Machinebouw blog - laatste entry
14-06-2011 - Waardering
Experts inhuren doe je met een reden. Omdat je zelf bepaalde kennis niet in huis hebt of omdat je me ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management
Machinebouw vacatures - Array Jobs
Lees meer

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

04 april 2011 - Hoogwaardig

De hausse van productieoverheveling naar verre landen met lage lonen lijkt over zijn hoogtepunt heen. Voor eenvoudige producten met veel noodzakelijk handwerk hoor je er nog wel over, maar hoogwaardige productie wordt soms alweer teruggehaald. Het blijkt lastig om die hoogwaardigheid op afstand te garanderen. Als je zelf ter plekke aanwezig bent lijkt het allemaal prima in orde te komen, maar neem je later thuis de container met producten in ontvangst, dan kunnen er tegenvallers tussen zitten. Alsnog alles stuk voor stuk controleren is dan het devies, maar dat snoept wel een deel van het voordeel af. Verder hebben lagelonenlanden net zo goed als wij te kampen met hoge prijzen voor energie en materialen; dat geldt wereldwijd. En de aanvankelijk zo lage lonen stijgen soms in rap tempo, wat bijvoorbeeld in China goed merkbaar is. Het hele land klimt op de welvaartsladder, dus gaan ook de prijzen en lonen omhoog.
De West-Europese machinebouw ging niet bij de pakken neerzitten, maar paste zichzelf aan om een toegevoegde waarde te blijven behouden. Het accent werd verlegd naar hoogwaardige producten, die dankzij een hoge automatiseringsgraad efficiënt ontwikkeld en gemaakt kunnen worden. Standaardisatie met behulp van modules is hierin essentieel. Om een machine te maken beginnen we niet bij nul te ontwerpen om uit te komen bij wat de klant vraagt, maar configureren we een machine uit modules die we al kennen en efficiënt kunnen produceren. De bedoeling is om zo dicht mogelijk bij het gevraagde te komen, zodat nog maar een klein stukje maatwerk nodig is. Want het klantspecifieke maatwerk is in de regel onbekend en vormt dus een risicofactor in termen van tijd en functioneren. Ook wordt er vaak vanuit meerdere disciplines tegelijk aan machineontwerpen gewerkt, zodat de time-to-market zo kort mogelijk is.
Deze efficiënte aanpak is vooral goed mogelijk sinds we systemen kennen voor PLM en PDM, het thema van nummer 3 van Machinebouw. Die helpen om de weg te blijven vinden tussen de ontworpen machines, modules, varianten en onderdelen, en om aan alle betrokkenen de juiste informatie beschikbaar te stellen. Verbanden zijn duidelijk, specificaties traceerbaar en gegevens compleet. Hoogwaardige systemen voor hoogwaardige producten dus.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
19-07-2011 - Bosch presenteert nieuwe accuschroevendraaiers
Bosch heeft een nieuwe lijn hoogwaardige industriële accuschroevendraaiers ontwikkeld.
Lees meer
18-07-2011 TelecomExpo breidt uit met FttX Congres 
15-07-2011 Pepperl+Fuchs brengt safety-rotatie-encoder met roto... 
13-07-2011 Productietechnologiebedrijven in juni positiever 
11-07-2011 Bibby presenteert UEP-serie modulaire koppelbegrenze... 
07-07-2011 F. Hoffmann introduceert nieuwe detectoren voor cont... 
05-07-2011 Dertien stoffen op termijn verboden volgens REACH 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw vacatures
Lees meer
Machinebouw
Machinebouw 5
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
19 - 24 september 2011, EMO Hannover
28 & 29 september 2011, High-Tech Product Lines 2011
28-29 september 2011, Kunststoffen 2011
3 t/m 7 oktober 2011, Elektrotechniek 2011
4 t/m 6 oktober 2011, Energie 2011
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software