Machinebouw blog - laatste entry
06-04-2010 - In de wolken
In de eerste week van februari is SolidWorks World gehouden. In Californië, the sunny state. De mens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

26 februari 2010 - Google

Het zakendoen volgens de regels in een land klinkt heel acceptabel. Daarbij gaan we maar even uit van geschreven regels en niet van de zakelijke zeden die in een land gelden. Daarvoor maken we dan wel weer onze eigen regels. Zo is het betalen van steekpenningen strafbaar in Noordwest-Europa, ook al worden ze in Afrika of Zuid-Amerika betaald. Wat nu, als die geschreven regels in een land in ideologische tegenspraak zijn met de regels in eigen land? Waarbij Europese regeringen die ideologische verschillen regelmatig aan de kaak stellen? Dat heeft ons Nederlanders nog nooit in de weg gezeten. Honderden jaren ervaring hebben we daarmee. Begrippen als koopmansgeest dekken de lading wel. Zolang winsten gemaakt worden, bestaan er eigenlijk geen problemen.
Over Google heeft iedereen wel een mening. De zakenpraktijken lijken lang niet altijd even zuiver. Denk aan de foto’s die Google in de openbare ruimte maakt (van onder meer niet-openbare ruimte en personen). Als je met herkenbaar gezicht of autokenteken te zien bent (we laten in het midden waar…), dan kun je vragen of ze dat onherkenbaar maken. Maar er wordt wel eerst een feit gecreëerd en dat ben je als burger meteen in de verdediging. Een regel als ‘eerst toestemming, dan plaatsen’ is hier net zozeer op van toepassing als bij het toezenden van e-mail. Met boeken gebeurt hetzelfde. Het heersende auteursrecht wordt vakkundig genegeerd doordat Google boeken inscant die het digitaal voor eenieder beschikbaar maakt. Het is op grote schaal gebeurd, zonder te vragen en de auteursrechthebbenden moeten vanuit een achterstandspositie zien dat ze hun recht krijgen, c.q. de gepaste vergoedingen krijgen.
Door zich nu te weren tegen de Chinese overheid, lijkt Google een charmeoffensief te zijn begonnen. De heersende regels zijn dat Google bepaalde inhoud niet mag laten zien aan de Chinese burgers die nog altijd tegen de boze buitenwereld beschermd moeten worden. Parallel worden massale aanvallen op Google-mailservers uitgevoerd om zicht te krijgen op het mailverkeer van niet welgevallige burgers. Google protesteert daartegen en dreigt met terugtrekking uit China, de grootste groeimarkt. Uit de krantenberichten wordt duidelijk dat de Chinese overheid alleen reageert op de formaliteit: ‘if you can’t stand the heat, get out of the kitchen’. Anders gezegd: als je niet naar onze regels wilt leven, sodemieter dan maar op. Natuurlijk wordt er niet gereageerd op de massale aanvallen op de mailaccounts van dissidenten. Zou het echt mogelijk zijn dit soort aanvallen uit te voeren zonder medeweten of zelfs instructie van hoger hand? In een land waar internetgebruik zo strak wordt gecontroleerd en er honderdduizenden ambtenaren de hele dag bezig zijn met controle van communicatie? Het lijkt op zijn minst onwaarschijnlijk. Om de dreiging van terugtrekking kracht bij te zetten, brengt Google zijn nieuwe mobiele telefoon (is het dat eigenlijk nog wel?) niet uit in China. Daar laat men aardig wat centen liggen. Ten minste voor de eerste drie maanden, daarna zal er vast wel een Chinese versie van uitkomen. Toch lof voor Google. Waar de hele wereld de laatste dertig jaar niet anders dan knipmest voor het regime, eindelijk een publieke proteststem die aandacht trekt.
Ik ben wel benieuwd of PLM-gebruikers ook belangstelling hebben voor dit thema. In de PLM-wereld is ondertussen alles web. De afhankelijkheid van internet is enorm. Nu neemt de lemmingtrek naar China iets af. Er komen steeds meer bedrijven op hun Chinese schreden terug. Toch zijn er nog legio bedrijven die de huifkar pakken en de goedkoopte opzoeken. En die gaan allemaal servers in China neerzetten. Met internetaansluiting en multi-site PLM-databases en wat al niet meer. Wie zal de eerste zijn die gaat erkennen dat zijn kluis gekraakt is en zijn producten nog sneller dan normaal door een kloon worden beconcurreerd? De tijden dat horden Aziaten (zelden Amerikanen, Russen of Afrikanen) met fototoestelletjes en meetlinten over beurzen liepen zijn voorbij. Internetroof van bedrijfs- en productkennis is aan de orde van de dag. Gegeven de mankracht die beschikbaar is om virtueel in te breken, is het een kwestie van tijd tot jezelf aan de beurt bent. Daar helpt geen beveiliging tegen. Wanneer zelfs Google capituleert, kunnen we alleen maar hopen dat bedrijven tijdig wakker worden en beseffen dat de winst een prijs heeft.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
23-04-2010 - Innovatieplatform wil vooral steun voor vijf sectoren
In zijn laatste rapport ‘Nederland 2020, terug in de top 5’ pleit het Innovatieplatform vooral voor steun aan vijf innovatieve sectoren.
Lees meer
22-04-2010 Egemin moderniseert kettingbanen Bloemenveiling Landgar...
21-04-2010 3D-printer zet gebouw viermaal sneller neer
20-04-2010 Weidmüller presenteert energie-efficiënte schakelvoedin...
19-04-2010 TU Eindhoven is Europees kampioen robotvoetbal
16-04-2010 SMC brengt catalogus uit
15-04-2010 Google visualiseert internationale gegevens
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw online archief || alle items
03-07-2009 - Kleine lettertjes zijn van groot belang

Download: [ voor geregistreerden ]

Partijen raken soms in conflict over de levering van een machine. De machine voldoet volgens de koper niet en staat bij hem daarom stil. De koper loopt inkomsten mis. Hij schuift de betalingsverplichting opzij en wijst de verkoper op de overeenkomst en op de schade. Machinebouw sprak met meester Lindsay Hopmans, advocaat bij FME-CWM. Hij staat leden bij die in de problemen zijn geraakt, desnoods gehuld in een toga. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Rapid Technologies nieuws
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
29 april 2010, MATLAB Technology Tour 2010
19 en 20 mei 2010, Industrie & Milieu 2010
26 en 27 mei 2010, Vision & Robotics 2010
10 juni 2010, KOG systems 2010
17 juni 2010, Bits&Chips; Hardware Conference 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier