Machinebouw blog - laatste entry
20-07-2010 - Waardering
Elk mens heeft waardering nodig. Het hoort tot de basisbehoeften van de mens. Iedereen die wel eens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

06 april 2010 - Milieu

De levenscyclus van producten kennen we van oudsher vooral uit de marketing. In de jaren ’70 en ’80 legde menige Amerikaanse expert ons uit dat je marketinginspanningen moet afstemmen op de levensfase waarin het product zit. Een nieuw product slaat allereerst aan bij een kleine groep hippe trendsetters (of niet natuurlijk). Daarna neemt een grotere groep trendvolgers het over en begint de omzet te stijgen. Vervolgens bereikt het product het grote publiek, dat en masse de omzet naar een plafond tilt. Ten slotte raakt het product uit de gratie en holt de verkoop achteruit.
In de jaren ’90 dachten we bij levenscyclus vooral aan het milieu. Producerende of anderszins technisch actieve bedrijven toonden met een levenscyclusanalyse ofwel LCA aan dat ze verantwoord bezig waren. Een product werd ‘van wieg tot graf’ bekeken om te zien welke effecten het door de tijd heen op het milieu had – welke ‘footprint’ het achterliet, zouden we nu zeggen. Winning van materialen, energieverbruik en afval bij productie, emissies tijdens de gebruiksperiode, verwerkingsmogelijkheden na afdanken; het werd allemaal nagelopen en gekwantificeerd. Later kregen recycling en hergebruik als nieuwe grondstof meer nadruk en werd de aanpak ‘van wieg tot wieg’ genoemd.
Tegenwoordig kennen we de productlevenscyclus ook van de afkorting PLM (‘product lifecycle management’). Dat gaat niet zozeer over milieu, maar veel meer over flexibel en efficiënt werken met uiteenlopende productgegevens, uit welk systeem of databestand ze ook komen.
Dat betekent zeker niet dat milieu minder in de belangstelling staat, want thema’s als duurzaam en groen zijn momenteel actueler dan ooit in de industrie. Wel kijkt de gemiddelde consument er nu anders tegenaan: De principiële discussies hebben we wel gehad; eigenlijk wordt gewoon verwacht dat producenten hun best doen en het goed regelen met alle eisen en vergunningen waarmee ze te maken hebben. ‘Groen’ op zich is ook geen echt verkoopargument, zo blijkt uit onderzoek. Een consument waardeert een duurzaam of groen product vooral als het daardoor concrete voordelen biedt, zoals minder energieverbruik of lagere belasting. Een mindere kwaliteit of hogere prijs wordt zomaar niet geaccepteerd van groenere producten.
Opmerkelijk is wel dat we thuis nog apart voor milieubewuste groene stroom moeten kiezen. Dat schijnt zo te moeten vanwege overheidssubsidies, maar hoeveel gaat daarvan weer op aan de promotieacties om ons naar groen te verleiden? Ik zou zeggen: Kan het net zo goed groen? Dan gewoon leveren en niet moeilijk doen.


 


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
25-08-2010 - Robot krijgt fijne neus
De Japanse biotechnoloog Shojio Takeuchi ontwikkelt een robot met een zeer fijnzinnige neus.
Lees meer
24-08-2010 Ventielen en ventieleiland voldoen aan Machinerichtl...
23-08-2010 Spin-off TU Delft ontwikkelt robothand om paprika's ...
19-08-2010 Datalogic Automation introduceert nieuwe veiligheids...
17-08-2010 Grote ondernemingen nemen weer werknemers aan
16-08-2010 VNU maakt nominaties Proces Innovatie Prijs 2010 bek...
12-08-2010 Design Solutions introduceert desktop 3D printer
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw artikelen || alle items
11-06-2010 - Nieuw concept reduceert insteltijd spakenmaakmachine

Download: PDF 

Wil men dat een productiemachine efficiënt zijn primaire functie uitoefent, dan kan het nodig zijn het concept van de machine volledig opnieuw te tekenen. Daarbij moeten dan soms functies als productiviteit - in de zin van productflow - of eenvoudige instelbaarheid in het concept geïntegreerd worden. Soms moet men daarbij zelfs afstappen van klassiek gestandaardiseerd en modulaire concepten, en teruggrijpen naar legacy-oplossingen. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
7, 8 & 9 september 2010, industrial technologies 2010
19 september 2010, 10de Internationale conferentie beheertechnieken broeikasgassen
23 september 2010, Hydrauliek Symposium 2010
28 september t/m 1 oktober 2010, HET Instrument 2010
29 en 30 september 2010, Kunststoffen 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Geen categorieën gevonden.
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier