Machinebouw blog - laatste entry
26-08-2010 - Fun
'Time flies when you’re having fun.' Zo is het ook met dit stukje. Mijn vakantie is alweer voo ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

20 juli 2010 - Wereldtitel

Alweer grepen we net naast de wereldtitel, voor de derde achtereenvolgende keer. In de finale van het wereldkampioenschap robotvoetbal afgelopen 24 juni in Singapore verloor Nederland met 5-4 van het Chinese team. De tegenstanders uit Beijing scoorden hun winnende treffer pas in de laatste seconden voor het eindsignaal. Coach Roel Merry van het Nederlandse team Tech United kondigde in een eerste reactie aan dat er thuis op de TU Eindhoven weer flink gesleuteld gaat worden aan de spelers om ze nog verder te verbeteren. Maar we mogen eigenlijk niet mopperen, want op 18 april van dit jaar werd hetzelfde Nederlandse team al Europees robotvoetbalkampioen door in de finale met maar liefst 5-1 van Portugal te winnen.
Het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika beleeft zo ongeveer zijn ontknoping wanneer dit nummer van Machinebouw in de brievenbus ploft. Op het moment dat ik dit schrijf is Nederland door de voorrondes, maar is het nog afwachten hoe het verder loopt.
Zowel het robot- als het mensenvoetbal is goed beschouwd een verbluffend stukje motion-control, het thema van dit nummer. Natuurlijk is de elektromechanische respectievelijk chemisch-mechanische uitvoering van de bewegingen ook bewonderenswaardig. Maar zeker bij menselijke voetballers zit het onderscheidend vermogen in belangrijke mate in de besturing die al die bewegingen coördineert. In tegenstelling tot robots is bij mensen die besturing een open systeem met vrijwel onbeperkte creativiteit. Dat vormt meteen ook de zwakke plek: de besturing van mensen is veel meer te beïnvloeden dan die van een robotvoetballer, bijvoorbeeld door de emoties van het moment. Zo valt een menselijke tackle dan wel sliding soms te hard uit, doordat in het vuur van de strijd de zelfbeheersing even op een lager pitje stond. En rancune, ‘professioneel’ afstoppen en schwalbes zullen waarschijnlijk ook niet in de rationele robotbesturingen zijn geprogrammeerd.
In de motion-control zien we dezelfde ontwikkeling die ook voor andere specialistische vakgebieden geldt: machinebouwers betrekken toeleveranciers al vroeg in hun productontwikkeling. Frank Senteur geeft in dit nummer een voorbeeld van een aandrijf- en bewegingsspecialist die deze vroege samenwerking voortvarend aanpakt. Verder worden bewegingen meer en meer gestuurd op minimaal energieverbruik, zo blijkt uit het artikel van Paul Paulus. Vooral met het regelen van motortoerentallen is energie te besparen, bijvoorbeeld via frequentieregelaars en de terugwinning van remenergie.
In het artikel van Liam van Koert lezen we dat moderne motion-control niet altijd grootscheeps hoeft te zijn, maar ook lokaal en compact kan. Dat is ook een van de hoofdzaken voor de voetballende robots: voor maximale prestaties moeten besturing en bewegingsapparaat niet alleen perfect samenwerken, maar ook licht en compact uitgevoerd zijn. Want met logge zware jongens hadden we nooit in de finale om de wereldtitel gestaan. Is dat knappe motion-control, or what?


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
30-08-2010 - Festo introduceert energiemonitoring systeem de GFDM
Festo introduceert een energiemonitoringsysteem om te besparen op perslucht: de GFDM.
Lees meer
30-08-2010 Herman Wijffels benoemd tot erelid KIVI NIRIA
27-08-2010 Stemming ondernemers industrie verbetert
26-08-2010 Nieuwe vacuümzuignappen moeten grip op kunststof zak...
25-08-2010 Robot krijgt fijne neus
24-08-2010 Ventielen en ventieleiland voldoen aan Machinerichtl...
23-08-2010 Spin-off TU Delft ontwikkelt robothand om paprika's ...
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw artikelen || alle items || zoeken
Geen leesweergave beschikbaar 11-06-2010 - Nieuw concept reduceert insteltijd spakenmaakmachine

Wil men dat een productiemachine efficiënt zijn primaire functie uitoefent, dan kan het nodig zijn het concept van de machine volledig opnieuw te tekenen. Daarbij moeten dan soms functies als productiviteit - in de zin van productflow - of eenvou ...  Lees meer
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
7, 8 & 9 september 2010, industrial technologies 2010
19 september 2010, 10de Internationale conferentie beheertechnieken broeikasgassen
23 september 2010, Hydrauliek Symposium 2010
28 september t/m 1 oktober 2010, HET Instrument 2010
29 en 30 september 2010, Kunststoffen 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier