Machinebouw blog - laatste entry
06-04-2010 - In de wolken
In de eerste week van februari is SolidWorks World gehouden. In Californië, the sunny state. De mens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

18 februari 2010 - Veilig

Allemaal weer veilig aangekomen? Welkom in 2010. Alle vingers en ogen nageteld? Het moet nu wel meevallen met ongelukken nu er geen zwaar vuurwerk meer uit België mag komen. Yeah, right!
Veiligheid is een prachtig fenomeen. We denken er allemaal aan, vinden het allemaal belangrijk en toch handelen we er niet naar. Iedereen kent wel voorbeelden. Naast alle voorzorgsmaatregelen in het verkeer (stevige auto, gordels om, airbag) en ondanks kinderen stappen veel mensen toch regelmatig op de motorfiets van het model buikschuiver. Wel leuk, nietwaar? Overal zijn prachtige wegen, en net over de grens slingeren ze zich met haarspelden door heuvels. Ideaal om op een zwoele lenteavond even door de luchten. Verstandig? Nee, natuurlijk niet. Een kwak koeienstront op de straat en je eindigt onder een vangrail die doorgaans echt zelden is gemaakt om motorrijders voor beschadiging te behoeden, eerder omgekeerd. Weerhoudt dat mensen? Nee, natuurlijk niet. Het is eenieders vrije keus.
Je vraagt je wel af wat er wordt gedacht bij de nobele 50 procent van de bedrijven in de transportmiddelensector waar veiligheidsvoorzieningen op machines worden omzeild of uitgeschakeld. Fietsenfabrieken, automobieltoeleveranciers, volgens het nieuwsbericht begin december maakt het niet uit. Er worden bewust risico’s aangegaan om net dat beetje makkelijker of sneller te kunnen werken. Natuurlijk gaat er dan een keer wat fout. Daar kun je op wachten. Wie is er dan aan de beurt? De aansprakelijkheid is een interessant fenomeen. Wie geeft opdracht tot het negeren van de veiligheidsvoorzieningen. De ploegbaas? De werkplaatschef? De fabrieksdirecteur? Of is het een initiatief van de productiemedewerker? En wat, als ze na het ongeluk snel weer die afscherming monteren en bij de fabrikant van de machine een claim indienen? Je zult verbaasd staan waartoe de mens in staat is. Omgekeerd zijn er ook fabrikanten die weigeren een CE-markering aan te brengen op een productiemiddel waarbij dit overduidelijk verplicht is. Geen optie of vrijwilligheid. Gewoon verplicht. Op straffe van hoge geldboetes en in extreme gevallen vrijheidsstraf. Je zou denken dat de fabrikant zo’n productiemiddel aan de straatstenen niet kan slijten, want werkgevers zijn verplicht, wanneer van toepassing, CE-gemarkeerde productiemiddelen ter beschikking te stellen. Verkeerd gedacht. Als er met zo’n hulpmiddel iets misgaat, wie wordt er dan aan de paal genageld? Fabrikant of werkgever. De naïviteit is groot, de hebzucht nog veel groter. Want men weet dondersgoed dat er eigenlijk een CE-markering op moet staan. Maar het spaart kosten, aan fabrikantzijde en aan koperzijde. Maar tegen welke prijs?
Veilig, maar van een hele andere orde, is de steeds vaker gehoorde opmerking dat het in 2010 weer beter gaat met de economie. Logisch. Wie op de grond ligt, kan alleen nog maar opstaan. Momenteel is sprake van ongeremde euforie van de beroepsdoemdenkers. In de derde Adventsweek werd kond gedaan van waterige zonnetjes aan de economische einder. Nou, nou, het moet niet wilder worden. Wat zal de vierde Adventsweek brengen. En we raken ver van tevoren al helemaal opgewonden van de Kerstboodschappen van de Kerstman en de Majesteit.
Jammer dat toch vele bedrijven de veilige haven en het waterige zonnetje niet meer hebben gehaald en op de rand van 2009 schipbreuk hebben geleden. Nu zijn ondernemers vrij creatief, en een schipbreuk kan ook het begin van iets nieuws zijn, zodat niet alles verloren hoeft te zijn. Maar in de tussentijd zal een flink aantal mensen geen fijne Kersttijd hebben. Het is interessant te zien dat ook werknemers creatief zijn in het vinden van nieuwe werkkringen. Ook wanneer Abraham al voorbij is geweest. Krijgt meneer Donner toch nog gelijk. Hij zit natuurlijk aan de veilige kant met zijn beweringen dat we allemaal moeten doorwerken om nog een paar centen terug te zien van alle betaalde AOW-premies. Baantjes zullen er genoeg zijn over een paar jaar. Als we nu allemaal veilig blijven werken, dan hebben we ook kans dat we werkend veilig de 67 halen. Iedereen blij.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
23-04-2010 - Innovatieplatform wil vooral steun voor vijf sectoren
In zijn laatste rapport ‘Nederland 2020, terug in de top 5’ pleit het Innovatieplatform vooral voor steun aan vijf innovatieve sectoren.
Lees meer
22-04-2010 Egemin moderniseert kettingbanen Bloemenveiling Landgar...
21-04-2010 3D-printer zet gebouw viermaal sneller neer
20-04-2010 Weidmüller presenteert energie-efficiënte schakelvoedin...
19-04-2010 TU Eindhoven is Europees kampioen robotvoetbal
16-04-2010 SMC brengt catalogus uit
15-04-2010 Google visualiseert internationale gegevens
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw online archief || alle items
03-07-2009 - Kleine lettertjes zijn van groot belang

Download: [ voor geregistreerden ]

Partijen raken soms in conflict over de levering van een machine. De machine voldoet volgens de koper niet en staat bij hem daarom stil. De koper loopt inkomsten mis. Hij schuift de betalingsverplichting opzij en wijst de verkoper op de overeenkomst en op de schade. Machinebouw sprak met meester Lindsay Hopmans, advocaat bij FME-CWM. Hij staat leden bij die in de problemen zijn geraakt, desnoods gehuld in een toga. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Rapid Technologies nieuws
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
29 april 2010, MATLAB Technology Tour 2010
19 en 20 mei 2010, Industrie & Milieu 2010
26 en 27 mei 2010, Vision & Robotics 2010
10 juni 2010, KOG systems 2010
17 juni 2010, Bits&Chips; Hardware Conference 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier