Machinebouw blog - laatste entry
23-12-2010 - Niet zo briljant
Terwijl ik de vorige keer nog schreef over het met opzet starten van een cyberwar door waarschijnlij ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

22 oktober 2010 - Het beste voor de klant

Internet is inmiddels zoiets geworden als water, stroom en gas. Een primaire levensbehoefte. Het is een enorme platitude hier te schrijven dat een leven zonder internet bijna niet meer denkbaar is. Iedereen zet in op internet om processen sneller te laten verlopen. Zonder internet is bankieren feitelijk niet meer straffeloos mogelijk, de Belastingdienst ziet je als weigeraar omdat vrijwel alle aangiften (zeker die voor bedrijven) via internet verlopen. Gelukkig vinden we de voordelen van internet dusdanig groot dat we de risico’s waar we uiteindelijk toch niet omheen kunnen, voor lief nemen. Maar juist omdat internet een primaire levensbehoefte geworden is, kan het alleen maar verbazen dat de verhuizing van een aansluiting door KPN compleet de mist in gaat. Een tijdig aangemelde verhuizing leverde een mij bekende ondernemer zonder enige vorm van uitleg of verontschuldiging drie weken vertraging op. Rekeningen kunnen niet worden betaald. Belastingaangiften kunnen niet worden gedaan. Stel je eens voor dat je drie weken zonder stroom zit. Ondenkbaar. De Opta mag wel wat meer tanden krijgen.
De zegeningen van internet zijn bijna onbegrensd. Er wordt door veel mensen een goede boterham mee verdiend. Het begint er ondertussen op te lijken dat het pioniersgedrag omslaat in een machtspel, in ongebreidelde geldzucht. Twee actuele ontwikkelingen: netneutraliteit en afscherming.
Netneutraliteit houdt in dat ongeacht de verzender, elk stukje informatie gelijk wordt behandeld en dus even snel over het net gaat. Nu het net begint vol te slibben, ontstaat schaarste. De stem van het geld gaat spelen. Onze Google-vrienden, die het beste met ons voor hebben, willen dat zij met voorkeur worden behandeld. Een advertentie moet natuurlijk snel beschikbaar zijn, anders is de gebruiker alweer verder gesurft. Google is bereid daarvoor te betalen. Dat is mooi. Die betaling gebeurt aan de grote aanbieders van telecommunicatie. In het geval Google is het Amerikaanse Verizon in gesprek. Omdat de internetmarkt verzadigd is en onder prijsdruk lijdt, en de capaciteitsproblemen alleen door grote investeringen kunnen worden opgelost, ziet Verizon dit wel zitten. Hoe meer geld binnenkomt, hoe beter het is. En de gebruiker? Die is na veel moeite de papieren advertenties en reclame kwijt, maar ziet deze nu versneld op zijn beeldscherm binnenkomen. De communicatie met klanten, het virtuele projectoverleg, het messenging en de e-mail zijn de dupe. En natuurlijk ook de communicatie met de cloud waar hij net al zijn data onder beheer heeft gebracht. Want reken er maar niet op dat Google geïnteresseerd is in dit soort pijntjes van de gebruikers. Wat voorrang krijgt en wat niet, wordt bepaald door het geld.
Bij Apple is het nog veel driester. Apple maakt mooie spullen met een hoge aaibaarheidsfactor. Het is prachtig te zien hoe met nonchalante vingerbewegingen acties door het glimmende apparaatje worden uitgevoerd. Alleen: als er Apple op staat, moet er volgens Steve Jobs ook wel Apple inzitten. Tenminste: door Apple gedoogde inhoud en applicaties. Dat heeft een gerespecteerde Europese krant onlangs ook gemerkt. Een foto met een deels functioneel ontblote dame (niet op pagina 3) kon de goedkeuring van Apple niet wegdragen. En prompt werd de applicatie verwijderd waarmee de krant op de iPhone en iPad kon worden opgeroepen. Apple bepaalt wat je mag zien. En pas na een rechtszaak werd afgedwongen dat iPhones ook met simkaarten van andere telecommunicatieaanbieders dan de contractpartners gebruikt mag worden via een zogenoemde ‘jailbreak’ (nomen est omen). Hierop heeft Apple nu een patent (US2010/0207721 A1; bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung) ingediend waarmee het in staat kan worden geacht op afstand zijn eigen apparatuur te bedienen dat wil zeggen de door de klant van Apple gekochte apparatuur. Dit dient natuurlijk alleen het welbevinden van de klant. Software op basis van dit patent zal op elk moment kunnen nagaan of de iPhone nog in de juiste handen is. Herkenningssoftware kan dat bijvoorbeeld bepalen op basis van gezicht (stiekem een foto gemaakt), stem of hartslag. Een testosterongestuurde hartslag en grijns wegens naderend genoegen kan een noodberichtenstroom naar de eigenaar of politie in gang zetten om de vermeende boosdoener schaak te zetten (een idee om te koppelen aan Places…?). Maar in hetzelfde patent staat ook dat een jailbreak een criterium is. Na een waarschuwing kan Apple het legaal gekochte apparaat zelfs uitzetten. Klantvriendelijkheid bereikt nieuwe hoogten. Nog is het niet zover, maar een trend is gezet. En dat terwijl nu PLM-aanbieders meer en meer inzetten op cloudcomputing. Het beste voor de klant staat voorop. Laten we op weg naar Kerst die gedachte vasthouden.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
24-12-2010 - Bout met sensor is nauwkeuriger aan te draaien
Met technologie ontwikkeld voor het International Space Station en de Marsrover Pathfinder kunnen bouten met grotere nauwkeurigheid worden aangedraaid.
Lees meer
23-12-2010 Onderdelen zeer grote telescoop vertrokken
22-12-2010 Vlaamse badmintonrobot Jada zorgt voor wereldprimeur
21-12-2010 Doosan vernieuwt Mynx-serie bewerkingscentra
20-12-2010 FPT nodigt bedrijven uit tot deelname aan barometer
17-12-2010 FME opent kantoor op High Tech Campus in Eindhoven
16-12-2010 Optocoupler schakelt inductieve belastingen tot 24 V...
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
20 januari 2011, Industriële Veiligheid 2011
1-2-2011, HTEE
2 maart 2011, RapidPro
10 maart , Seminar SIL/PL
17 maart 2011 , Seminar Pilz SIL/PL
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software