Machinebouw blog - laatste entry
06-04-2010 - In de wolken
In de eerste week van februari is SolidWorks World gehouden. In Californië, the sunny state. De mens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

26 februari 2010 - Vakgebieden

In de klassieke machinebouw was het onderscheid heel duidelijk: je had een W-ontwerp en een E-ontwerp. Eerst ontwierpen de werktuigbouwkundigen het mechanische deel van een machine. Ze zorgden ervoor dat alles bewoog zoals het moest en sterk genoeg was om de daarbij optredende krachten te weerstaan. Verder was er natuurlijk een kostenaspect, en werd in toenemende mate gelet op veiligheid, ergonomie en gemakkelijk onderhoud. Vervolgens was het de beurt aan de elektrotechnici. Zij ontwierpen het elektrische en elektronische gedeelte van de machine, noodzakelijkerwijs binnen de beperkingen die de al bedachte mechanische constructie hen oplegde. Mochten de ontwerpers eventueel iets over het hoofd hebben gezien, dan kwam dat later bij de assemblage naar voren en werd dat ter plekke inventief opgelost.
Tegenwoordig vinden we dat niet echt optimaal meer. De klassieke werkwijze voldoet niet meer aan de huidige vraag naar snel ontwerpen en efficiënt bouwen. Ontwerpstappen na elkaar uitvoeren en fouten corrigeren tijdens de montage willen we juist zoveel mogelijk vermijden. Zeker nu er vandaag de dag als derde ontwerpstap nog een besturingssysteem bij moet komen.
Er zijn dan ook allerlei ontwikkelingen gaande op ontwerpgebied. Ontwerptaken worden gelijktijdig uitgevoerd door multidisciplinaire teams, simulaties nemen de plaats in van tests met prototypes, en machines worden opgedeeld in functionele modules. Deze modules zijn waar mogelijk standaardontwerpen die snel uit de kast te halen zijn om ze te produceren. Uitbesteden kan ook; dan wordt het een kwestie van aangeleverde kant-en-klaarcomponenten aan elkaar ‘stekkeren’.
Prima dus, maar het succes hiervan valt of staat met een juiste onderlinge afstemming en dus met een feilloos gegevensbeheer. Verderop in dit nummer omschrijft Bertus Zuijdgeest hoe dit in de praktijk gestalte kan krijgen met behulp van software voor de vereiste integratie en uitwisseling.
Betekenen deze ontwikkelingen een verarming voor de ontwerper? Dat lijkt vooralsnog mee te vallen. Afhankelijk van de bediende markt blijven projectmatige toevoegingen nodig naast standaardmodules. Bovendien is het ontwikkelen, beheren en optimaal houden van de modules al een uitdaging op zich.
Wel zien we dat van oorsprong gescheiden vakgebieden als werktuigbouwkunde, elektrotechniek, natuurkunde en informatica meer in elkaar overvloeien en elkaar overlappen. Mechatronica is hiervan een duidelijk resultaat; in het technisch onderwijs neemt de onderlinge samenwerking toe.
Gerichte vakkennis blijft de basis, maar multidisciplinair is de nieuwe werkvorm.


 


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
23-04-2010 - Innovatieplatform wil vooral steun voor vijf sectoren
In zijn laatste rapport ‘Nederland 2020, terug in de top 5’ pleit het Innovatieplatform vooral voor steun aan vijf innovatieve sectoren.
Lees meer
22-04-2010 Egemin moderniseert kettingbanen Bloemenveiling Landgar...
21-04-2010 3D-printer zet gebouw viermaal sneller neer
20-04-2010 Weidmüller presenteert energie-efficiënte schakelvoedin...
19-04-2010 TU Eindhoven is Europees kampioen robotvoetbal
16-04-2010 SMC brengt catalogus uit
15-04-2010 Google visualiseert internationale gegevens
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw online archief || alle items
03-07-2009 - Kleine lettertjes zijn van groot belang

Download: [ voor geregistreerden ]

Partijen raken soms in conflict over de levering van een machine. De machine voldoet volgens de koper niet en staat bij hem daarom stil. De koper loopt inkomsten mis. Hij schuift de betalingsverplichting opzij en wijst de verkoper op de overeenkomst en op de schade. Machinebouw sprak met meester Lindsay Hopmans, advocaat bij FME-CWM. Hij staat leden bij die in de problemen zijn geraakt, desnoods gehuld in een toga. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Rapid Technologies nieuws
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
29 april 2010, MATLAB Technology Tour 2010
19 en 20 mei 2010, Industrie & Milieu 2010
26 en 27 mei 2010, Vision & Robotics 2010
10 juni 2010, KOG systems 2010
17 juni 2010, Bits&Chips; Hardware Conference 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier