlijk binnen via één kabelaansluiting. Of neem de auto: voorzieningen als airco, radio, navigatie en zelfs verwarming (!) begonnen ooit hun leven als apart apparaat, een accessoire dat tegen meerprijs in een al geproduceerde auto werd geschroefd. In de auto’s die nu van de band rollen zit dat er gewoon allemaal standaard in; de voormalige losse apparaten zijn nu van het begin af geïntegreerd in het geheel.


Ook in de industrie is veel integratie van technologieën te zien. Een klassiek voorbeeld is het ontstaan van het vakgebied mechatronica uit de voorheen gescheiden disciplines werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica. Het thema van dit nummer van Machinebouw is “CAD/ CAM/ CAE”, en in diverse artikelen leest u dat rondom CAD-pakketten eveneens zo’n integratie aan de gang is. In zijn begintijd was ook CAD een losstaand systeem dat vooral het leven van de constructeur gemakkelijker maakte. Maar de CAD-systemen werden uitgebreider en bovendien kwamen er steeds meer specialistische systemen die samenwerkten met CAD, zoals analyse-, reken- en simulatiepakketten. Ook wordt CAD steeds vaker gekoppeld aan andere bedrijfssystemen zoals ERP en PDM - daar vindt u in dit nummer een interessante case over. Waarschijnlijk zullen ontwerp, simulatie en productbeheer nog wel verder in elkaar gaan overlopen. Dan convergeert wellicht ook dit geheel op den duur naar één geïntegreerd systeem voor productontwikkeling, met CAD als basis van de integratie. Ik ben benieuwd; de tijd zal het ons leren.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
15-11-2011 - Nederlandse industrie goed op schema met energiebesparing
De Nederlandse industrie heeft vorig jaar 1,4% energie bespaard ten opzichte van 2009. Volgens minister Verhagen zijn de resultaten het gevolg van maatregelen op het gebied van proces- en ketenefficiëntie. De industrie blijft hierdoor op schema om de afgesproken energiebesparing te realiseren. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de 20% CO2-reductiedoelstelling van het kabinet en de concurrentiekracht van de bedrijven.
Lees meer
14-11-2011 Robots niet meer weg te denken in productie trekhake... 
11-11-2011 Panasonic brengt robuuste Android-tablet  
09-11-2011 Ambitieuze strategie Gasparini resulteert in nieuwe ... 
08-11-2011 Eerste Femme Tech Awards uitgereikt 
07-11-2011 Export en werkgelegenheid groeien ondanks sombere ti... 
01-11-2011 Robots bepalen beeld op Welding Week 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
30 november - 1 december 2011, Precisiebeurs 2011
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software