Machinebouw blog - laatste entry
20-07-2010 - Waardering
Elk mens heeft waardering nodig. Het hoort tot de basisbehoeften van de mens. Iedereen die wel eens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

06 april 2010 - In de wolken

In de eerste week van februari is SolidWorks World gehouden. In Californië, the sunny state. De mensen die je spreekt, de blogs die je leest, allemaal hebben ze het over de ‘cloud’ en ‘cloud computing’. En omdat de allerhoogste baas aanwezig was, ging het natuurlijk ook over ‘lifelike experience’ en over ‘3D anywhere’. Uit te spreken als ‘zrie die’, met Frans accent, ook wel bekend als Franglais.
Het was de eerste dat Charlès aanwezig was. En met zijn gebruikelijke gevoel voor drama en zelfenscenering wist hij een groot deel van de aandacht op zich te richten. Hij bracht spannend nieuws voor SolidWorks-gebruikers. Het nieuws was wat minder spannend voor de rest van de wereld. ‘SolidWorks goes V6.’ In SolidWorks 2010 zitten op zich best aardige nieuwe dingen. De gebruikers zijn er wel over te spreken als je links en rechts wat blogs leest. Maar eigenlijk is dat ondergeschikt aan het nieuws over dat daarna komt, c.q. onderhuids gebeurt. Het SolidWorks-landschap zal heftig veranderen voor wie dat wil. Voor wie niet wil, blijft de huidige SolidWorks-lijn voorlopig nog wel bestaan. De ontwikkelrichting is echter duidelijk. SolidWorks gaat de kant uit van Enovia V6. Een globale aanwezigheid van data, beschikbaar voor alle typen gebruikers, van ‘createur’ via gebruiker tot en met consument. Met name in deze laatste twee domeinen neemt 3D snel een steeds belangrijker plaats in. Denk bijvoorbeeld aan de leuke nieuwe en interactieve presentatiemogelijkheden die Citroën voor zijn C3 Picasso en BMW voor zijn Z4 gebruiken. Overal en altijd toegang tot informatie. Van volledig intelligent model tot en met ultralicht presentatiemodel. ‘3D anywhere.’ Dat vereist een ICT-infrastructuur. Die kunnen Catia/Enovia-gebruikers zich meestal wel veroorloven, maar de gemiddelde SolidWorks-gebruiker niet. Die heeft net iets meer dan twee licenties, dus serieuze ICT zoals V6 die verwacht, gaat daar niet lukken. De Cloud wordt de oplossing. Applicaties en datamanagement wordt gehost. Microsoft, Oracle, Google, alle vrinden die het zo goed met de mensheid voorhebben, bouwen enorme rekencentra om een nieuw businessmodel in te voeren. Dat zeggen ze natuurlijk niet, maar dat weten we allemaal.
Data worden opgeslagen in de cloud, is daar vanaf elke plaats op te vragen en de gevraagde rekenkracht is beschikbaar wanneer nodig. Er zijn twee voorwaarden. De eerste is een redundante en snelle internetverbinding. Een eis van gisteren, want dit is zonder meer realiseerbaar. Ten tweede een ijzersterk vertrouwen. Dat is, om het voorzichtig uit te drukken, wat minder vanzelfsprekend. Is ook dit een kwestie van tijd? Waarom zou een cloud met de juiste garanties voor beschikbaarheid en dataveiligheid niet gewoon kunnen? Nu hangen we ook allerlei spullen aan het net en doen of het veilig is. We proberen met hightech middelen alle achterdeuren te barricaderen maar laten tegelijkertijd de voordeur wagenwijd openstaan. Denk maar eens aan de dvd’s met belastingzondaars die geregeld te koop worden aangeboden. En ook verdenk ik softwaremakers er stilletjes van dat ze achterdeuren inbouwen voor overheden (m.n. de Amerikaanse). We mogen dankbaar zijn dat de meeste softwaremakers (nog) in Amerikaanse en Europese handen zijn. Ook dat gaat nog wel veranderen. Kortom: ik vermoed een angst voor iets dat allang realiteit is en waarover we ons eigenlijk geen zorgen maken.
Dassaults V6-platform wekt grote interesse en boekt intussen eerste successen in pilotprojecten bij wereldwijd opererende bedrijven met vaak zeer grote en complexe producten. Dat zal zich ook naar de SolidWorks-wereld vertalen. Veel gebruikers maken producten die niet minder groot of complex zijn. De extreme lichtheid van de modellen en het wegvallen van een samenstellingsbestand maakt de traditionele problemen van grote samenstellingen en het daarin samenwerken tot geschiedenis. Het niet meer in eigen huis hebben van een software- en hardware-infrastructuur zal voor veel bedrijven een zegen zijn, ook al beseffen ze dat vandaag nog niet. Voor de diehards zal het vast wel mogelijk worden die infrastructuur in eigen huis te houden. De liefhebbers kunnen straks zelfs op een Apple met SolidWorks aan de slag. Dat werd in de iPad-hypeperiode ook even fijntjes meegedeeld. En natuurlijk doet SolidWorks mee aan de nieuwe interactiediscussie (met vette vingers over het beeldscherm smeren) die naar aanleiding van de iPhone en iPad is losgebarsten. Er blijft echter een groot vraagpunt waarop geen antwoord bekend is, ook al kan iedereen het vermoeden: wat gebeurt er met Dassaults eigen PDM-oplossingen Smarteam en SolidWorks Enterprise PDM? Deze zullen niet van vandaag op morgen worden opgedoekt, maar de lijn lijkt duidelijk. En dan is er nog de vraag over het wanneer: later dit jaar schijnen er eerste concrete resultaten van een SolidWorks ‘V6’ te komen. Ik ben benieuwd. Er gebeurt weer eens wat in de wereld.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
19-08-2010 - Datalogic Automation introduceert nieuwe veiligheidslichtschermen
Datalogic Automation introduceert de nieuwe serie SG Body Compact, veiligheidslichtschermen voor lichaamsbeveiliging en toegangscontrole.
Lees meer
17-08-2010 Grote ondernemingen nemen weer werknemers aan
16-08-2010 VNU maakt nominaties Proces Innovatie Prijs 2010 bek...
12-08-2010 Design Solutions introduceert desktop 3D printer
10-08-2010 Metaalunie vraagt aandacht voor maakindustrie in reg...
09-08-2010 Omzet en productie industrie nog steeds laag
06-08-2010 Flexibele Metalektro klimt uit recessie
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw artikelen || alle items
03-07-2009 - Kleine lettertjes zijn van groot belang

Download: [ voor geregistreerden ]

Partijen raken soms in conflict over de levering van een machine. De machine voldoet volgens de koper niet en staat bij hem daarom stil. De koper loopt inkomsten mis. Hij schuift de betalingsverplichting opzij en wijst de verkoper op de overeenkomst en op de schade. Machinebouw sprak met meester Lindsay Hopmans, advocaat bij FME-CWM. Hij staat leden bij die in de problemen zijn geraakt, desnoods gehuld in een toga. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
7, 8 & 9 september 2010, industrial technologies 2010
19 september 2010, 10de Internationale conferentie beheertechnieken broeikasgassen
23 september 2010, Hydrauliek Symposium 2010
28 september t/m 1 oktober 2010, HET Instrument 2010
29 en 30 september 2010, Kunststoffen 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier