Machinebouw blog - laatste entry
22-10-2010 - Het beste voor de klant
Internet is inmiddels zoiets geworden als water, stroom en gas. Een primaire levensbehoefte. Het is ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

26 augustus 2010 - Maatwerk

"Any color as long as it’s black", was een eeuw geleden het legendarisch geworden antwoord van Henry Ford aan klanten die vroegen in welke kleuren zijn T-Ford te koop was. Aan zijn lopende band waren productvariaties niet gewenst; die hielden de voortgang op. Zo’n aanpak gaat goed zolang er meer vraag is dan aanbod, maar later hebben we in het vak marketing geleerd dat het toch anders moet, wanneer die situatie omkeert. Dan wordt de wens van de klant een stuk belangrijker.
Veel machinebouw is eigenlijk altijd al maatwerk geweest rondom de wensen van de klant. Om die te verwezenlijken, gingen bouwers van speciaalmachines soms erg ver, door letterlijk alles te maken wat gevraagd werd. Precies de tegenpool van Henry Ford. Prachtige technische uitdagingen, die met veel enthousiasme werden aangepakt maar in kosten en planning regelmatig gierend de bocht uit vlogen. Onduidelijkheden en misverstanden tijdens ontwerp, bouw, en installatie waren de hoofdoorzaken.
De meer modulematige aanpak die we nu kennen, brengt daar sterke verbetering in. Machines worden zoveel mogelijk opgebouwd uit bekende modules met standaardfuncties – zelf gemaakt of compleet ingekocht. Speciale toevoegingen op maat zijn nog mogelijk, maar worden liever vermeden. Klanten willen hierin vaak best meedenken, want die hebben ook baat bij goed beheerste kosten en planningen.
Dat de modulematige benadering zo succesvol is, danken we mede aan de moderne ERP- en PLM- dan wel PDM-systemen. Natuurlijk zijn er organisatorisch en commercieel ook voorwaarden, maar je hebt dan alvast gereedschap om eenduidigheid, systematiek en overzicht in al je informatie aan te brengen. Sterker nog, je kunt op een gestructureerde manier het aantal bekende modules verder uitbouwen en weer verder onderverdelen en verfijnen, tot een zodanig niveau dat er weer veel mogelijk is om de klant tegemoet te komen. Alleen is nu alles al bekend en vastgelegd, en dus helder en beheersbaar. We lijken dus weer een bocht richting meer maatwerk te maken, maar dan met alle touwtjes strak in handen. Lees bijvoorbeeld in het artikel van Bertus Zuijdgeest in Machinebouw 7, wat Vanderlande Industries hierin aan het doen is.
Ook op softwaregebied komen stukjes maatwerk terug. Lange tijd gold dedicated software, speciaal voor een enkele toepassing geschreven, als duur en daarom niet aantrekkelijk. Maar als je ook dat modulematig aanpakt en bovendien de modules volgens strak recept simultaan ontwikkelt, dan wordt maatwerk ineens veel eerder haalbaar en interessant. Systeemintegrator Hollander Techniek doet dit bijvoorbeeld, zo lezen we in het artikel verderop van Frank Senteur.
Mass customization kun je het niet noemen, maar ook in de machinebouw gaan klantgericht maatwerk en efficiënt produceren steeds beter samen.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
24-11-2010 - Pilz introduceert nieuw geïntegreerd heksysteem
Veilige heksystemen PSENSgate combineren hekbewaking, veilige vergrendeling en bewaking van breuk van grendels in één systeem.
Lees meer
23-11-2010 Bèta’s hebben minder last van crisis
23-11-2010 Syntens en Metaalunie gaan samenwerken
22-11-2010 Siemens PLM Software zoekt nieuwe techno-starter
19-11-2010 Nederland roept om meer bèta’s en technici
18-11-2010 Multi-productkalibrator voor analoge en digitale tes...
17-11-2010 Océ wint Action Award 2010 High Tech Systems Platfor...
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
30 november 2010, CCGG-conferentie 2010
1 december 2010, NX en Teamcenter Usergroup
1 en 2 december 2010, Precisiebeurs
1-4 december 2010, EuroMold
2 december 2010, Smarteam Usergroup meeting
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.