

25-02-2011 -
En hup, daar rolt alweer een auto uit de printer
De droom van elke ingenieur: een product in één keer perfect vervaardigen. Geen gemakkelijke opdracht, maar fysieke prototypes kunnen hem daarbij een heel eind op weg helpen. Alleen: het zijn peperdure dingen die ook veel tijd vergen en dus doet hij in toenemende mate een beroep op 'rapid digital prototyping' - sneller, flexibeler, en ook veel goedkoper.


25-02-2011 -
Smart customization leidt tot 'lean' processen
Een van de manieren om de spagaat tussen standaard- en klantspecifieke producten te maken, is 'smart customization'. Vergaand gestandaardiseerde modules, opties en varianten optimaliseren en versnellen de processen voor offerte- engineering en productie. Een productconfigurator ondersteunt de processen. ISD Group brengt de productconfigurator Helicon op de markt. De bijzonderheden zijn de grafische configuratie, geavanceerde solver en het eenvoudige bedieningsconcept.


29-01-2011 -
Integrator is verantwoordelijk voor veiligheidswaarborg robot
Robotintegrators moeten installaties conform de CE-machinerichtlijn leveren. Aan veiligheidsvoorzieningen hangt echter wel een prijskaartje, waardoor leveranciers in de verleiding komen met minimale maatregelen een concurrerende offerte voor te leggen. Daarom is het keurmerk RAB Robotics Safety Mark ontwikkeld. Robotintegrators die dit keurmerk mogen voeren, hebben zich gecommitteerd aan de eisen die hierin zijn omschreven. Twee robotintegrators over de consequenties.


29-01-2011 -
Galerij additief vervaardigde producten groeit
Verbeteringen aan processen en materialen in de afgelopen tijd hebben geleid tot meer eindproducten die 'additief' tot stand komen. Voorwerpen worden hierbij laagsgewijs opgebouwd, meestal in kunststof, soms in metaal en af en toe in keramiek.


28-01-2011 -
De optelsom van materialen, uren en productie geldt overal
Het bezoek aan de jaarlijkse gebruikersdag van Plan-de-CAMpagne was deze keer anders dan andere jaren. Er was veel te vertellen over nieuwe functionaliteit. De gebruikelijke parallelsessies bleven achterwege. Wat heeft productiebesturing anno 2011 te bieden en wat is de visie van softwareontwikkelaar Bemet op de toekomst?


28-01-2011 -
Leveranciers komen met rekentools voor PL en SIL
Toepassing van elektronica en software voor de veiligheidsfuncties in een machinebesturing hebben ertoe geleid dat de norm EN 954-1 uit 1996 niet meer voldoet. Daarom zijn er voor de machinesector twee nieuwe normen opgesteld. In 2005 is de EN 62061 aangenomen en een jaar later de EN-ISO 13849-1. Beide normen eisen van de engineer dat de faalkans van elke veiligheidsfunctie wordt berekend. Verschillende leveranciers bieden softwaretools om deze berekening uit te voeren.


28-01-2011 -
Intelligent systeem slaat plaatmaterialen 'chaotisch' op
Het nieuwe opslagsysteem van Mastor Storage slaat verschillende plaatmaterialen door elkaar op. Deze aanpak mag er misschien willekeurig en chaotisch uitzien, maar moet mogelijkheden scheppen voor een slimme manier van opslaan.


28-01-2011 -
Net zo snel als Airwolf
Als we de makers van actieseries als Airwolf en Blue Thunder mogen geloven houden sommige helikopters met gemak een straaljager bij. Helaas zijn de machines in de echte wereld maar slome duikelaars vergeleken met vliegtuigen. Daar lijkt echter verandering in te komen, nu helikopters met nieuwe technieken steeds hogere snelheden halen.


28-01-2011 -
Mijn vertrouwen in een technische jeugd groeit
De jeugd zou geen technisch inzicht hebben, zou geen interesse hebben voor techniek. De jeugd "zit alleen maar te sms'en, te 'gamen' en te 'Facebooken'". Ze zouden verloren gaan voor de techniek. Herkent u deze kreten? Nou, ik kan u verzekeren dat het niet zo ernstig is als menigeen vermoedt. Dat bleek onlangs toen ik namens ERIKS Aandrijftechniek zitting had in de jury de First Lego League. Gastheer was het Zadkine College uit Rotterdam. Tot mijn verbazing liepen daar meer dan 500 scholieren, begeleiders en supporters rond en bleken er wel 43 teams mee te doen.


28-01-2011 -
"Mechanische aandrijftechniek innoveert sneller dan je denkt"
Volgens Jurgen Vermeulen, manager van de divisie aandrijftechniek bij CALDIC Techniek, zijn niet alle constructeurs op de hoogte van de ontwikkelingen in de mechanische aandrijftechniek. "Dat is jammer, want deze sector kent door fraaie innovaties", zegt Vermeulen. "Een groot deel van de behoefte aan nauwkeurige, snelle bewegingen kun je daardoor prima mechanisch invullen. Dit is bovendien vaak goedkoper, eenvoudiger en betrouwbaarder dan een digitale oplossing."