Machinebouw blog - laatste entry
21-10-2009 - Sociaal
Sinds 1 oktober is de anti-spamwetgeving van kracht. Wat zullen de makers van dit stuk proza er een ...
Lees meer
Machinebouw activiteiten
Geen evenementen gevonden.

Process Control nieuws
Machinebouw Toolguide - Supply Chain Management

Detail
Bertus Zuijdgeest 
Bertus Zuijdgeest Bertus Zuijdgeest is free lance auteur van Machinebouw en gespecialiseerd in ICT-ondersteuning van productontwikkelings en productieprocessen, met name met PLM, CAD, CAM, CAE en Digital Manufacturing software. Hij levert sinds 1987 regelmatig bijdragen aan Machinebouw. Daarnaast organiseert hij gebruikersbelangen in diverse gebruikersgroepen.

13 juni 2007 - Blaffen maar niet bijten

Er bestaan veel waakhonden. Niet alleen worden hier knuffels mee bedoeld van particuliere beveiligings- en bewakingsdiensten, de politie, de autosloperij en zo voorts, maar ook waakhonden die ervoor moeten zorgen dat de markt op fatsoenlijke wijze werkt. De hoofdwaakhond is de NMa, er is er nog één voor de financiële markt, voor de energiemarkt en weet ik waarvoor allemaal nog meer. En binnenkort is er ook een PLM-waakhond. Tenminste, als het zo doorgaat met overnames. Het PLM-landschap ziet er steeds interessanter uit. Aan de technische kant zijn er twee hele grote spelers: Dassault Systèmes en Siemens UGS PLM Software (excuses voor de naam, waarschijnlijk een grondige Germaan aan het werk). Aan de financiële en logistieke kant bestond er al een grote PLM-aanbieder: SAP. Inderdaad, bestond. Oracle heeft toegeslagen en Agile overgenomen. Agile is in Nederland eigenlijk alleen bekend van de Eigner-software die het bedrijf een paar jaar terug kocht. Voor de dinosauriërs: Cadim.
Oracle kocht Agile voor bijna 500 miljoen dollar, in echt geld zal het zo rond de 400 miljoen zijn. In de overnameretoriek wordt Agile door Oracle gepresenteerd als product lifecycle management leader. Nu weet ik niet precies wat of waar ze lopen te leaden, maar in Europa doen ze dat in elk geval niet. Verder vermeldt de retoriek dat Agile Oracle in staat stelt Best-in-Class (let op de hoofdletters, anders is het niet belangrijk genoeg) integrated enterprise-PLM te leveren. Die ‘class’ is niet zo wezenloos groot, dus in alle redelijk is dat ‘best’ aardig af te schatten en die eer komt Agile in Europa waarschijnlijk niet toe, of het is een goed bewaard geheim gebleven. Anders zou het wel een echte leader zijn geweest.
Met het verschijnen van Oracle op de markt wordt er een slag der giganten uitgevochten. Oracle plaatst zich bij wijze van spreke weer op ooghoogte met SAP. Siebel en Peoplesoft hadden ze tenslotte ook al opgeslokt. Dat van Siebel vindt Ome Bill overigens ook niet erg leuk. Naar verluidt, stapt Microsoft van Siebel af en gaat het over op het eigen Dynamics voor CRM-toepassingen. Dat brengt een ander interessant punt onder de aandacht. Als Oracle, SAP en Siemens in PLM zijn geïnteresseerd, dan rijst de vraag vanzelf: wanneer verschijnt Microsoft op deze markt. SAP en Siemens zijn overigens twee handen op één (Duitse) buik. Plaats genoeg. Dat maakt ze alleen maar machtiger en stelt ze in staat ‘verdeel en heers’ te spelen. Voor Microsoft is er nog voldoende te halen. Denk aan PTC, CoCreate, Autodesk. Als het gaat om een PLM-visie, zou PTC best een aardige start zijn, die overigens nog wel wat andere aankopen nodig maakt. CoCreate zou een leuke zijn, omdat het de Microsoft-technologie volledig volgt en zich als een element in het grote schema van Bill beschouwt. Omdat er aanbieders zijn die zich in Bills schema voegen, hoeft de winkelwagen niet meteen gevuld te worden om interessante interactie tussen systemen te krijgen.
Hoe je het ook wendt of keert, de machtsblokken nemen toe. De werkwijze van een machtspartij wisselt echter wel eens. Soms wordt de verkoop gestuurd: wie mag waarheen. Dit om kannibalisme te voorkomen, in een specifieke situatie volgt er dan een aanbieding. Soms door kannibalisme juist te stimuleren, zoals bij wasmiddelen. Van de acht merken zijn er drie van Unilever, twee van Proctor en Gamble, twee onafhankelijken en het huismerk dat dan waarschijnlijk weer van Proctor komt. In die wereld loont kannibalisme. Naar het zich laat aanzien loont dit ook in de PLM-wereld, maar niet zo sterk. Een dergelijke marktinvloed van een kleine groep hele grote en een paar kleine nichespelers heeft in verschillende sectoren al tot de instelling van een waakhond geleid. De software-industrie gedraagt zich hier weer anders in. Men vraagt braaf en krijgt vervolgens keurig toestemming van de algemene kartelautoriteiten voor de overnames. Dus Oracle zal de overname van Agile midden juli netjes formeel kunnen afronden. Maar verder gaat het niet. En misschien wordt het wel tijd. Waar de nadruk in het komende decennium minder op verkopen van licenties zal liggen, maar meer op services en (verplichte) onderhouds- en servicecontracten, zal iedereen zich afvragen waarom de percentages van die contracten allemaal hetzelfde zijn. Het klinkt naar afspraken. Waarom 18 procent per jaar? Waarom geen 24, of 12 procent? Het lijkt allemaal arbitrair en daarom afgesproken. Waf, waf, waar blijft de PLM-hond? Maar dan graag wel één met scherpe tandjes.


Permalink | Trackback | Print | E-mail
E-mail adres van uw vriend:
Uw Naam:
Uw E-mail:
Onderwerp:

Reacties
Er zijn nog geen reacties.
Reactie plaatsen
Naam*:

E-mail*:

Website:
Bericht:

Verificatiecode:
 
* Dit veld is verplicht
Machinebouw nieuws || alle items
06-11-2009 - Metaalunie: "Eerste lichtpuntjes voor mkb-metaal"
Hoewel het mkb in de metaal het nog steeds zwaar heeft, ziet de Metaalunie de eerste lichtpuntjes verschijnen.
Lees meer
05-11-2009 3D printen vanuit SolidWorks 2010
05-11-2009 Lineaire actuator met geïntegreerde driver
04-11-2009 Blauw, violet en UV IQ-laserdiodemodule
03-11-2009 hyperMILL 2009.1 is vrijgegeven
02-11-2009 Slijtvaste slang voor kabelrups
30-10-2009 Weidmüller introduceert nieuwe overspanningsbeveiligers
Lees meer
Machinebouw Toolguide - Product Lifecycle Management
Rapid Technologies nieuws
Machinebouw zoeken
Machinebouw

Ga hier naar het laatste nummer van Machinebouw
Machinebouw agenda
12 november 2009, Embedded Systemen 2009
17 november 2009, Space-Match event
25 en 26 november 2009, Solids Rotterdam 2009
2-5 december 2009, Euromold 2009
4 December 2009, The Future of Additive Manufacturing
Lees meer

Klik hier om een evenement op te voeren.
Machinebouw bloggers
Machinebouw Categories
Machinebouw jaren
Machinebouw tags
Geen tags gevonden.
Machinebouw Toolguide - 2D/3D Cad-software
Machinebouw vacatures
Hoofdredacteur Techniek
Array Publications
Alphen aan den RijnKlik hier om een vacature te plaatsen.

Zoek in de ICT vacaturedatabase van InIct
 Klik hier