Machinebouw blog - laatste entry
20-07-2010 - Waardering
Elk mens heeft waardering nodig. Het hoort tot de basisbehoeften van de mens. Iedereen die wel eens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

20 juli 2010 - Waardering

Elk mens heeft waardering nodig. Het hoort tot de basisbehoeften van de mens. Iedereen die wel eens kritisch naar zijn medemens heeft gekeken, weet instinctief wat meneer Maslow voor het eerst in 1943 op papier schreef (‘A Theory of Human Motivation’). Abraham Maslow’s ‘Hierarchy of Needs’ stamt uit de psychologie en is standaardleerstof voor elke bedrijfseconoom die wat wil weten van organisatieleer, marketing en motivatietheorie. Hij was zo slim om voorbeeldige mensen te onderzoeken, terwijl collega’s zich vaak richten op personen aan wie mentaal een draadje los is. Maslow was van mening dat het bestuderen van deze mensen leidt tot verkreupelde psychologie en filosofie. Hij vond dat je juist die mensen moest onderzoeken van wie je wat kunt leren, wat de mensheid vooruitbrengt. Dus naast een aantal beroemde mensen onderzocht hij ook zijn top 1%-studenten om uit te vinden wat hen motiveert. Op de een na hoogste plaats in de piramide staat achting. Mooi woord, niet te lang naar kijken; dan wordt het een raar woord. Het belangrijkst is natuurlijk dat iedereen ten minste zichzelf achting toekent, vertrouwen in zichzelf en zijn prestaties heeft. Maar ook respect en waardering van anderen hoort hier thuis. Het thema achting wordt alleen nog voorbijgestreefd door zelfontplooiing waartoe moraliteit, creativiteit, spontaniteit, probleemoplossing, gebrek aan vooroordelen en acceptatie van feiten hoort.

Waartoe dit alles? Een flink aantal PLM-leveranciers heeft in 2009 een topjaar achter de rug. En dat betekent dat ondernemers tijdens de crisis nu eens niet met de armen over elkaar zijn blijven zitten tot de storm overwaait. Men heeft de rustige tijd gebruikt om orde op zaken te stellen. Door applicaties op de laatste stand te brengen, fatsoenlijk beheer in te voeren, en misschien zelfs wel wat te doen aan de manier van werken of de productportfolio. Eindelijk is er naar mij geluisterd. Want ik roep dit al jaren van de zijlijn. Een aangename plaats, ik geef dat meteen toe. De bedrijven hebben toch gemerkt dat ze in tijden van economisch hoogtij helemaal tijd voor niets hebben en het zich niet kunnen veroorloven bedrijfskritische systemen op de schop te nemen. Dat stemt mij blij. Ik vind dat waardering, ik word daar een klein beetje gelukkiger van. Maar ik kan nog gelukkiger worden. En dat is wanneer de bedrijven de medewerkers nu ook nog op cursus zouden sturen of andere mogelijkheden zouden aangrijpen om de kennis van medewerkers op een hoger plan te brengen. En dat is nog voor verbetering vatbaar.

Er zitten tegenwoordig nog altijd flinke functionele sprongen tussen de softwareversies. Nu melden leveranciers altijd wel dat de cursussen volgeboekt zijn, maar dat hangt natuurlijk ook van het aantal cursussen af. Bij navraag lijkt in het mid-range segment toch niet veel meer dan ruwweg 10 procent van het aantal gebruikers een upgradecursus te volgen. In het low-end segment zal dat lager zijn, in het high-end segment hoger. En dan ontstaan gaten in de kennis van applicaties. Anders gezegd: personeel kan bedrijfskritische applicaties slechts beperkt bedienen. Nog anders gezegd: medewerkers halen niet het onderste uit de applicatiekan. Dat moet geld kosten. Ik heb gebruikers al vaak bij demonstraties horen vragen of een bepaalde interessante functie nieuw is. En dan blijkt die er al acht versies in te zitten. Tips&tricks-sessies tijdens gebruikersgroepmeetings zijn altijd zeer druk bezocht en krijgen een enorm hoge waardering. Een leverancier die vorig jaar zo’n sessie deed, heeft dat later in een cursusvorm gegoten. Een enorm succes. Dat geeft twee dingen aan. Ten eerste is dit het bewijs dat er nauwelijks updatecursussen worden gevolgd en ten tweede zijn de applicaties zo complex geworden dat niemand ze meer kan overzien. Dit laatste vraagt om nieuwe wegen in de interactie met applicaties. De Apple’s van deze wereld laten zien hoe het moet. Een volledig intuïtieve user-interface. Natuurlijk kan zo’n Ipad bijna niets en is hij daarom niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld een CAD-applicatie. Maar waardering moet je wel hebben voor Apple. CAD-leveranciers volgen ook die richting. Er valt nog veel te verbeteren, maar de trend is onmiskenbaar. Dat heeft in elk geval mijn waardering. Wie ook nog waardering nodig hebben, zijn de gebruikers. Die moeten de mogelijkheid krijgen zich op hun vakgebied en bij hun gebruik van ICT-gereedschappen verder te bekwamen. Door cursussen en deel te nemen in netwerken zoals gebruikersgroepen. Dat levert weer waardering op van de baas, waardoor mensen harder gaan werken, waardoor er meer wordt verdiend, waardoor er meer belasting wordt betaald, waardoor we onszelf aan onze eigen haren uit het crisismoeras trekken. Daarvoor zou ik echt heel veel waardering hebben.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
19-08-2010 - Datalogic Automation introduceert nieuwe veiligheidslichtschermen
Datalogic Automation introduceert de nieuwe serie SG Body Compact, veiligheidslichtschermen voor lichaamsbeveiliging en toegangscontrole.
Lees meer
17-08-2010 Grote ondernemingen nemen weer werknemers aan
16-08-2010 VNU maakt nominaties Proces Innovatie Prijs 2010 bek...
12-08-2010 Design Solutions introduceert desktop 3D printer
10-08-2010 Metaalunie vraagt aandacht voor maakindustrie in reg...
09-08-2010 Omzet en productie industrie nog steeds laag
06-08-2010 Flexibele Metalektro klimt uit recessie
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw artikelen || alle items
03-07-2009 - Kleine lettertjes zijn van groot belang

Download: [ voor geregistreerden ]

Partijen raken soms in conflict over de levering van een machine. De machine voldoet volgens de koper niet en staat bij hem daarom stil. De koper loopt inkomsten mis. Hij schuift de betalingsverplichting opzij en wijst de verkoper op de overeenkomst en op de schade. Machinebouw sprak met meester Lindsay Hopmans, advocaat bij FME-CWM. Hij staat leden bij die in de problemen zijn geraakt, desnoods gehuld in een toga. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
7, 8 & 9 september 2010, industrial technologies 2010
19 september 2010, 10de Internationale conferentie beheertechnieken broeikasgassen
23 september 2010, Hydrauliek Symposium 2010
28 september t/m 1 oktober 2010, HET Instrument 2010
29 en 30 september 2010, Kunststoffen 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier