Machinebouw blog - laatste entry
23-12-2010 - Niet zo briljant
Terwijl ik de vorige keer nog schreef over het met opzet starten van een cyberwar door waarschijnlij ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

22 oktober 2010 - Revolutie

Aandrijven en besturen, het thema van nummer 8 van Machinebouw, worden vaak in één adem genoemd. Gezien hun functie is dat logisch, maar toch hebben ze heel andere achtergronden. Aandrijven is een oerthema in de machinebouw. Zelf de oudst denkbare machine omvat een uit te voeren actie en een aandrijving die dat geheel in gang houdt met bijvoorbeeld wind, water of paarden. Besturing is daar een afgeleide van, want die aangedreven actie moet immers tot het gewenste resultaat leiden. Aanvankelijk had besturing een vrij letterlijke betekenis, namelijk met je vervoermiddel de goede richting in gaan. Bij machines ging het betekenen dat je het geheel zodanig beïnvloedt dat er optimale resultaten uit komen. Denk aan hoge productieaantallen, hoge productkwaliteit en een laag verbruik van energie, grondstoffen en hulpmaterialen. En in recentere jaren ook: weinig overlast voor de omgeving in de vorm van lawaai, stank en andere narigheid.
De afgelopen decennia hebben we dankzij de digitalisering een revolutie gezien op het gebied van besturingstechniek. In de jaren ’70 was het nog volop pneumatiek wat de klok sloeg: als er automatisch gestuurd moest worden, deed je dat met luchtslangen en -klepjes. Al ploffend en sissend werden er allerlei handelingen achter elkaar uitgevoerd en veranderden er instellingen. Maar na 1980 kwamen de digitale uitlezing en PLC-besturing, en gingen een operator naar een cursus programmeren in machinetaal. Industriële pc’s, touchscreens, sensoren en fabrieks- en bedrijfsomvattende systemen als MES en ERP veroverden in hoog tempo de industrie.
Voor aandrijvingen is de laatste grote revolutie alweer zo’n eeuw geleden, toen iedere machine zijn eigen elektromotor begon te krijgen en de lange centrale assen door de fabriek, die met grote drijfriemen alle machines aandreven, langzamerhand verdwenen. Wel is de elektromotor sindsdien doorontwikkeld en anno nu niet meer te vergelijken met zijn voorganger.
Voor de transmissie die meestal op een motor volgt, geldt hetzelfde. Geen knallende revolutie die het aanzien van een fabriek omgooit, maar wel voortdurend verfijningen en verbeteringen. We werken bijvoorbeeld al lange tijd met riemen, tandriemen en tandwielen, maar dankzij steeds betere materialen en productiemethodes bieden die telkens weer meer sterkte, lichtere gewichten, minder wrijving en betere slijtvastheid. De innovaties volgen elkaar in gestaag tempo op.
Misschien niet revolutionair, maar zeker de moeite waard om standaardmodules voor een machineontwerp op tijd bij te werken volgens de laatste stand van de techniek.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
24-12-2010 - Bout met sensor is nauwkeuriger aan te draaien
Met technologie ontwikkeld voor het International Space Station en de Marsrover Pathfinder kunnen bouten met grotere nauwkeurigheid worden aangedraaid.
Lees meer
23-12-2010 Onderdelen zeer grote telescoop vertrokken
22-12-2010 Vlaamse badmintonrobot Jada zorgt voor wereldprimeur
21-12-2010 Doosan vernieuwt Mynx-serie bewerkingscentra
20-12-2010 FPT nodigt bedrijven uit tot deelname aan barometer
17-12-2010 FME opent kantoor op High Tech Campus in Eindhoven
16-12-2010 Optocoupler schakelt inductieve belastingen tot 24 V...
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
20 januari 2011, Industriële Veiligheid 2011
1-2-2011, HTEE
2 maart 2011, RapidPro
10 maart , Seminar SIL/PL
17 maart 2011 , Seminar Pilz SIL/PL
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software