Machinebouw blog - laatste entry
28-11-2011 - Alweer voorbij
Niet alleen het jaar is voorbij. Ook de economische opleving lijkt een kort leven beschoren. Ondanks ...
Lees meer

Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

09 september 2011 - Werken

Sinds olie en gas ontdekt werden, is bekend dat de voorraden eindig zijn. Die wetenschap komt eerst nu aan bij de beleidsmakers en dat leidt tot bijzondere, soms zelfs amusante maatregelen. In Nederland worden auto’s fiscaal bevoordeeld omdat het hybride voertuigen zijn. Die rijden deels elektrisch of elektrisch ondersteund. Laden van de accu’s (die bijzonder duur en milieuonvriendelijk zijn bij het maken en recyclen) gebeurt bij het rijden of aan de laadpaal waar atoom- of kolenstroom wordt gebruikt die met een rendement van ongeveer 50 procent wordt opgewekt. Over atoomstroom weten de dames en heren beleidsmakers sinds Fukushima ook het een en ander. Algemene teneur: geen oplossing op de lange termijn. De grootste grap is de fiscale bijtelling. Die is bijzonder laag geworden. En dus gaan leaserijders uit pure financiĂ«le spaarzin hybride rijden. En dat bij tienduizenden (meest autosnelweg)kilometers per jaar. Juist op de autosnelweg heeft hybride geen enkele zin. Dan wordt gewoon benzine verstookt tegen minstens 6,5 liter per 100 km. Spaarzaam klinkt anders voor een moderne auto. Gewone, ongesubsidieerde auto’s van vergelijkbare grootte doen dat beter. Een echte kulsubsidie.
In andere landen wordt alternatieve energie gestimuleerd door stroom uit private zonnepanelen tegen enorm hoge prijzen te verkopen aan de energiemaatschappijen. De verbruikers van groene en grijze stroom betalen deze rekening. Zelfs de stroom die door de opwekker zelf wordt verbruikt, komt nog in aanmerking voor een extra vergoeding. Ondertussen liggen veel daken van bedrijfspanden, boerderijen en private huizen vol met zonnepanelen. Dat leidt onvermijdelijk tot een overbelasting van het huidige stroomnet, dat niet is berekend op deze decentrale energieproductie. En juist aan stroomnetten wordt erg weinig geld uitgegeven, dat is een echte ‘cash cow’. Op termijn heeft dit ook gevolgen voor onze manier van werken. Een prijsdifferentiatie is te voorzien. Als de grote energiecentrales moeten draaien, wordt energie duur; als de natuur meehelpt, ietsje minder duur. Dus als het waait of de zon schijnt, dan is energie beschikbaar en betaalbaar. Dus we gaan werken als de zon schijnt en als het waait. De overige tijd is stroom op rantsoen. Niet meer in de tuin sluimeren op een mooie zomerdag, niet meer vliegeren met de kinderen als het fijn waait. Werken! Zal de migratie van arbeidsplaatsen hier ook mee te maken krijgen? Niet alleen werken wanneer de zon schijnt, maar ook waar de zon schijnt? Is dit dan eindelijk de kans voor Afrika om mee te komen in de welvaartsontwikkeling? Gebieden op de wereld met een gematigd klimaat (zoals Midden- en Noord-Europa) worden dan productielocatie voor voedsel. De Sahel-landen worden industriĂ«le grootmachten. Dat is weer eens wat anders dan China en ongetwijfeld ook goedkoop. Dat gaat allemaal goed, totdat stroom over grote afstanden getransporteerd kan worden. Dan worden de kaarten opnieuw geschud.
In de tussentijd was het een mooie vakantie. Het weer was niet te zonnig, dus veel hoefde er niet gewerkt te worden. Waaien deed het ook niet al te vaak, dus ook goed. In PLM-land is het eind van het jaar altijd een race tegen de klok. Zie het maar als een kwartaalafsluiting in het kwadraat. Dat wordt door de boekhouders aangegeven. Die moeten een datum hebben waarop ze hun lijstjes kunnen maken. In twee gevallen valt de kwartaaldeadline op een logisch moment. De zomervakantie die meest per begin juli start, en de kerstvakantie wanneer alle publieke leven voor twee weken in een collectieve bezinningsroes stilvalt. Wat nu als dat alles door de energierantsoenering op de schop gaat? Dan wordt het een warboel. De klant weet niet meer wanneer hij tot in het gaatje kan drukken om de hoogste korting te krijgen. Lastig, lastig. Al deze onzekerheid bij de opening van de laatste fase van het jachtseizoen 2011.
Nog een paar maanden, dan is het weer Kerstmis. De tijd vliegt. De skivakantie is al geboekt. Vaak schijnt de zon boven in de bergen, dan werken de liften gelukkig, want naar boven klunen zullen de meeste gasten niet leuk vinden. Succes met de laatste loodjes van 2011. Volgend jaar een schrikkeljaar; dan hebben we een dag extra om te werken. Of niet.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
21-12-2011 - Europees onderzoek onder CAD-gebruikers onthult grote rol voor cloud
Het belang van de cloud neemt ook onder CAD-gebruikers toe. Dat blijkt uit een onderzoek dat Autodesk uitvoerde tijdens de Digital Prototyping Forums in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland.
Lees meer
19-12-2011 EU-agentschap doet aanbevelingen voor security indus... 
14-12-2011 Google doet schenking aan Platform Bèta Techniek 
12-12-2011 Hybride connector voor aansluiten van elektromotoren 
09-12-2011 Recordaantal bezoekers op de Precisiebeurs 2011 
08-12-2011 Branchevereniging start nieuwe opleiding modelmaker 
07-12-2011 SimPowerSystems ondersteunt het delen van modellen v... 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
2 t/m 5 oktober 2012, Aandrijftechniek
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software