Machinebouw blog - laatste entry
06-05-2011 - Voetafdruk
Te pas en te onpas wordt over voetafdruk gesproken. Niet op z’n Nederlands, maar Engels: &lsqu; ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

25 februari 2011 - Methodes

De bekendste methode om een product van de gewenste maat en vorm te verkrijgen is een geschikt stuk materiaal nemen en daar vanaf halen wat je niet nodig hebt. Dat werd al in de oertijd gedaan, toen mensen boomstammen uitholden om ermee te kunnen varen en van buigzame maar stevige boomtakken bogen sneden voor de jacht. Als het om metaal gaat, noemen we dat verspanen: we draaien, frezen, boren, slijpen of vijlen het teveel aan materiaal in spanen weg, totdat we precies de vorm overhouden die we willen hebben.
Natuurlijk is ook omvormen een belangrijke methode om producten in vorm te brengen. We verwijderen dan hooguit na afloop een randje materiaal om het product los te maken, maar verder is het een kwestie van buigen, trekken of persen zonder dat er materiaal verwijderd wordt. Soms kostte het in het verleden veel kruim om nette resultaten zonder plooien of scheuren te krijgen, maar die technologie is inmiddels prima onder controle. Vraag dat maar aan de auto-industrie, die al die carrosseriedelen op uiterst geavanceerde wijze produceert.
Dan hebben we nog methodes waarbij niets wordt verwijderd of vervormd, maar juist materiaal wordt toegevoegd om aan een bepaalde vorm te komen. De bekendste uitvoering van zulke additieve technieken is gieten, een eeuwenoude techniek die in zijn huidige vorm nog altijd modern is. Bekijk bijvoorbeeld eens de lichtmetalen kunststukjes die gegoten worden voor sommige motoren.
Op dit moment is vooral deze laatste groep van additieve methodes sterk in beweging. Vanuit het oorspronkelijke 'rapid prototyping' zijn er allerlei ontwikkelingen aan de gang die de keuze van productiemethodes kunnen gaan verschuiven. Het tegenwoordige additief vervaardigen dan wel 'additive manufacturing' biedt toenemende mogelijkheden in seriegrootte, oppervlakteafwerking en productafmetingen, en zal dus een deel gaan afsnoepen van de productie die nu met verspanen of omvormen wordt gedaan. U leest er in nummer 2 van Machinebouw meer over. Wat te denken bijvoorbeeld van mogelijkheden als boringen met een bocht maken, matrijskosten uitsparen en compleet geassembleerde producten maken?Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties op deze blog
Er zijn nog geen reacties.
Reageer
Wilt U een reactie plaatsen op dit bericht? Log dan in op deze website. Heeft U dat nog niet eerder gedaan? Registreer U dan eerst.
Machinebouw nieuws || alle items
19-05-2011 - FME sluit zich aan bij MVO Nederland
FME heeft zich aangesloten bij MVO Nederland, de organisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen in ons land.
Lees meer
18-05-2011 Robotvoetbalteam uitgerust met EtherCAT-keeperrobot 
17-05-2011 “Additieve vervaardiging en 3D-printen met 24,1% geg... 
17-05-2011 Maak- en chemische industrie in groene techniek 
16-05-2011 Tata Steel en Rio Tinto samen verder met HIsarna 
13-05-2011 Hogesnelheidsrobot ontworpen met Maplesoft-technolog... 
12-05-2011 Veel animo voor Green Deal 
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
18-20 mei 2011, Indumation.be
24 mei 2011, Voorlichtingsbijeenkomst WBSO
25 t/m 27 mei 2011, Electronics & Automation 2011
25 en 26 mei 2011, Vision & Robotics
25 & 26 mei 2011, Materials Engineering 2011
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures