Machinebouw blog - laatste entry
28-11-2011 - Alweer voorbij
Niet alleen het jaar is voorbij. Ook de economische opleving lijkt een kort leven beschoren. Ondanks ...
Lees meer

Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

09 september 2011 - Gebruiksvriendelijk

Op een gure novemberdag met veel regen en harde wind, zoals we wel vaker meemaken in de Nederlandse herfst, bezocht ik vorig jaar de wijk Z. in de stad A. voor een bijeenkomst. Z. is een tamelijk hippe wijk, waarin nieuwbouw gecombineerd is met voormalige pakhuizen die gerenoveerd werden voor een nieuwe bestemming.
Om auto’s te parkeren heeft Z. grote parkeergarages onder de gebouwen. Onhandig voor de gebruiker is wel dat de garages nauwelijks te herkennen zijn vanaf de weg. Minieme verwijzinkjes geven ze aan, maar als je in de auto toevallig met je ogen knippert heb je ze gemist, zeker bij slecht weer. Een duidelijke ‘P’ met pijl is niet te bekennen.
Binnen ontbreekt iedere informatie over waar de uitgang is (naast de ingang, zo bleek later na een paar blokjes rijden) of waar je er als voetganger na het parkeren uit kunt. Was er geen budget meer om de weg te wijzen of vonden de bedenkers opvallende verwijzingen niet bij de wijk passen?
Ook het kaartsysteem liet in het gebruik te wensen over. Het parkeerkaartje was een slap papiertje, nog dunner dan briefpapier. Geen punt, behalve op zo’n regenachtige dag. Want na terugkeer moet je bij de voetgangersdeur dat kaartje in een leesapparaatje steken om weer naar binnen te kunnen. Helaas ontbrak een afdak, nis, luifel of enige andere vorm van beschutting, waardoor de regen vrij spel had terwijl ik het direct kletsnatte kaartje in de gleuf probeerde te wurmen. Had de gebruiksvriendelijkheid van een afdak moeten wijken voor de esthetica van een volledig vlakke gevel of had gewoon niemand hieraan gedacht?
Er zijn natuurlijk wel meer voorbeelden te noemen van niet optimale gebruiksvriendelijkheid, al dan niet vanwege andere prioriteiten. Ook voor ERP-systemen, het thema van nummer 7 van Machinebouw, blijken gebruikers nog onvervulde wensen te hebben. Zoals u verderop in het nummer leest, wijst recent onderzoek onder meer uit dat we gebruiksvriendelijkheid wel belangrijk vinden voor een ERP-systeem, maar deze bij de keuze van een pakket toch minder zwaar laten wegen dan we achteraf gewild hadden. De fabrikanten van ERP-systemen spelen hierop in door aan de gebruiksvriendelijkheid te blijven werken en bijvoorbeeld intuïtiever bedienbare gebruikersinterfaces te introduceren.
Een prima zaak dat fabrikanten onderzoeken hoe gebruikers hun producten in de praktijk ervaren en dat ze vervolgens die producten dienovereenkomstig aanpassen. Dat zouden ontwerpers van parkeergarages ook eens moeten doen.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
21-12-2011 - Europees onderzoek onder CAD-gebruikers onthult grote rol voor cloud
Het belang van de cloud neemt ook onder CAD-gebruikers toe. Dat blijkt uit een onderzoek dat Autodesk uitvoerde tijdens de Digital Prototyping Forums in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland.
Lees meer
19-12-2011 EU-agentschap doet aanbevelingen voor security indus... 
14-12-2011 Google doet schenking aan Platform Bèta Techniek 
12-12-2011 Hybride connector voor aansluiten van elektromotoren 
09-12-2011 Recordaantal bezoekers op de Precisiebeurs 2011 
08-12-2011 Branchevereniging start nieuwe opleiding modelmaker 
07-12-2011 SimPowerSystems ondersteunt het delen van modellen v... 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
2 t/m 5 oktober 2012, Aandrijftechniek
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software