Machinebouw blog - laatste entry
09-09-2011 - Werken
Sinds olie en gas ontdekt werden, is bekend dat de voorraden eindig zijn. Die wetenschap komt eerst ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

06 mei 2011 - Voetafdruk

Te pas en te onpas wordt over voetafdruk gesproken. Niet op z’n Nederlands, maar Engels: ‘footprint’. We hebben niet alleen meer een koolstof footprint in de vorm van CO2, maar ook een water-footprint, een footprint voor allerlei soorten grondstoffen en recentelijk helaas ook een atomaire footprint. Tragisch als het is, moest die maar vooral in het noordoosten van Japan blijven. Een spannende, dichter bij huis en vooral veel onschuldiger is de PLM-footprint. Vrij vertaald: hoe breed is PLM in en buiten een organisatie verbreid. Zijn het traditioneel alleen de techneuten die toegang hebben, of ook andere afdeling en misschien zelfs de hogere legerleiding? Om dat te bereiken is een visionair management, doorzettingsvermogen, een zeer goedkope oplossing of spannende technologie nodig. Goedkope oplossingen bestaan niet, dus dat kan al geschrapt worden. Visionair management komt niet al te vaak voor en is dus ook tamelijk onwaarschijnlijk. Het doorzettingsvermogen van veel mensen is bewonderenswaardig maar leidt zelden tot succes, eerder tot vervroegd afscheid. Dan blijft de nieuwe technologie. Wat moet die dan meer kunnen dan we van PLM-systemen gewend zijn? Intuïtief gebruik zou al helpen. En daar komt uiteindelijk die nieuwe technologie in beeld. Hoewel, nieuw?

Zoals zo vaak komen nieuwe ontwikkelingen in het normale leven uit een parallelle wereld. Autotechnologie komt kennelijk gedeeltelijk uit de Formule 1. Vettel wereldkampioen met ruwweg 700 pk uit een 2,4 liter motor. Knap. Zou ik soms ook wel uit mijn 2,4 liter-motor willen hebben. Alleen het bijbehorende verbruik niet. Technologie in de PLM-wereld komt uit de wereld van de games. Flitsend, snel, gedistribueerd spelen is de norm vandaag. Dat hebben de PLM-ontwikkelaars ook door. Gametechnieken waren al in beeld om de ‘user experience’ te vergroten. Virtuele modellen digitaal gebruiken om te zien of ze esthetisch bevallen. Gametechnieken vinden nu ook hun weg in de interfaces van PLM-systemen. Voor het interactief zoeken en uit elkaar slopen van virtuele producten of voor het presenteren van enorme samenstellingen met daarbij toch de mogelijkheid om op details in te zoomen. Leuk om indruk mee te maken op klanten. Er zal de komende jaren een flinke schifting in de PLM-wereld ontstaan. Systemen kunnen mee of niet mee. Zij die meekomen zullen in het voordeel zijn. Ik heb de hoop nog niet opgegeven dat de hogere legerleiding meer interesse gaat krijgen in de kern van hun bedrijf. Dat zijn niet de financiën, dat is niet de logistiek. Allemaal gevolgen van succesvolle productontwikkeling. Langzaam maar zeker zullen op manager‘dashboards’ items verschijnen over productplanning, portfoliomanagement en nieuwe productontwikkeling. Het is hier dat de risico’s worden beheerd, niet in de productiefase. Daar is het leed geleden. Dat weten ze nu ook in Japan. Hadden ze toch maar met een zwaardere aardbeving gerekend. Sterkte 8 was in beeld, sterkte 9 niet. Voor de liefhebbers: de schaal van Richter loopt niet lineair. De tsunami was bijkans tweemaal zo hoog als waarmee rekening is gehouden. Bij Borssele houden ze rekening met een ‘eens in de eeuw’ stormvloed. Dat is allemaal statistiek en daarachter kun je alles verbergen. Een superstormvloed kan volgend jaar drie keer voorkomen. En daarna kan het eeuwen rustig zijn. Dat vereist regelgeving waar de hand aan wordt gehouden. Volendam, Enschede en recentelijk Moerdijk staan bij iedereen nog vers in het geheugen. De regels waren er. Er werd niet op gehandhaafd. Bezuinigingen aan alle kanten. Het mag cynisch klinken, maar een ongeluk is altijd goed voor het normbewustzijn. Nu zitten we met de gebakken peren.

In de afgelopen tijd heb ik geregeld de vraag gehoord of zo’n meltdown ons ook kan bereiken. Nog afgezien van het punt dat Japan daarvoor te scheef ligt, weigert Newton zijn medewerking. Niets kan zonder enorme snelheid ontsnappen aan de zwaartekracht die de aarde uitoefent. En dan hebben we het nog niet over de huiseigen kernreactor in het centrum van de aarde. Laten we als de donder slimme apparaten ontwerpen om nucleair afval naar de zon te schieten en ophouden nieuw te maken. Een beetje meer of minder straling maakt daar niet meer uit. De kans is klein dat de mens daar ook komt, en zijn voetafdruk achterlaat zoals hij op de maan deed.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
16-09-2011 - Fokker Aerostructures zet Simulatie Software Enterprise Dynamics in
InControl Simulation Solutions een simulatieapplicatie ontwikkeld op basis van het softwarepakket Enterprise Dynamics.
Lees meer
15-09-2011 Tata Steel IJmuiden schrapt banen 
14-09-2011 Heidenhain levert een nieuwe impulsgever voor servom... 
13-09-2011 Digitale Metaalunie mvo-monitor van start gegaan 
12-09-2011 IBM en Infor leveren geïntegreerd ERP-platform 
09-09-2011 “Verkoop industriële robots in 2020 twintig maal zo ... 
08-09-2011 Industriële productie fractie gegroeid 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
19 - 24 september 2011, EMO Hannover
22 september 2011, LEAN met uw bedrijfsinformatiesysteem
27-29 september 2011, TCT Live 2011
28 & 29 september 2011, High-Tech Product Lines 2011
28-29 september 2011, Kunststoffen 2011
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software