Machinebouw blog - laatste entry
04-11-2011 - Niet meer belangrijk?
Er wordt elke dag nog een hoop drukte gemaakt over een te kiezen CAD-applicatie. Elke maker, reselle ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

29 juli 2011 - iColumn

De columns in Machinebouw komen als blog ook op de website van vakblad Machinebouw te staan. Voor iedereen toegankelijk. En er kan nog commentaar op worden geleverd ook. Alleen gebeurt dat erg weinig, om niet te zeggen dat het niet gebeurt. Allemaal erg modern en zo, dat internet en dat interactieve. Schattig dat beide woorden met een ‘i’ beginnen. Eigenlijk is dit een iColumn. Klinkt wel aardig. Maar toch schrijf ik dit met angst en beven. Want was er niet iets met een ‘i’? Als ik mij goed herinner is er ergens op de wereld een computerbouwer die in de dwangarbeiderfabrieken in China apparaatjes laat bouwen die voor absurde bedragen hier op de markt worden gebracht. Iets fruitigs misschien? Ah! Apple, nu schiet het me weer te binnen.
Apple heeft net als anderen bedacht dat het wel sexy is een ‘i’ voor de product- of merknamen te zetten. IBM, dat vandaag (16-6-2011) 100 jaar bestaat, was er al vroeg bij. De naam IBM stamt uit 1928 en het bedrijf maakte zakelijke machines op internationale schaal. Toch ziet Apple zich als grote bedenker van de iWaan. Het bedrijf gaat met grof juridisch geweld tekeer tegen bedrijven die een ‘i’ voor hun naam of productnaam hebben staan. Word ik met mijn iColumn nu ook bestookt met dreigbrieven waarin absurde dwangsommen worden geëist? Een irreële gedachte? Vergeet het maar. Apple is dermate agressief dat een klein Nederlands bedrijf dat al jaren een iWeb-achtige naam gebruikt, nu wel een vet probleem te pakken heeft. Nee, de naam was niet gedeponeerd, daar denk je als klein bedrijf niet zo snel aan. Gemiste kans? Het niet deponeren van een naam is kennelijk al reden genoeg voor Apple om als een wilde tekeer te gaan. Het einde van het liedje is dat de kleine ondernemer met 30 werknemers bakzeil haalt. Heeft Apple ooit iets met de naam gedaan? Nee, maar dat speelt kennelijk geen rol.
Apple, het glanzende bedrijf, ooit doodverklaard, nu het meest waardevolle merk, bekend of beter: berucht om zijn inperkende manier van zaken doen, baseert zijn reputatie op onaangenaam lomp gedrag. De mooie glanzende zijde van het bedrijf en zijn producten blijft liefhebbers lokken. Of het nu om een eyepad gaat, een ieboek of een mekkeir.
Gelukkig wordt Apple langzaam maar zeker door de realiteit ingehaald. Terwijl Apple-gebruikers jarenlang achterover konden leunen en zich konden koesteren in de schijnveiligheid van hun operating systeem, geeft nu zelfs Apple de eerste grootschalige virusaanvallen op het operating systeem toe. Als antivirussoftware verklede malware probeert creditcardgegevens aan gebruikers te ontfutselen, aldus het FD. En Apple is op grote schaal kwetsbaar. Er waren kennelijk al weken klachten, maar Apple had eyepads op de ogen en zag niets of wilde niets zien. In elk geval hulde het bedrijf zich in stilte. Helpdeskmedewerkers mochten al die tijd niet reageren op de vele vragen en klachten van klanten over het virusprobleem. Als Microsoft zo zou reageren en er zo lang over zou doen om een veiligheidsupdate uit te brengen, zou de hele wereld over het bedrijf heen vallen, en terecht. Maar waarom gebeurt dat bij Apple niet?
Is Apple gewoon slim? Weten zij hoe mensen ‘tikken’? De overdreven dure apparaten worden volgens mij alleen gekocht omdat ze er goed uitzien. En omdat er een appel-logootje op staat. De onderhuidse kwaliteiten van de techniek zal de gemiddelde gebruiker jeuken. Net zoals als het deze gebruiker jeukt dat de apparaten onder slechte werkomstandigheden en tegen slechte betaling van de locale werknemers in China worden gemaakt. Apple is daarin niet anders dan HP en andere producenten, maar die apparaten zijn niet zo liederlijk kostbaar. De publicaties over misstanden hebben afgelopen jaar alle kranten gehaald. Het zal de gebruiker ook jeuken dat Apple weet waar je bent met je eyepad of je aaifoon. En dat je apps en aaitjoens-content kunt kopen die Apple welgevallig is. Het is een middeleeuwse vorm van gedwongen winkelnering. En toch willen ‘we’ dat allemaal. Waarom? Omdat vorm voor inhoud gaat. Bij deze iColumn wisselt de vorm, sexy’er wordt deze niet. De inhoud blijft dezelfde.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
15-11-2011 - Nederlandse industrie goed op schema met energiebesparing
De Nederlandse industrie heeft vorig jaar 1,4% energie bespaard ten opzichte van 2009. Volgens minister Verhagen zijn de resultaten het gevolg van maatregelen op het gebied van proces- en ketenefficiëntie. De industrie blijft hierdoor op schema om de afgesproken energiebesparing te realiseren. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de 20% CO2-reductiedoelstelling van het kabinet en de concurrentiekracht van de bedrijven.
Lees meer
14-11-2011 Robots niet meer weg te denken in productie trekhake... 
11-11-2011 Panasonic brengt robuuste Android-tablet  
09-11-2011 Ambitieuze strategie Gasparini resulteert in nieuwe ... 
08-11-2011 Eerste Femme Tech Awards uitgereikt 
07-11-2011 Export en werkgelegenheid groeien ondanks sombere ti... 
01-11-2011 Robots bepalen beeld op Welding Week 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
30 november - 1 december 2011, Precisiebeurs 2011
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software