Machinebouw blog - laatste entry
22-10-2010 - Het beste voor de klant
Internet is inmiddels zoiets geworden als water, stroom en gas. Een primaire levensbehoefte. Het is ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

26 augustus 2010 - Fun

'Time flies when you’re having fun.' Zo is het ook met dit stukje. Mijn vakantie is alweer voorbij wanneer dit verschijnt, terwijl het schrijven ervan een van de laatste handelingen voor vertrek is. Vandaag speelt Nederland de halve finale. En ik ga niet kijken. Net zo min zal ik morgen naar de wedstrijd van de buren kijken. En mijn tijd zaterdag en zondag kan ik ook beter besteden. Op vakantie ga je toch geen voetbal kijken! Er zijn altijd betere dingen te doen, al is het slenteren langs een verlaten strand, turend naar Scandinavië. Is het overigens opgevallen dat van alle paniek over veiligheid in Zuid-Afrika niets meer over is? Geen horrorverhalen, geen beroving, of moord en doodslag. Prima. Goed gedaan. We vragen even niet naar de manier waarop dit mogelijk is gemaakt. Afrika is het continent van de geschiedenis en van de toekomst. Met Zuid-Afrika voorop, of beter: onderaan. Er is ondertussen nog maar één plek op de aarde waar goedkoper geproduceerd kan worden dan China, India, Bangladesh en aanverwante landen. Er schijnen al fabrikanten van sportschoenen te zijn die het ontdekt hebben. Vele bedrijven zullen volgen.
En wat gebeurt er met de landen die door loonsverhogingen niet meer attractief zijn, omdat de lonen van één euro naar twee euro per uur dreigen te stijgen? Wij zijn als consument niet bereid normale bedragen te betalen voor onze iPhones, iPads, HP-laptops en aanverwante producten, terwijl in sommige gevallen ‘premium’ prijzen worden berekend (Apple). Die winst komt in China bij een enkeling aan. En in de Verenigde Staten bij een enkeling en een paar meer, maar nog altijd niet veel. Is het de tactiek van de verbrande aarde? Is goedkoopte nog het enige criterium? En als het niet meer zo heel erg goedkoop is, wordt dan alles achtergelaten? Je kunt veel van China zeggen, maar ze hebben wel geleerd van de koloniale tijd. De plundering door derden laten ze niet gebeuren. Je mag profiteren van de goedkope arbeidskrachten, maar het land moet wel delen in de winst. En door kopieeracties wordt ‘en passant’ een markt geopend. Uiteraard voor mensen die alles goedkoop willen hebben. Voornoemde buren hebben jarenlang een Mediamarkt-reclameboodschap moeten aanhoren: "Geiz ist geil". 'Geiz' is gierigheid. De rest spreekt voor zich. Het is 'self inflicted misery' wanneer mensen op hier in Europa gaan klagen over de eigen salarissen. Als je geen normale prijzen meer wilt betalen, zullen anderen dat ook niet doen. En vroeg of laat merk je dat zelf. 'Tough shit.’'Enige 'schadenfreude' is dan wel op zijn plaats.
Er zitten twee kanten aan de drang naar goedkoopte. De eerste is, dat Noordwest-Europa, na Afrika, zelf weer een regio met lage lonen wordt. Dus alles komt goed. De tweede is, dat kwaliteit leidt onder prijsdruk. En dat merken steeds meer ondernemingen. Kwaliteit gaat dan niet alleen over het product, maar ook over bijvoorbeeld levertijd. Al die goederen die in schepen onderweg zijn, vormen voorraad. Een drijvend magazijn. Alleen kun je er niet bij. En alles met vreemd vermogen gefinancierd. Zonde van de centen. Daarbij worden de producten niet zelden gemaakt in fabrieken die milieutechnisch op z’n best aan de lokale regels zullen voldoen. Al het andere kost geld, wat niemand wil betalen. Je moet als ondernemer dan ook nog een slecht geweten hebben dat goedkoopte voor duurzaamheid gaat. Dat kun je voor de gemoedsrust dan weer compenseren door eigen mensen in zogenoemde hybride auto’s te laten rijden. Die in de praktijk echter helemaal niet zo hybride zijn, bij 40.000 autosnelwegkilometers per jaar. Hooguit in de file ben je groen. Dat is natuurlijk wel fijn. Wat een fun: groen in de file staan. Hoofdzaak is, dat het goedkoop is. We blijven Nederlanders: de bijtelling is super laag. Kennelijk heeft niemand zich nog zorgen gemaakt over de productie of recycling van hybride voertuigen.
Is dit een beetje een zuur stukje? Kan wel kloppen. Momenteel zijn de azijnzeikers (zelfverklaarde voetbalexperts) niet te ontlopen. Elke nieuwsuitzending kom je ze weer tegen. Je wordt er chagrijnig van. Tijd voor vakantie. Tijd voor wat fun.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
15-11-2010 - EU gaat cloudonderzoek steunen
De Europese Unie gaat het cloudonderzoekproject Vision Cloud financieel ondersteunen.
Lees meer
12-11-2010 Luxion brengt KeyShot 2.1 uit
11-11-2010 Technologische industrie verplaatst meer activiteite...
10-11-2010 Spreitzer komt met mechanische centrumspanner MZC
09-11-2010 CBS en TNO onderzoeken impact schaars materiaal
09-11-2010 Omzet industrie 11 procent hoger
08-11-2010 RVS touchterminals voor voedingsmiddelenindustrie
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
16 november 2010, Special Interest Group: Material Analysis
17 t/m 19 november 2010, Elektrotechniek 2010 België
17-18 november 2010, Practical Product Lines 2010
18 november 2010, HiCAD Usergroup meeting
18 november 2010, Robot Safety Seminar 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.