Machinebouw blog - laatste entry
04-11-2011 - Niet meer belangrijk?
Er wordt elke dag nog een hoop drukte gemaakt over een te kiezen CAD-applicatie. Elke maker, reselle ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

29 juli 2011 - Levenscyclus

Elk product heeft een bepaalde levenscyclus, zo weten we sinds Philip Kotler en andere autoriteiten op het gebied van marketing. Een kleine groep voorlopers pikt een nieuw product op, een grotere groep trendvolgers ontdekt het ook, daarna groeit het uit tot een gangbaar massaproduct, en tot slot is het achterhaald en wordt het niet meer gekocht. De lengte van de diverse fases kan erg uiteenlopen. Zo is koeling in auto’s al bijna 20 jaar een gangbaar massaproduct en zie ik daar voorlopig geen verandering in komen. Maar in de Nederlandse woonhuizen is het nog niet algemeen gebruikelijk; daar wordt hooguit hier en daar een slaapkamer gekoeld. De koelingtrend blijft daar vooralsnog steken in de volgersfase en wil maar niet doorbreken naar massale toepassing. Die barrière zal voor bijvoorbeeld smartphones en tabletcomputers geen enkel probleem zijn; die zijn inmiddels met grote snelheid het grote publiek aan het veroveren. Kortere fases zie je momenteel bij methodes om koffie te zetten. De apparaten met ‘pads’ lijken alweer wat op hun retour, mede onder invloed van de vele nieuwigheden op koffiezetgebied.
Ook de belangstelling voor technologie kent zijn levenscycli. Geen wonder, want die belangstelling houdt gelijke tred met de steeds veranderende omstandigheden en de nieuwe technische ontwikkelingen die daaruit volgen. Milieuvriendelijke en energiebesparende techniek staat bijvoorbeeld al lange tijd uitgebreid in de aandacht, al spreken we de laatste jaren liever over ‘duurzaam’. Rondom nanotechnologie is het tegenwoordig iets stiller. Niet dat er daarin weinig gebeurt – integendeel – maar de publieke schijnwerpers zijn er momenteel wat minder op gericht. Een snelle stijger is additief vervaardigen ofwel ‘rapid manufacturing’. Daarvan zagen we eerder dit jaar zelfs een demonstratie op de tv in ‘De wereld draait door’, een programma dat normaliter niet bepaald bol staat van de techniek. Mogelijk kwam het onderwerp door de selectie omdat je het in principe ook thuis kunt doen.
Mechatronica, het thema van dit nummer van Machinebouw, staat ook allang in de belangstelling. Misschien hoort u er wat minder over dan toen het samengaan van werktuigbouwkunde, elektronica en informatica nog helemaal nieuw was, maar het vakgebied staat als een huis en is al bijna gewoner dan de afzonderlijke vakken waaruit het ooit samengesteld is. De levenscyclus van de aandacht mag dan gevorderd zijn; die van de mechatronica zelf is nog maar net goed op gang gekomen.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
15-11-2011 - Nederlandse industrie goed op schema met energiebesparing
De Nederlandse industrie heeft vorig jaar 1,4% energie bespaard ten opzichte van 2009. Volgens minister Verhagen zijn de resultaten het gevolg van maatregelen op het gebied van proces- en ketenefficiëntie. De industrie blijft hierdoor op schema om de afgesproken energiebesparing te realiseren. Dat draagt in belangrijke mate bij aan de 20% CO2-reductiedoelstelling van het kabinet en de concurrentiekracht van de bedrijven.
Lees meer
14-11-2011 Robots niet meer weg te denken in productie trekhake... 
11-11-2011 Panasonic brengt robuuste Android-tablet  
09-11-2011 Ambitieuze strategie Gasparini resulteert in nieuwe ... 
08-11-2011 Eerste Femme Tech Awards uitgereikt 
07-11-2011 Export en werkgelegenheid groeien ondanks sombere ti... 
01-11-2011 Robots bepalen beeld op Welding Week 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
30 november - 1 december 2011, Precisiebeurs 2011
25 & 26 januari 2012, RapidPro 2011
13-16 maart 2012, Techni-Show
2 t/m 5 oktober 2012, Industry & Automation 2012
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software