Machinebouw blog - laatste entry
25-02-2011 - Naakt
Ga naakt op reis. Dat is de redelijk vrij vertaald de boodschap van de Duitse AIVD. Deze 'Bundesamt ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

09 februari 2011 - Normen

Het is nog voor Kerstmis en de wereld is wit. Heel wit. Zo wit hadden we het lang niet meer. Gelukkig laat de natuur zich af en toe van zijn beste kant zien, zodat de mens weer even beseft hoe klein hij eigenlijk is. En hoe dwaas. Het lijkt wel alsof de dagelijkse sleur ten koste van alles vastgehouden moet worden. Dus wordt tot half twee ’s nachts in files gestaan, wordt de held gespeeld op een koud perron en wordt er geklaagd over een vliegtuig dat niet vertrekt. Self inflicted misery. Ik heb geen medelijden.

Wetgevers werken mee om mensen aan de sleur vast te laten houden. Dus hebben ze hier te lande – Duitsland – een winterbandenplicht ingevoerd. Waar in de oude regel de auto-uitrusting overeenkomstig de weeromstandigheden moest zijn, worden nu bij sneeuw en ijs winterbanden voorgeschreven. Als je op zomerbanden in de sneeuw wordt gepakt, dan kost dat 40 euro. Wordt het verkeer gehinderd, dan is het 80 euro en een strafpuntpunt in Flensburg, waar de registratie van verkeerszondaars wordt bijgehouden. Nu was de oude wet vaag, maar de nieuwe is niet veel beter. Want wat is een winterband? In het land waar de norm zo ongeveer is uitgevonden, is de winterband niet genormeerd. Er zou een M+S-teken op moeten staan, of sneeuwsterren, of bergjes. Allemaal leuk, maar die kan ik er ook zelf op zetten. Deze tekens zeggen niets. Als je een stempeltje met zo’n M+S-tekentje maakt, verwarmt en op de band houdt, heb je volgens de wet winterbanden. Dit business-idee voor een nieuw handeltje is overigens gratis. Laten we wel wezen: als een Angolese bandenfabrikant een 'winterband' uit zou brengen, voldoet deze al aan de wet. Een giller. We hebben normen nodig. Goede, oude, vertrouwde normen. Gewoon van die commissies die bij elkaar bedenken wat een goede winterband is en waarop je kunt controleren, waar je als consument van op aan kunt en die je als bandenfabrikant probleemloos kunt exporteren. Een andere giller over de winterbanden is, dat de oude wet pas laat in het jaar weer ter discussie is gebracht. Na veel gesteggel met de lobbygroepen is de nieuwe wet op 1 december van kracht geworden. Een klein probleempje daarbij is, dat bandenfabrikanten dan allang weer zomerbanden maken. De voorgeprogrammeerde stormloop leidde direct tot een complete leegverkoop. En een gebrek aan hefbruggen. Het is allemaal zo onbenullig.

Nu is dit allemaal provinciaal geleuter vergeleken bij de schade die de Amerikaanse overheid haar bedrijfsvazallen momenteel toebrengt. Wikileaks. Het schouwspel dat zich ontvouwt is ontluisterend. We worden met z'n allen weer eens met de neus op de feiten gedrukt dat overheden er vooral voor zichzelf zijn. Ik krijg wel meer waardering voor de gemiddelde Amerikaan die tegen elke vorm van overheidsbemoeienis is. Als je ziet hoe zo’n overheid opereert, dan word je vanzelf wel achterdochtig bij alles wat de staat goed voor je vindt. Wij in het oude Europa zijn ondertussen zo gehersenspoeld dat we bijkans immuun zijn. Dat heeft wel het voordeel dat we ons hier wat minder opwinden dan die nieuwkomers aan de andere kant van de plas. De overheid daar beschuldigt dat het een lieve lust is, maar wie heeft ooit een stukje bewijs gezien van schade die Wikileaks aanricht? En dan de druk die het betaalwezen (Paypal, Bank of America, Mastercard) ertoe brengt alle banden met Wikileaks te verbreken. Amazon beëindigt per onmiddellijk de hosting, zonder kennelijke waarschuwing. Waar Wikileaks, stroomt het uit de overheid. Want wie is hier nu echt de bron van alle ellende?

Voor 'onze' wereld gaat dit ook gevolgen hebben. Terwijl de IT-industrie net in het begin van de campagnes zit om iedereen dataopslag in en softwaregebruik uit de cloud smaakvol te maken, wordt dit in de kiem gesmoord. Microsoft gaat er nog mee door, met zijn ‘Live’ spulletjes. Maar wat moet je er als bedrijf mee? Alle vertrouwen is toch weg als een provider zwicht onder een beetje druk. En dan hebben we het nog niet over de achterdeuren in de operating systemen. Ik ben er stellig van overtuigd dat een groot aantal daarvan beschikbaar is voor de overheid. In software die nu nog Amerikaans is (of Indiaas?) hebben we wellicht nog wel een beetje vertrouwen. Hoewel ik me afvraag waarop dat is gebaseerd. Wanneer er zoiets als een Chinese, Iranese of Noord-Koreaanse software-industrie komt, dan is je kostje gekocht.
Ondanks alles, veel succes in het nieuwe jaar, ook al is 11 procent alweer voorbij.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
17-03-2011 - Hoe overbrug je de ‘vallei des doods’?
De Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) spreekt de overheid aan op problemen bij innovatie maar ook de ondernemers.
Lees meer
16-03-2011 Paragon breidt uit
15-03-2011 Productie nog onder niveau van voor crisis
14-03-2011 PTC introduceert Mathcad Prime 1.0
11-03-2011 Minder bureaucratie bij EU-octrooi
10-03-2011 EPLAN wil strategisch partner zijn
10-03-2011 Mini Motor introduceert nieuwe series waterdichte aa...
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
24 maart 2011, Hightech Mechatronica 2011
31 maart 2011, Energie Management 2011
4-8 april 2011, Hannover Messe 2011
5 april 2011, Industrial Laser Event 2011
6-8 april 2011, Usetec
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software