Machinebouw blog - laatste entry
09-09-2011 - Werken
Sinds olie en gas ontdekt werden, is bekend dat de voorraden eindig zijn. Die wetenschap komt eerst ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

14 juni 2011 - Documentatie

Ook op het gebied van service en onderhoud, het thema van nummer 5 van Machinebouw, gaan de digitale ontwikkelingen in ras tempo door. We kennen al enige tijd de diagnose op afstand: de onderhoudsmonteur kan via zijn pc een machine of installatie ver weg controleren, testen en bijsturen. Dat moet natuurlijk wel goed beveiligd zijn om ongewenste bemoeienis van buitenaf te voorkomen. Maar een monteur hoeft allang niet meer na elk telefoontje in zijn servicewagen te springen voor een inspectie of aanpassing ter plaatse.
Niet alleen de uitvoering maar ook de planning van service en onderhoud gebeurt dankzij digitale hulpmiddelen steeds efficiënter. Per machine is de conditie nauwkeurig bij te houden en vast te stellen wanneer je welke soort onderhoud het beste kunt doen.

Onmisbaar voor service en onderhoud – en meestal ook voor de bediening – is goede technische documentatie bij machines. Voor het maken en beheren daarvan komen er geleidelijk ook meer hulpmiddelen beschikbaar. In editie 5 gaat Bertus Zuijdgeest daar nader op in.
Tijd en geld zijn voor de documentatie nogal eens sterk beperkende factoren (en waar eigenlijk niet?). Machines worden in de regel snel ontwikkeld en op de markt gebracht, en dan schiet tijdig aan documentatie denken er soms bij in. Het maken van de documentatie zou eigenlijk automatisch moeten meelopen met de productontwikkeling. Dat lukt al vrij goed met moderne documentatiesystemen die communiceren met het geheel aan PLM, ERP en andere al aanwezige systemen in het bedrijf.

Teksten en afbeeldingen voor documentatie worden steeds meer uitgevoerd als zelfstandige eenheden bij een bepaalde machinemodule. Wordt een machine samengesteld uit een aantal modules, dan komen automatisch de juiste teksten met hun plaatjes bij elkaar in de documentatie te staan. Zolang de betreffende teksten en afbeeldingen direct bijgewerkt worden als een module verandert, kan versiebeheer geen probleem meer zijn. Ook aan de rol van de technische auteurs die de documentatie schrijven en samenstellen besteden we in nummer 5 aandacht.

Financieel wordt documentatie nog te vaak gezien als een sluitpost, die niets oplevert en dus eigenlijk ook niets mag kosten. Een gemiste kans, want een bediener of onderhoudstechnicus die gemakkelijk kan vinden wat hij wil weten en daardoor prettig aan de machine werkt, praat over zijn positieve ervaringen en is dus welwillend ambassadeur. Het budget voor technische documentatie zou dan ook mede van de afdeling Marketing moeten komen.

Hans Harlé (hans.harle@array.nl)Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
16-09-2011 - Fokker Aerostructures zet Simulatie Software Enterprise Dynamics in
InControl Simulation Solutions een simulatieapplicatie ontwikkeld op basis van het softwarepakket Enterprise Dynamics.
Lees meer
15-09-2011 Tata Steel IJmuiden schrapt banen 
14-09-2011 Heidenhain levert een nieuwe impulsgever voor servom... 
13-09-2011 Digitale Metaalunie mvo-monitor van start gegaan 
12-09-2011 IBM en Infor leveren geïntegreerd ERP-platform 
09-09-2011 “Verkoop industriële robots in 2020 twintig maal zo ... 
08-09-2011 Industriële productie fractie gegroeid 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
19 - 24 september 2011, EMO Hannover
22 september 2011, LEAN met uw bedrijfsinformatiesysteem
27-29 september 2011, TCT Live 2011
28 & 29 september 2011, High-Tech Product Lines 2011
28-29 september 2011, Kunststoffen 2011
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software