Machinebouw blog - laatste entry
24-09-2009 - Onze vriend de computer
Met het computerspel ‘The Beatles: Rock Band’ kun je optreden als lid van de Fab Four. S ...
Lees meer
Machinebouw activiteiten
Geen evenementen gevonden.

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

03 september 2009 - Voorbij

De vakantie is weer voorbij. Iedereen mag, met een beetje mazzel, weer terug naar het werk. Waar waren we ook weer gebleven? Wat was mijn wachtwoord ook weer? Als dat de vragen zijn die opkomen na het betreden van de werkplek, het eerste kopje koffie en bijpraten van de collega’s die al dan niet werden gemist, dan heeft de vakantie zijn nut gehad. Persoonlijk ben ik altijd blij dat mijn vakantiebestemming geen internetaansluiting heeft. Natuurlijk zou ik naar een locaal hotspot van mijn provider kunnen gaan, maar dat gaat mij echt ten minste één stap te ver. Toch zijn er onderzoeken die aantonen dat het voor de geestesgesteldheid van de onder werkstress leidende workaholic goed kan zijn een laptop mee te nemen. Het gaat daarbij primair om de geruststellende gedachte dat het ding mee is. Een soort gevoel dat je niet gemist kan worden, een surrogaatimportantie. Een beetje fopspeengevoel krijg ik er wel bij. Zeur niet, ga dan aan de slag als je denkt onmisbaar te zijn. Met je UMTS-kaartje in Frankrijk. Zal je baas blij mee zijn als hij de rekening ziet. Ik heb altijd begrepen dat de zin van vakantie is dat je opgeladen terugkomt. Geestelijk en lichamelijk uitgerust. Ik snap die mensen dan ook niet die over de bergen rennen als een Ötzi op de vlucht. Mag best, maar wissel ten minste af met lummelen in Toscane.

Hoe het ook zij, welkom terug in hopelijk blakende gezondheid. En wat gaan we eigenlijk doen tot het einde van het jaar? Nog spannende plannen? Ik hoor allemaal ideeën over upgrades naar nieuwe releases. Eindelijk moet het er van komen. De vorige upgrade stamt uit lang voorbije tijden en de nieuwe versie is veelbelovend. Vooral bij PDM-systemen zijn dit soort upgrades veelal een bron voor uitgebreide discussies over zin en onzin. Het probleem is dat een bestaande installatie goed draait en er eigenlijk geen functioneel nut is verbonden aan de nieuwe versie. Hooguit wanneer ‘customization’ vervangen kan worden door out-of-the-box-functionaliteit. Decustomization. Mooi begrip overigens, dat out-of-the-box. Het enige dat vanzelf out-of-the-box komt, hebben we aan Pandora te danken. En óf je daar blij mee moet zijn! Voor wie de achtergrond niet kent, hier even heel kort door de bocht: Prometheus steelt het geheim van het vuur. Zeus is niet blij en geeft Hephaestus de opdracht de vrouw Pandora te creëren als onderdeel van de straf voor de menselijkheid. Lang verhaal kort. Prometheus waarschuwt zijn broer Epimetheus geen geschenken van Zeus te accepteren (Pandora) en huwt genoemde. Pandora heeft van Zeus een grote kruik (een soort amfora; de ‘box’ – het vertaalfoutje hebben we aan Erasmus te danken) gekregen met de instructie die niet te openen. Maar ze heeft ook de gift van de nieuwsgierigheid gekregen en jawel, ze opent de kruik. Alle kwaden, ziekten en zware werkzaamheden die de mensheid tot dan toe niet kende kwamen vrij. Helemaal onder in de kruik, zo gaat het verhaal, lag de hoop. En zo is het ook bij de upgrade van PDM-systemen. De out-of-the-box is nooit helemaal wat het lijkt en zal zelden de zelf bedachte en voor veel geld ontwikkelde extra functionaliteit vervangen. Tenzij daarin wordt geschrapt. Wat op zich erg verfrissend kan zijn. Zo worden trajecten gestart met looptijden van vele maanden met vele interne en externe mensuren, nieuwe hardware om van de ene naar de andere versie te komen. Zonder veel schijnbaar gewin, en met veel ellende. De hoop ligt onder in de ‘box’ en sterft het laatst. Dit soort migraties zal aanleiding geven tot veel creatieve halve A4’tjes voor managers die niet willen weten waarover het gaat en alleen kijken of iets budgettair past. Die politiek leidt tot het leuke fenomeen dat de actoren de organisatie gaan bespelen. Terecht. Wie er om vraagt bedot te worden, zal bedot worden. In plaats van te kijken wanneer een upgrade functioneel of technisch echt zinvol is, wordt elke upgrade geïnstalleerd, alleen maar om budgetten en scopes binnen de pijngrenzen te houden. Dit is schijnbaar beter dan eens in de paar jaar een groot langdurig project. Het managen van verwachtingen is tot kunst verheven. Toch altijd weer aardig om vast te stellen dat dit wel speelt bij PDM maar niet bij ERP. De schaamte voorbij.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Jan Takke
Beste Bertus, Het overslaan van releases is vaak een vorm van "zuinigheid die de wijsheid bedriegt". Als nieuwe releases geen meerwaarde hebben dan heb je misschien wel de verkeerde leverancier gekozen.
Zeker in een grote organisatie met meerdere locaties is de release-policy van de leverancier een extra kans om de boel weer eens te synchroniseren. Inderdaad ook om de schimmelvorming van al die leuke zelfbedachte extraatjes binnen de perken te houden. Het zijn juist vaak die slimmigheden die het volgen van de aangeboden releasepolicy extra duur maken.
En voor de motivatie van de mensen is het ook positief om te weten dat je het waard bent om met up-to-date spullen te werken.
15-9-2009 14:40:32
1
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
15-10-2009 - Siemens presenteert Sinumerik MDynamics voor bewerkingscentra
Tijdens de vakbeurs EMO in Milaan heeft Siemens Sinumerik MDynamics voor bewerkingscentra gepresenteerd.
Lees meer
14-10-2009 Industriële productie iets gegroeid
13-10-2009 Noordelijke bedrijven ontwikkelen foutloze fabriek
13-10-2009 Weidmüller vernieuwt kasten voor industriële toepassing
12-10-2009 Koning & Hartman wint Microsoft Windows Embedded Award
09-10-2009 Inschrijving VakkanjerWedstrijden 2010 van start
08-10-2009 Lichtgewicht ronde push-pull-connectoren
Lees meer
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Rapid Technologies nieuws
Machinebouw zoeken
Machinebouw

Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
20-21 October 2009, TCT Live 2009
27 & 28 oktober 2009, Industrie & ICT
17 november 2009, Space-Match event
25 en 26 november 2009, Solids Rotterdam 2009
2-5 december 2009, Euromold 2009
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Hoofdredacteur Techniek
Array Publications
Alphen aan den RijnKlik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier