Machinebouw blog - laatste entry
06-04-2010 - In de wolken
In de eerste week van februari is SolidWorks World gehouden. In Californië, the sunny state. De mens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Hans Harlé 
Hans Harlé Hans Harlé is hoofdredacteur van Machinebouw en Process Control en werkt sinds zes jaar zelfstandig als technisch auteur en vertaler. Daarvoor werkte hij lange tijd in functies als projectingenieur, projectleider en producttrainer. Zijn werkgevers waren ingenieursbureaus en industriële productiebedrijven in de metaal- en bouwbranche.

18 februari 2010 - Beroering

Medio jaren ’90 bracht de invoering van de Europese Machinerichtlijn heel wat beroering teweeg. Fabrikanten moesten voortaan zelf invullen wat hen te doen stond om een CE-markering op hun machines te kunnen plakken. Dat werd niet in detail voorgeschreven en ook niet van hogerhand gecontroleerd. Nee, de bedoeling werd uiteengezet en de precieze uitvoering was verder aan de fabrikant. Bij eventuele ongevallen moest de fabrikant met een goed verhaal komen waarom het niet aan hem lag. Aan risicoanalyse werd al wel gedaan, maar nu moest het structureler en beter vastgelegd worden.
Experts en adviseurs, al dan niet van overheidswege, boden hulp aan. Normen gebruiken waar dit maar mogelijk was, bleek al veel te helpen, en het technisch constructiedossier hoefde echt geen strak rijtje ordners op een plank te zijn.
De toegepaste veiligheidsoplossingen liepen uiteen. De ene fabrikant maakte machines met veel ingebouwde veiligheidsvoorzieningen; de andere fabrikant bouwde eerst de machine op en monteerde daarna extra beveiligingen waar het onveilig was. De internationale discussie wat goedkoper of beter is, speelt nog steeds enigszins, mede gevoed door concurrentieoverwegingen. In Nederland denken we graag zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase al aan de veiligheid. Intrinsiek veilig ontwerpen is gangbaar, met zo weinig mogelijk overblijvende risico’s als de machine werkt.
Anno 2010 is een nieuwe Machinerichtlijn van kracht, die ten opzichte van de oude is aangescherpt, uitgebreid en verduidelijkt. Maar desondanks veroorzaakt ook de nieuwe richtlijn beroering. Zo beschrijft Liam van Koert in dit nummer de discussies over het toegenomen werk voor fabrikanten van “niet voltooide machines” en over de bevestigingsmiddelen voor afschermingen. In iets rustiger vaarwater omschrijft Bertus Zuijdgeest hoe constructeurs het denken over veiligheid hebben opgenomen in hun ontwerpproces, en adviseert Nick de With over de coördinatie van CE-zaken.
De komst van de nieuwe Machinerichtlijn heeft niet in één klap alle discussie uit de wereld geholpen. Maar kán een richtlijn wel zo helder en waterdicht zijn? Dat lijkt me eigenlijk een utopie. Zulke teksten komen voort uit complexe krachtenvelden met veel meebeslissers en beïnvloeders. Verder blijven over geschreven woorden altijd interpretatieverschillen bestaan, wat je ook precies opschrijft. Daar weet de juridische wereld over mee te praten.
Perfect zal het dus nooit worden, maar blijven streven naar verbetering is ook al wat. We stropen de mouwen op en zoeken onze weg.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
23-04-2010 - Innovatieplatform wil vooral steun voor vijf sectoren
In zijn laatste rapport ‘Nederland 2020, terug in de top 5’ pleit het Innovatieplatform vooral voor steun aan vijf innovatieve sectoren.
Lees meer
22-04-2010 Egemin moderniseert kettingbanen Bloemenveiling Landgar...
21-04-2010 3D-printer zet gebouw viermaal sneller neer
20-04-2010 Weidmüller presenteert energie-efficiënte schakelvoedin...
19-04-2010 TU Eindhoven is Europees kampioen robotvoetbal
16-04-2010 SMC brengt catalogus uit
15-04-2010 Google visualiseert internationale gegevens
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw online archief || alle items
03-07-2009 - Kleine lettertjes zijn van groot belang

Download: [ voor geregistreerden ]

Partijen raken soms in conflict over de levering van een machine. De machine voldoet volgens de koper niet en staat bij hem daarom stil. De koper loopt inkomsten mis. Hij schuift de betalingsverplichting opzij en wijst de verkoper op de overeenkomst en op de schade. Machinebouw sprak met meester Lindsay Hopmans, advocaat bij FME-CWM. Hij staat leden bij die in de problemen zijn geraakt, desnoods gehuld in een toga. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Rapid Technologies nieuws
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
29 april 2010, MATLAB Technology Tour 2010
19 en 20 mei 2010, Industrie & Milieu 2010
26 en 27 mei 2010, Vision & Robotics 2010
10 juni 2010, KOG systems 2010
17 juni 2010, Bits&Chips; Hardware Conference 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier