Machinebouw blog - laatste entry
06-05-2011 - Voetafdruk
Te pas en te onpas wordt over voetafdruk gesproken. Niet op z’n Nederlands, maar Engels: &lsqu; ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

25 februari 2011 - Naakt

Ga naakt op reis. Dat is de redelijk vrij vertaald de boodschap van de Duitse AIVD. Deze 'Bundesamt für Verfassungsschutz' (voor wie het vergeten is, Verfassung betekent grondwet) bedoelt dat gelukkig niet letterlijk. Het lijkt me geen fraai gezicht om middelbare, zwaarlijvige Duitse mannen en vrouwen in Adam- en Eva-kostuum in het vliegtuig te zien zitten. Maar wellicht ben ik daarin een uitzondering. Ik verwacht het niet, want het bericht ging over reizen naar Rusland en China. Hoewel ik geen volkenkundig expert ben, verwacht ik niet dat de Chinezen zullen staan te juichen. Met 'naakt' werden laptops, smartphones en tabletcomputers bedoeld. Correcter gezegd: er werd gedoeld op de inhoud hiervan. Treurig maar waar, zowel de Russische als de Chinese industrie vinden zich kennelijk nog te zwak om op eigen benen te staan en hebben hulp nodig. In het blad Wirtschaftswoche waarschuwde de op één na hoogste baas openlijk voor de toenemende spionage in deze landen. Laptop, smartphone en tabletcomputer moeten worden ontdaan van alle gevoelige gegevens. Dit geldt in het bijzonder voor 'risicolanden' als Rusland en China, aldus het bericht. En het wordt nog fraaier: omdat de geheime diensten e-mails meelezen en telefoongesprekken afluisteren moeten deze vormen van communicatie gemeden worden.
Ok, stel, je moet voor je baas op zakenreis naar China. Rusland laten we even buiten beschouwing. Niet alleen vliegen is daar gevaarlijk, sinds kort weten we ook dat aankomen en vertrekken slecht kan eindigen. Denk even terug aan de bomaanslag op het vliegveld van Moskou. Uit eerdere waarschuwingen van ambassades is bekend dat een 'veiligheidscontrole' van een laptop een eufemisme is voor het maken van een kopietje van de harde schijf. Hotelkamers worden bij afwezigheid bezocht, waarbij weer vooral de inhoud van laptops de interesse heeft. En nu ben je met de leegste laptop en kaalste smartphone aller tijden op weg naar het hol van het konijn. (In China is dit jaar tenslotte het jaar van het konijn, hoe schattig.) En dan? Geen gegevens bij de hand, e-mailen is onveilig en bellen is onveilig. Hoe ga je in vredesnaam zakendoen? Aha! De gegevens staan op de netwerkserver van het Chinese dochterbedrijf. Cool, dat gaat echt helpen. Op welke manier je er ook tegenaan kijkt, je verliest. De enige manier om met de thuisbasis te communiceren wordt per versleutelde fax. Maar daarvan zullen er niet zoveel zijn in China. En de documenten die voor de onderhandeling nodig zijn, staan gecodeerd in een rood notitieboekje (om in stijl te blijven). Maar ook dat is natuurlijk een farce. Waarom heeft China de grootste, dikste en zwaarste supercomputer ter wereld? Niet om het stromingspatroon van stuwdammen te berekenen. Die laatste twee procent rendementsverbetering zal ze jeuken. Kolen en kolencentrales te over. CO2-uitstoot? LOL. Nee, die supercomputer is er om dezelfde reden als de Amerikanen en Russen ze hebben: kraken van codes.
Mijn voorstel zou zijn dat we trots zijn op ons werk en het anderen graag laten zien. Dus, neem een stickie met de belangrijkste spullen mee en geef dat af bij de grens. Zie het als ontwikkelingshulp. Voel je weer een beetje padvinder en doe elke dag een goede daad. Als je tenminste zo overtuigd bent van het eigen werk dat er zaken mee in China en Rusland kunnen worden gedaan, dan is het zeker ook zo goed dat van deze landen niets te vrezen valt. En bovendien: zijn Rusland en China hier nu zo uitzonderlijk in? Volgens mij niet. Waarom zenden toeleveranciers in de automobielindustrie hun modellen dan zo dom mogelijk naar de opdrachtgever? De angst dat deze met het ontwerp gaan shoppen is levensgroot. Natuurlijk is dat niet eerlijk, het druist waarschijnlijk tegen allerlei wetten en contracten in. Ertegen klagen? Strak plan, dan ben je er pas echt zeker van dat je de volgende keer achter in de rij staat voor opdrachten. Dus ook hier naakt rondlopen? Doe dat dan toch maar in China of Rusland. Dan hoef ik het tenminste niet te zien.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
19-05-2011 - FME sluit zich aan bij MVO Nederland
FME heeft zich aangesloten bij MVO Nederland, de organisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in ons land.
Lees meer
18-05-2011 Robotvoetbalteam uitgerust met EtherCAT-keeperrobot 
17-05-2011 “Additieve vervaardiging en 3D-printen met 24,1% geg... 
17-05-2011 Maak- en chemische industrie in groene techniek 
16-05-2011 Tata Steel en Rio Tinto samen verder met HIsarna 
13-05-2011 Hogesnelheidsrobot ontworpen met Maplesoft-technolog... 
12-05-2011 Veel animo voor Green Deal 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
18-20 mei 2011, Indumation.be
24 mei 2011, Voorlichtingsbijeenkomst WBSO
25 t/m 27 mei 2011, Electronics & Automation 2011
25 en 26 mei 2011, Vision & Robotics
25 & 26 mei 2011, Materials Engineering 2011
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures