Machinebouw blog - laatste entry
25-02-2011 - Naakt
Ga naakt op reis. Dat is de redelijk vrij vertaald de boodschap van de Duitse AIVD. Deze 'Bundesamt ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

23 december 2010 - Community

Community
Productontwikkeling moet bijna zonder uitzondering snel verlopen. De ‘time to market’ is essentieel, want de concurrentie zit niet stil en de technologie ontwikkelt zich snel en veroudert dus ook snel. Vandaar dat vanuit meerdere invalshoeken tegelijk aan nieuwe ontwerpen gewerkt wordt, soms ook op verschillende plaatsen op de aardkloot tegelijk. Voor mechatronica, het thema van nummer 10 van Machinebouw, ligt simultaan ontwerpen eigenlijk al voor de hand. Het is immers een samengaan van vakgebieden als werktuigbouw, elektrotechniek en informatica, en waarom zou je dan bij de productontwikkeling niet naar die verschillende gebieden tegelijk kijken?
Grootste zorg daarbij is meestal dat al die deelontwerpen bij het uiteindelijk samenvoegen wel goed op elkaar moeten passen, inclusief de mogelijk daarnaast kant-en-klaar ingekochte modules. Gelukkig komen daar steeds meer softwarematige hulpmiddelen voor. Dankzij gezamenlijke ontwikkelplatforms en andere oplossingen kunnen meerdere teams op verschillende locaties steeds beter gecoördineerd naast elkaar werken aan hetzelfde ontwerp. Ook het testen van (deel)ontwerpen met behulp van simulatie levert veel tijdbesparing op ten opzichte van fysieke prototypes bouwen en testen. Elke fout die in een vroeg ontwerpstadium opgespoord en verholpen wordt, bespaart in latere fases veel tijd en dus ook geld. Meer hierover leest u verderop in dit nummer.
Maar het kan nog sneller. Kijk bijvoorbeeld eens naar het grote aantal ‘apps’ dat tegenwoordig beschikbaar is voor de iPhone. Alles wordt weliswaar geproefd en gewogen door Apple, maar het feitelijke ontwikkelwerk is gedaan door de gebruikers. Daar had Apple anders waarschijnlijk vele jaren over gedaan en enorme kosten voor moeten maken. Op een soortgelijke manier is ook Wikipedia binnen enkele jaren een begrip geworden op internet.
De community zal niet van A tot Z een nieuwe machine gaan ontwikkelen. Maar intensieve communicatie kan een massa praktijkervaringen en creatieve ideeën opleveren, waaraan je zelf mogelijk nooit gedacht had. Sommige machines hebben al HMI’s die kunnen communiceren met de machinefabrikant én met andere gebruikers van zo’n machine. Praktijkervaringen en handige tips uitwisselen ligt tussen de gebruikers onderling misschien wat concurrentiegevoelig. Maar de machinefabrikant kan er veel van opsteken om zijn producten te optimaliseren voor de klanten.
Productontwikkeling lijkt niet langer meer voorbehouden aan eigen teams die binnen het bedrijf broeden op nieuwe vondsten. De community denkt graag mee. Mobiliseer die op de juiste manier en u krijgt er een vrijwel onuitputtelijke bron bij van nieuwe ideeën en praktische oplossingen.Permalink | Trackback | Print | E-mail

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
18-03-2011 - Vlaamse GO! Onderwijs selecteert 3D-CAD-software
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft SolidWorks geselecteerd als 3D-CAD-software in het techniekonderwijs.
Lees meer
17-03-2011 Hoe overbrug je de ‘vallei des doods’?
16-03-2011 Paragon breidt uit
15-03-2011 Productie nog onder niveau van voor crisis
14-03-2011 PTC introduceert Mathcad Prime 1.0
11-03-2011 Minder bureaucratie bij EU-octrooi
10-03-2011 EPLAN wil strategisch partner zijn
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw sponsor
Machinebouw agenda
24 maart 2011, Hightech Mechatronica 2011
31 maart 2011, Energie Management 2011
4-8 april 2011, Hannover Messe 2011
5-7 april 2011, Metavak Hardenberg
5 april 2011, Industrial Laser Event 2011
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software