Machinebouw blog - laatste entry
25-02-2011 - Naakt
Ga naakt op reis. Dat is de redelijk vrij vertaald de boodschap van de Duitse AIVD. Deze 'Bundesamt ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

09 februari 2011 - Discussie

Begin 2004 schreef ik een artikel over ervaringen van enkele bedrijven en instanties met de Machinerichtlijn. Die was sinds 1995 verplicht en ging op dat moment zijn tiende jaar in. Ik sprak onder meer met twee machinefabrikanten en een machine-importeur. Opvallend was dat deze bedrijven zich alle drie ergerden aan concurrenten die werkten met goedkopere veiligheidsoplossingen. Die zorgden voor lagere prijzen maar waren inferieur van kwaliteit en leidden dus tot concurrentievervalsing, aldus de drie. Instanties en adviseurs vonden het een kwestie van zelf gekozen marktpositionering: wie betere kwaliteit biedt, doet dat vrijwillig en kan dat voordeel aan zijn klanten uitleggen. Verder stelden alle drie de bedrijven vast dat sommige operators ondanks alle aanwezige voorzieningen in de praktijk toch onveilig werkten. Veiligheden werden overbrugd en in de buurt van bewegende delen werd nonchalant gedaan.

Nummer 1 van Machinebouw anno 2011 heeft ‘Machineveiligheid’ als thema, en de discussie rondom die twee aspecten blijkt zeven jaar later nog niet uitgewoed. In het artikel van Erik Steenkist lezen we dat robotintegrators die gedegen veiligheidsvoorzieningen toepassen, zich in de markt graag duidelijk onderscheiden van anderen die het minder nauw nemen. En de roboticasector is daarmee zeker niet de enige. Er leeft ook nu nog een controverse tussen kwalitatief hoogwaardige oplossingen met een prijskaartje versus goedkope en mogelijk inferieure voorzieningen. Eigenlijk is dat ook niet verwonderlijk, want het hoort bij een open markt. Ook in veel andere opzichten dan veiligheid kiest een machinefabrikant zelf de aanpak waarmee hij verwacht succes te hebben bij de klanten: materiaal, werkingsprincipe, constructie, serviceniveau. Duur of goedkoop of ergens er tussenin.

Ook de menselijke factor is nog altijd duidelijk aanwezig in de machineveiligheid, zo blijkt bijvoorbeeld uit het artikel van Bertus Zuijdgeest. Er wordt nog steeds gemanipuleerd om minder hinder te hebben van veiligheidsvoorzieningen. In Nederland wordt de machinefabrikant dan bij ongelukken op het matje geroepen, want zijn veiligheidsvoorzieningen laten manipulatie toe. In sommige andere landen is degene aansprakelijk die met de voorzieningen gerommeld heeft. Onveilig gedrag kan ook onbewust in de dagelijkse routine sluipen. Wie lange tijd onveilige handelingen verricht, wordt daarin vanzelf minder alert en ziet het gevaar minder. Wat is de beste oplossing? Niet-manipuleerbare voorzieningen, minder hinderlijke veiligheden, andere wetgeving, meer bewustwording, afwisselender werk? Dat is een moeilijke discussie, die vooralsnog geen eensluidend antwoord oplevert.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
17-03-2011 - Hoe overbrug je de ‘vallei des doods’?
De Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) spreekt de overheid aan op problemen bij innovatie maar ook de ondernemers.
Lees meer
16-03-2011 Paragon breidt uit
15-03-2011 Productie nog onder niveau van voor crisis
14-03-2011 PTC introduceert Mathcad Prime 1.0
11-03-2011 Minder bureaucratie bij EU-octrooi
10-03-2011 EPLAN wil strategisch partner zijn
10-03-2011 Mini Motor introduceert nieuwe series waterdichte aa...
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
24 maart 2011, Hightech Mechatronica 2011
31 maart 2011, Energie Management 2011
4-8 april 2011, Hannover Messe 2011
5 april 2011, Industrial Laser Event 2011
6-8 april 2011, Usetec
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software