Machinebouw blog - laatste entry
09-09-2011 - Werken
Sinds olie en gas ontdekt werden, is bekend dat de voorraden eindig zijn. Die wetenschap komt eerst ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

14 juni 2011 - Waardering

Experts inhuren doe je met een reden. Omdat je zelf bepaalde kennis niet in huis hebt of omdat je meer mensen nodig hebt dan in eigen huis beschikbaar. Tegenover de kosten van de inhuur staat een meerwaarde. De ingenieur maakt slimme machines en apparaten die een bijdrage leveren aan de winst, het marktaandeel en de toegevoegde waarde van het bedrijf voor zijn klanten. De advocaat kent de wetboeken en zorgt ervoor dat juridische problemen worden opgelost. Een nevenverschijning die meestal niets met de kernactiviteit van de gemiddelde machinebouwer te maken heeft. Hetzelfde geldt de accountant die de aangeleverde administratieve gegevens bewerkt tot een mooi rapport en er een stempel onder zet. Dat heeft ook niets met de kernactiviteit te maken. Administratie is tenslotte niets meer of minder dan registreren. Bij een financiële administratie gaat het om het registreren van de kosten en opbrengsten. Van enkele producten, van productgroepen, van machines, van operator uren etc. Niet onbelangrijk, maar de gemiddelde machinebouwer kan er niet van leven. Sterker nog: geen technisch personeel, geen producten, niets te verkopen, geen omzet, geen financiële administratie.

Waarom, o waarom is het dan zo dat technisch personeel zo intens belabberd wordt betaald? Vergelijk nu eens de tarieven van een ervaren ingenieur met die van een beginnend jurist. Je bent tegenwoordig een hele held wanneer je als technisch expert € 70 per uur kunt vragen. Goede CAE-mensen kunnen dat net doen, maar moeten dan wel een goed verhaal hebben. Om hun inspanning te waarderen, hoef je maar één keer een offerte te hebben afgeslagen waardoor een behoorlijke constructiefout niet is opgemerkt met alle schade van dien. Reputatie komt te voet en gaat te paard. Een dure vergissing. Daarna zul je die 70 euro voor hun expertise graag betalen. En voor een iets grotere klus kunnen ervaren mensen al voor rond de 40  euro  worden geboekt, het laagste tarief van een werkplaatsmedewerker in de autogarage boven dat niveau. Hoe anders is het bij de advocaten. Een beginnen jurist is onder de 200 euro niet te krijgen. Zit je eronder, dan klopt er iets niet. En verliezen ze een proces? Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom zij dat niet konden verhinderen. Is dat het nu echt waard?

Er zit iets grondig fout. Maar wat kan dat zijn? Heeft het te maken met de Nederlandse handelsgeest? Zijn wij gewoon niet zo goed in het maken van dingen en handelen wij liever? Hebben we liever geld in de hand, onafhankelijk van waarmee het wordt verdiend? Het lijkt er wel op. De handel heeft ons land welvaart gebracht. Maar de basis van die handel is wel dun. Er zit steeds minder toegevoegde waarde op. De enige manier om veel toegevoegde waarde te creëren is van niets iets maken. Dat wordt steeds moeilijker. Steeds meer jonge mensen die van technische opleidingen afkomen willen niet meer werken maar manager worden. Waarvan dan? Maakt niet uit. Hoofdzaak manager. Dat is natuurlijk overdreven. Maar het komt wel veel voor. De kwaliteit van en de nadruk binnen technische opleidingen ligt vaak niet waar die moet liggen. Bologna met zijn Bachelor en Master zendt groeten. De variatie aan opleidingen wordt ondertussen zo groot, dat vele een modieus karakter hebben gekregen. Het lijkt wel of ze van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten bedenken. De opleidingen komen en gaan. En hoe moet een werkgever iemand van zo’n trendy opleiding nu inschatten zonder referentiemogelijkheid?

Nu is de beerput opengetrokken. Naast Inholland zijn nog vele andere hbo-opleidingen beneden peil. Je vraagt je af hoe dat zomaar kan. De financiering krijgt de schuld. Maar dat is een drogreden. Dan moeten de opleidingen maar voorfinancieren wanneer ze achteraf betaald krijgen. Ze zijn rijk genoeg. De opleidingen moeten allemaal worden gecertificeerd. Dat is kennelijk een wassen neus. "Uit wiens hand men eet..." De beroepsgroep moet zich aan de eigen haren uit het moeras trekken om zich beter te manifesteren. Maar technici zijn technici, dus snel zal dat niet gaan. Zo wordt het nooit wat met die waardering. Ik pleit voor een kartel. Niemand levert meer ingenieursdiensten onder 100 euro per uur. Dat is nog altijd de helft van de goedkoopste advocaat. Een koopje toch? En ze doen ook nog echt werk voor hun geld.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
19-09-2011 - FME ziet conjunctuur omslaan
De ondernemers in de technologie verwachten in de tweede helft van 2011 nauwelijks groei.
Lees meer
16-09-2011 Fokker Aerostructures zet Simulatie Software Enterpr... 
15-09-2011 Tata Steel IJmuiden schrapt banen 
14-09-2011 Heidenhain levert een nieuwe impulsgever voor servom... 
13-09-2011 Digitale Metaalunie mvo-monitor van start gegaan 
12-09-2011 IBM en Infor leveren geïntegreerd ERP-platform 
09-09-2011 “Verkoop industriële robots in 2020 twintig maal zo ... 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
19 - 24 september 2011, EMO Hannover
22 september 2011, LEAN met uw bedrijfsinformatiesysteem
27-29 september 2011, TCT Live 2011
28 & 29 september 2011, High-Tech Product Lines 2011
28-29 september 2011, Kunststoffen 2011
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software