Machinebouw blog - laatste entry
09-09-2011 - Werken
Sinds olie en gas ontdekt werden, is bekend dat de voorraden eindig zijn. Die wetenschap komt eerst ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

06 mei 2011 - Ludiek

Vision en robotica zijn niet meer weg te denken uit de industrie en vinden ook binnen de gezondheidszorg steeds meer hun weg. Omdat robots in de regel niet zonder vision kunnen, worden de twee vaak in één adem genoemd. Ze zijn ook samen het thema van nummer 4 van Machinebouw. Omgekeerd komt vision wel voor zonder robotica; denk bijvoorbeeld aan kwaliteitscontrole met visionsystemen.

Opvallend aan robotica is dat dit vakgebied geregeld in het nieuws komt met ludieke toepassingen. Zo vindt u in nummer 4 een artikel over een robot die badminton speelt. De robot detecteert een naderende shuttle, schat zijn baan in en mept hem feilloos terug over het net. Een fraaie toepassing is ook te zien op de beurs Vision & Robotics op 25 en 26 mei, waarvan u in het midden van editie 4 de beurscatalogus vindt. Tijdens deze beurs gooit een robot taarten naar beursbezoekers die zich vrijwillig als slachtoffer daarvoor beschikbaar stellen. De robot volgt de in een beschermend pak geklede bezoeker en berekent hoe hij hem met een welgemikte worp kan raken. Wie de taart het beste kan ontwijken, wint een prijs. Nog een prachtige ludieke toepassing is het robotvoetbalteam Tech United van de TU Eindhoven. Dat won vorig jaar al de Europese titel en werd op een haar na wereldkampioen robotvoetbal. Ook dit jaar wordt de succesreeks voortgezet, en iedere keer wordt er weer meer versleuteld en verbeterd aan de spelers.

Is dat nu allemaal wel nuttig, hoor ik hier en daar wel eens zeggen. Kun je niet beter meteen praktische industriële toepassingen ontwikkelen als je er toch al die tijd, moeite en kosten aan spendeert? U raadt het al: natuurlijk zijn die ludieke toepassingen uitermate nuttig. Ze trekken namelijk de aandacht van een groot en gevarieerd publiek dat zich er graag door laat amuseren en zo vanzelf kennis neemt van nieuwe technologie. Het is daardoor een prima manier om nieuwe mogelijkheden aan een groot publiek te presenteren en te demonstreren. Bovendien is het ook gewoon leuk voor de ontwikkelaars om in zo’n context met hun vak bezig te zijn, wat weer hun creativiteit stimuleert. En we hebben toch al te weinig techniekstudenten, dus als een ludieke toepassing het vak een beetje dichter bij schoolverlaters brengt of studenten en wetenschappers geboeid houdt, dan mogen we daar alleen maar blij om zijn.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
16-09-2011 - Fokker Aerostructures zet Simulatie Software Enterprise Dynamics in
InControl Simulation Solutions een simulatieapplicatie ontwikkeld op basis van het softwarepakket Enterprise Dynamics.
Lees meer
15-09-2011 Tata Steel IJmuiden schrapt banen 
14-09-2011 Heidenhain levert een nieuwe impulsgever voor servom... 
13-09-2011 Digitale Metaalunie mvo-monitor van start gegaan 
12-09-2011 IBM en Infor leveren geïntegreerd ERP-platform 
09-09-2011 “Verkoop industriële robots in 2020 twintig maal zo ... 
08-09-2011 Industriële productie fractie gegroeid 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
19 - 24 september 2011, EMO Hannover
22 september 2011, LEAN met uw bedrijfsinformatiesysteem
27-29 september 2011, TCT Live 2011
28 & 29 september 2011, High-Tech Product Lines 2011
28-29 september 2011, Kunststoffen 2011
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software