Machinebouw blog - laatste entry
06-04-2010 - In de wolken
In de eerste week van februari is SolidWorks World gehouden. In Californië, the sunny state. De mens ...
Lees meer

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Selma Polter 
Selma Polter is eindredacteur van Machinebouw en Process Control. Ze werkte als redacteur bij automatiseerder EDS, het vakblad Informatie en het redactiebureau voor itSMF. Als software-engineer werkte ze aan systemen voor wegonderhoud en vervoer van gevaarlijke stoffen. Ook was ze enkele jaren medewerker kwaliteit en beveiliging.

21 oktober 2009 - Zenuwspiraal

De eerste keer dat de zenuwspiraal op televisie werd gespeeld, was 29 december 1984. Het spel werd gespeeld in Vara’s Sterrenshow, gepresenteerd door Willem Ruis. De speler moet een metalen ring van het begin naar het eind van een complex gevormde draad voortbewegen. De ring zit om de draad en mag hem niet raken. Raakt de draad de ring toch, dan wordt een stroomcircuit gesloten en gaat een alarm af. Motion-control voor gevorderden. Het principe van het spel is eenvoudig, maar levert blijkbaar spannende televisie op, want het spel keerde terug in het programma Love Letters, de Staatsloterijshow en het jeugdprogramma Energy Survival. Ook Domino Day schijnt in 2007 een variant van het spel te hebben gehad, met acht ringen langs een rechte lijn.
Is motion-control voor een mens een aardige uitdaging, om een machine een beheerste beweging te laten maken is ook niet altijd gemakkelijk. Des te knapper het is, om de hydrostatisch gelagerde draaimachines te maken waarover Frank Senteur schrijft in Machinebouw nummer 9. De machines draaien veel nauwkeuriger en gladder dan conventioneel gelagerde machines. Ze finishen geharde materialen zo glad dat naslijpen niet nodig is. Vooral doordat ze soms wel tachtig procent sneller zijn dan in nauwkeurigheid vergelijkbare slijpmachines, vormen ze al een aardige concurrentie voor deze slijpmachines. De machines kunnen een hoge versnelling bereiken doordat in de machinesledes koolstofvezelconstructies worden toegepast. Stalen geleidingen worden gecombineerd met dikke, stijve platen koolstof waardoor de massatraagheid lager wordt.
Ook Bertus Zuijdgeest heeft het over versnelling en vertraging en de krachten die daarbij kunnen optreden. Als voorbeeld noemt hij een robotarm die een staalplaat op. Om zeker te weten dat een machine conform specificaties functioneert en vooral ook voldoende sterk is, kun je met nieuwe software bewegingsanalyses maken van de effecten die bewegingen op de machine hebben. De hoogste krachten en pieken worden hierbij berekend, zodat je niet meer op een schatting bent aangewezen.
Een heel ander onderwerp komt aan bod in het artikel van Jan Wijers over het lasergraven van industriële producten. Eén van de redenen om dit toe te passen is het plagiaat dat Westerse fabrikanten grote schade toebrengt. Met nieuwe, geavanceerde technologie wordt het steeds gemakkelijker om producten na te maken. De Chinese autoproducent Great Wall heeft de Peri gemaakt, die veel lijkt op Fiat Panda. Een Italiaanse rechtbank heeft geoordeeld dat dit een kloon is van een Panda. Om dit aan te tonen, heeft Fiat natuurlijk een poging moeten doen in de Chinese keuken te kijken. En nu klaagt Great Wall Fiat aan voor bedrijfsspionage. In deze context krijgt ‘zenuwspiraal’ een hele andere betekenis.

Selma Polter


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
23-04-2010 - Innovatieplatform wil vooral steun voor vijf sectoren
In zijn laatste rapport ‘Nederland 2020, terug in de top 5’ pleit het Innovatieplatform vooral voor steun aan vijf innovatieve sectoren.
Lees meer
22-04-2010 Egemin moderniseert kettingbanen Bloemenveiling Landgar...
21-04-2010 3D-printer zet gebouw viermaal sneller neer
20-04-2010 Weidmüller presenteert energie-efficiënte schakelvoedin...
19-04-2010 TU Eindhoven is Europees kampioen robotvoetbal
16-04-2010 SMC brengt catalogus uit
15-04-2010 Google visualiseert internationale gegevens
Lees meer
Machinebouw bloggers || alle items
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Machinebouw online archief || alle items
03-07-2009 - Kleine lettertjes zijn van groot belang

Download: [ voor geregistreerden ]

Partijen raken soms in conflict over de levering van een machine. De machine voldoet volgens de koper niet en staat bij hem daarom stil. De koper loopt inkomsten mis. Hij schuift de betalingsverplichting opzij en wijst de verkoper op de overeenkomst en op de schade. Machinebouw sprak met meester Lindsay Hopmans, advocaat bij FME-CWM. Hij staat leden bij die in de problemen zijn geraakt, desnoods gehuld in een toga. Lees meer
Machinebouw personalia || alle items
Machinebouw whitepapers || alle items
Geen whitepapers gevonden.
Klik hier om een whitepaper te uploaden.
Rapid Technologies nieuws
Machinebouw zoeken
Machinebouw
Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
29 april 2010, MATLAB Technology Tour 2010
19 en 20 mei 2010, Industrie & Milieu 2010
26 en 27 mei 2010, Vision & Robotics 2010
10 juni 2010, KOG systems 2010
17 juni 2010, Bits&Chips; Hardware Conference 2010
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Geen vacatures gevonden.

Klik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier