Machinebouw blog - laatste entry
20-07-2010 - Waardering
Elk mens heeft waardering nodig. Het hoort tot de basisbehoeften van de mens. Iedereen die wel eens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

07 mei 2010 - Menselijk

Sinds afgelopen 18 april hebben we in Nederland weer een Europese voetbalkampioen! In een spectaculaire finale werd de tegenstander uit Portugal met liefst 5-1 verslagen en de Duitse titelverdediger moest genoegen nemen met de derde plaats.
Nee, het gaat hier niet over menselijke voetballers maar over het robotvoetbalteam Tech United van de TU Eindhoven. Teams van elk vijf robots spelen wedstrijden tegen elkaar, zonder menselijke tussenkomst, om de RoboCup. De robots volgen het speelveld met hun camera’s en hun intelligente software bepaalt wat hen te doen staat. Niet dat de robots sprekend lijken op rondrennende menselijke voetballers, maar ze produceren wel degelijk allerlei scherpe passes, slimme lobs en snelle counters.
Toen robotica nog vooral science fiction was, leken robots juist wel sterk op mensen. Ze vervingen mensen of menselijke functies en zagen er dus uit als mensen. Zo fantaseerde de strip The Jetsons begin jaren ’60 naar hartenlust over het futuristische gezinsleven anno 2062. Zoals elk modern gezin in de toekomst hadden ook de Jetsons een robot als huishoudster. Ze heette Rosey en leek behalve haar onderstel met wieltjes veel op mensen, ook qua karakter.
De Man van Zes Miljoen, tv-held in de jaren ’70, was half mens en half robot en had een volledig menselijk uiterlijk. Na een zwaar ongeluk was hij ‘herbouwd’ met moderne technologie en kon vanaf toen meer dan ooit tevoren. Hij was bionisch geworden: zijn nieuwe kunstmatige lichaamsdelen waren niet passief (zoals prothesen) maar vanuit het bewustzijn via het zenuwstelsel bestuurbaar.
Thrillerschrijver Ira Levin deed er in 'The Stepford wives', verfilmd in 1975 en 2004, nog een schepje bovenop. De perfecte vrouwen in het plaatsje Stepford blijken robots te zijn die niet van mensen te onderscheiden zijn, afgezien van een incidenteel technisch mankementje. Voor elke nieuwe inwoonster komt een identieke robot in de plaats, daar zorgen de mannen van Stepford eendrachtig voor.
In de robotische werkelijkheid van vandaag staat vooral de functionaliteit centraal en is de parallel met het menselijk uiterlijk niet echt tot stand gekomen. Tenminste in de industrie; voor medische en zorgtoepassingen ligt dat soms anders. Maar, toegegeven, als je een robotarm ooit in de weer ziet, denk je toch snel aan een menselijke arm. Totdat je een razendsnelle uithaal ziet die onverwacht subtiel eindigt met het nauwkeurig neerzetten van een vastgehouden voorwerp. Of een rotatie die bij uitvoering met een menselijke arm een acuut bezoek aan het ziekenhuis noodzakelijk zou maken.
 


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
19-08-2010 - Datalogic Automation introduceert nieuwe veiligheidslichtschermen
Datalogic Automation introduceert de nieuwe serie SG Body Compact, veiligheidslichtschermen voor lichaamsbeveiliging en toegangscontrole.
Lees meer
17-08-2010 Grote ondernemingen nemen weer werknemers aan
16-08-2010 VNU maakt nominaties Proces Innovatie Prijs 2010 bek...
12-08-2010 Design Solutions introduceert desktop 3D printer
10-08-2010 Metaalunie vraagt aandacht voor maakindustrie in reg...
09-08-2010 Omzet en productie industrie nog steeds laag
06-08-2010 Flexibele Metalektro klimt uit recessie
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw artikelen || alle items
03-07-2009 - Kleine lettertjes zijn van groot belang

Download: [ voor geregistreerden ]

Partijen raken soms in conflict over de levering van een machine. De machine voldoet volgens de koper niet en staat bij hem daarom stil. De koper loopt inkomsten mis. Hij schuift de betalingsverplichting opzij en wijst de verkoper op de overeenkomst en op de schade. Machinebouw sprak met meester Lindsay Hopmans, advocaat bij FME-CWM. Hij staat leden bij die in de problemen zijn geraakt, desnoods gehuld in een toga. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
7, 8 & 9 september 2010, industrial technologies 2010
19 september 2010, 10de Internationale conferentie beheertechnieken broeikasgassen
23 september 2010, Hydrauliek Symposium 2010
28 september t/m 1 oktober 2010, HET Instrument 2010
29 en 30 september 2010, Kunststoffen 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier